Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šok! České děti ve školkách kouří, fetují a šikanují učitelky

18. ledna 2012 | 10:25

Drogy, krádeže, vědomé poškozování majetku, stoupající agresivita. To není výčet nešvarů recidivistů, ale obraz našich předškoláků. Ne, nepřepsali jsme se. K tomuto děsivému zjištění bohužel v mateřských školách loni dospěla Česká školní inspekce.

Učitelky mateřských škol musí čelit agresivitě dětí, záměrnému poškozování věcí, krádežím, ale například i šikaně a kouření mezi nejmenšími Čechy. Uvádí to výroční zpráva České školní inspekce (ČŠI) za uplynulý školní rok. Navzdory negativním jevům inspektoři hodnotili atmosféru ve školkách jako příznivou a povzbuzující zájem o výuku.

"Výskyt rizikových jevů byl častý a výsledek šetření potvrdil hypotézu o

Agresivita dětí v mateřských školkách rychle stoupá, k šokujícímu zjištění dospěla Česká školní inspekce.
Autor: profimedia.cz
nárůstu agrese dětí vůči učitelkám," uvádí zpráva inspektorů. ČŠI proto doporučuje školám věnovat této oblasti vyšší pozornost. Inspektoři zařadili výzkum negativního chování dětí do loňského šetření vůbec poprvé proto, že od ředitelů a učitelů škol měli náznaky, že k podobným nežádoucím jevům dochází, řekl ČTK mluvčí inspekce Libor Vacek.

Inspekce za minulý školní rok zjistila 515 případů negativního chování dětí ve 421 sledovaných školkách. Ve školském rejstříku bylo za uvedené období registrováno celkem 4880 mateřských škol. Mezi negativními projevy dětí převažuje agrese vůči učitelce, která dosahuje téměř poloviny případů nežádoucího chování (49 procent).

Agresivita dětí v mateřských školkách rychle stoupá, k šokujícímu zjištění dospěla Česká školní inspekce.
Autor: profimedia.cz
Druhé místo mezi páchanými špatnostmi patří záměrnému poškozování věcí (26 procent), na třetím je nedodržování pravidel daných školním řádem (16 procent). Dalšími negativními projevy mezi dětmi ve školkách jsou krádeže (15 procent), šikana (téměř osm procent), kouření (šest procent), zneužívání návykových látek (dvě procenta) a ublížení na zdraví (0,2 procenta).

Děti ve školkách mohou být

Kouří už i děti v předškolním věku
Autor: profimedia.cz
agresivnější proto, že se s dravostí a násilím setkávají ve svém okolí, řekla ČTK psycholožka Václava Masáková. Za negativními projevy dětí předškolního věku podle ní může stát také větší tolerance společnosti. "Ve školce je to nápodoba dospělých, určitě hraje roli prostředí," uvedla Masáková. Sama se za svou psychologickou praxi s dítětem kouřícím již v

Agresivita dětí v mateřských školkách rychle stoupá, k šokujícímu zjištění dospěla Česká školní inspekce.
Autor: profimedia.cz

Agresivita dětí může být podle ní zapříčiněna i přehnanými požadavky rodičů na dítě. "Rodiče mají zvýšené nároky na úspěšnost, výkon dítěte a jeho rozvoj. Bez ohledu na jeho základní potřeby, jako odpočinek nebo hraní si," řekla ČTK Masáková. Dalším faktorem mohou být vysoké nároky na zaměstnanost rodičů, kteří se pak snaží dítě také zaměstnat, aby se mohli věnovat své práci," dodala psycholožka.

ČŠI se bude negativními projevy dětí ve školkách pravděpodobně zabývat i ve svých dalších průzkumech, aby zjistila, jakým směrem se budou současné trendy vyvíjet. "Naše zjištění v sobě mají něco varovného," poznamenal Vacek.

Autor: ČTK, lena