Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Předškoláci mají zdeformované nohy, na vině jsou špatné pohybové návyky

Čeští předškoláci vysedávají denně u televize či počítače, nesportují a tloustnou.
9. prosince 2011 | 15:21

Lékaři varují! Každé třetí dítě mladšího školního věku v Česku má podle průzkumu nesprávné pohybové návyky a zdeformované nohy s propadlou klenbou.

Podle šéfa pražského ORP centra, ortopeda Františka Picka, těchto dětí přibývá. Příčinou je špatně volená obuv, jednostranná zátěž při sportu a obezita. Klouby opotřebené nesprávným pohybem a nadváhou po dosažení čtyřicítky postihne artróza. Trpí jí dva miliony dospělých Češek a Čechů.

"Varovným signálem by mělo pro rodiče být to, že dítě vysedává denně u počítače, nesportuje a tloustne. U něj se vysloveně připravuje živná půda pro onemocnění kloubů," varuje Picek.

Rodiče by podle něj měli dbát na správné pohybové návyky dítěte od jeho prvních krůčků. Mělo by začít chodit po relativně pohodlném a měkkém povrchu, po koberci, ne po dlažbě či plovoucí podlaze. Naboso venku by mělo chodit jen po trávě, písku nebo mechu. Na tvrdém povrchu musí mít kvalitní boty. Ortopedické vložky se dávají malým dětem jen výjimečně.

České děti mají špatné stravovací návyky.
Autor: profimedia.cz

Když kupují rodiče dítěti první botky, měly by hlavně mít pevný opatek, tedy část, která drží patu a zabraňuje vyklánění nohy do stran. Měly by také být v přední části měkké a pohodlné, aby se dobře odvíjely od podložky. Samozřejmostí je kvalitní materiál. Stejné požadavky na obuv jsou až do předškolního věku, kdy se začíná formovat klenba nohy.

"Pakliže mají rodiče pocit, že dítě má ploché nožky, je to do předškolního věku zcela fyziologické. Preventivně by se měli s dítětem věnovat cvičení, nejdůležitější je protahování Achillovy šlachy, prospěšné jsou také úchopové manévry, i když klenbu nevytvoří," řekl lékař.

Plavání patří mezi sporty, které podporují správné pohybové návyky.
Autor: Jiří Černohorský
Do čtyř let je podle Picka normální, že dítě vtáčí špičky dovnitř. "Maminky to mnohdy považují za nepřirozené, ale je to normální. Nejdříve máme všichni nohy do O, pak do X a pak se teprve srovnávají. Alarmující pro rodiče by měla být asymetrie, kdy jedna nožka jde ven a druhá dovnitř," shrnul Picek.

Správné pohybové návyky podporuje pravidelné cvičení a posilování zádových svalů. Vhodné jsou vícestranné sporty jako atletika či plavání.

Autor: ČTK, lena