Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Aby děti nezlobily: Víme jak je zabavit!

26. listopadu 2011 | 13:24

Jste celé dny v práci, ale myšlenkami u dítěte, které se po škole bezcílně potuluje sídlištěm nebo tráví hodiny před monitorem počítače? Máte strach, že ho zláká špatná parta? Zapište ho do kroužků!

Když jsem byla malá, vyrůstala jsem na vesnici, kde kroužky nenavštěvoval žádný z mých vrstevníků. Maximálně jsme šli všichni jednou týdně cvičit do Sokola, jinak jsme celé dny prolítali venku. A byli jsme spokojení.

Dnešní děti ale už jen stěží vidíte bavit se jinak než na „kompu“. Nepropadejte beznaději, že je to prostě trend a vy s tím nic neuděláte. Zkuste ratolesti všeho věku nalákat na kroužky. Rozjíždí se jich pěkná řada.

Jak vybrat ten „nej“?

Je naprosto nesmyslné nutit živější dítě chodit na výtvarnou výchovu, a naopak intelektuálně zaměřené do sportovního kroužku. Mělo by chodit tam, kde ho to bude bavit.

Každý rodič by měl tohle pravidlo bezpodmínečně respektovat. Pochopitelně je dobré každý talent rozvíjet, ale raději nenásilnou formou, která bude dítěti vyhovovat.

Kolik je tak akorát?

Děti, které si najdou koníčka, nezlobí.
Autor: profimedia.cz
„Naprosto souhlasím s dětskými psychology, kteří tvrdí, že naplánovat dítěti na každý den nějaký kroužek vede pouze k jeho přetížení. Vždyť přece musí mít nějaký prostor pro volnou hru,“ říká Marie Růžičková, vystudovaná pedagožka a zakladatelka společnosti Kroužky a dodává:

„I když by se mi samozřejmě z podnikatelského hlediska hodilo, aby mi moji malí zákazníci chodili každý den na jeden kroužek. Ale jako matka to musím odmítnout. Podle mne jsou dva, maximálně tři zájmové kroužky týdně pro dítě zcela dostačující.”

4 otázky pro Marii Růžičkovou (30) ze společnosti Kroužky

Bývalá učitelka a dnes majitelka úspěšné společnosti dodává do pražských základních a mateřských škol na klíč různé zájmové kroužky typu tanečky, zpívánky, výuku flétny, sportovní hry, florbal, aerobik, hip-hop.

Marie Růžičková ze společnosti Kroužky
Autor: archiv Marie Růžičkové
Letos navíc otevřela svoje pobočky v Hradci Králové, Pardubicích a Chrudimi. Jako máma malých dětí a vystudovaná pedagožka ví nejlépe, jak všechny děti maximálně nadchnout, a zároveň zná odpovědi na otázky, které zajímají rodiče.

* Co právě „frčí“?
V mateřských školách určitě rytmika a tanečky, flétna, keramika, sportovní hry a jazyky. V základních školách pak florbal, vaření, sportovní hry, bojové sporty, aerobik, hip-hop, divadlo a dramatika. Z jazyků vede angličtina.

* Jací lidé se dětem věnují, jsou to učitelé?
Já bych byla nejraději, aby všichni mí lektoři byli učitelé přímo ze škol. Ne každý z nich je ale ochoten dětem věnovat i odpoledne, byť by to měl zaplacené. Takže mnoho lektorů je z řad studentů pedagogických a sportovních vysokých škol.

* Existuje i na kroužcích něco jako osnovy, tedy soupis toho, co všechno by děti měly za daný rok či půlrok zvládnout?
Máme vypracovanou vlastní metodiku na většinu nejčastějších kroužků. Tyto učebnice obsahují základní osnovu toho, co by měly děti na kroužku zvládnout. Lektoři pracují s našimi metodickými listy a dalšími pomůckami, které jsou vytvořené odborníky přímo pro nás. Dbáme na to, aby učení probíhalo zábavnou formou. A naše materiály slouží i rodičům. Napovědí jim, jak s dítětem ve volném čase opakovat anglická slovíčka či procvičovat flétnu.

 

Město

Internetová adresa

Název kroužku

Cena za pololetí/1x týdně

Praha

www.krouzky.cz

Dětský aerobic

650 Kč

Roudnice nad Labem

www.ddmtrend.cz

Taneční a pohybová výchova

500 Kč

Liberec

www.zssokol.cz

Výtvarné činnosti a keramika

400 Kč

Poděbrady

www.zstgmpodebrady

Stolní tenis

700 Kč

Tip na výlet

Víte, kde je největší hřiště v Česku? V Praze-Braníku. A není to jen tak obyčejné sportoviště. Najdete tu zábavu pro všechny věkové skupiny. K dispozici jsou klouzačky, houpadla pro batolata, pro předškolní děti trampolína, lezecké stěny a skluzavky pro školáky.

Dospělé a děti od osmi let zaujme unikátní lanové centrum s tobogany. A bude-li hlad, můžete všichni zajít do restaurace v areálu uzpůsobené právě dětem. Každý víkend se tu navíc hraje divadélko pro nejmenší, v podvečer jsou na programu minidiskotéky s profesionální diskžokejkou.

Na své si tu přijdou i maminky na mateřské dovolené. Můžou se vzdělávat na různých kurzech, cvičit a o jejich děti je zatím postaráno v hlídacím miniklubu. Dveře dokořán jsou však i pro tatínky a bezdětné.

Ti si můžou přijít vyzkoušet třeba tzv. militaryfitness, což je cvičení vojenského charakteru v přírodě za každého počasí. Více na: www.krouzkynavltave.cz

Autor: kač, Kbak