Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Limonády zvyšují dětskou agresivitu

Častá konzumace nealkoholických perlivých nápojů vede ke zvýšení agresivity u dětí.
26. října 2011 | 11:32

Dbejte na to, co pijí vaši potomci. Vědci přišli na to, že děti, které vypijí týdně více než pět plechovek sladkých perlivých limonád, jsou výbušné mají sklon k násilí.

Vědci amerického Harvardu objevili šokující statistickou souvislost mezi vysokou konzumací nealkoholických perlivých slazených nápojů a sklony k agresivnímu chování.

Zjistili, že středoškoláci, kteří vypijí za týden více než pět plechovek nedietních nealkoholických perlivých nápojů (nejde však jen o limonády v plechovkách), mají až o 15 procent více agresivních projevů než jejich spolužáci, kteří vypijí limonád méně.

"Objevili jsme silný vztah mezi tím, kolik tyto děti vypijí limonád a jak jsou agresivní. Navíc nejde jen o agresivitu vůči jejich vrstevníkům, ale i o násilí mezi partnery a na sourozencích," řekl David Hemenway, profesor Harvardu.

"Byli jsme šokováni, když jsme viděli, jak jasná je mezi tím vazba," dodal. Vědci navíc odhalili, že čím více limonád děti vypijí, tím více jsou agresivnější.

Víc limonády, víc zbraní

Ze skupiny dětí, které vypijí maximálně jednu plechovku týdně, 23 procent z nich nosí zbraň, 15 procent bylo agresivních vůči svým blízkým a 35 procent je agresivních vůči svým vrstevníkům.

Na druhé straně z dětí, které vypijí 14 plechovek týdně, 43 procent nosí zbraň, 27 procent je agresivních vůči blízkým a 58 procent je agresivních vůči vrstevníkům.

Průměrně jsou pak milovníci limonád o 9 až 15 procent agresivnější, než ty děti, které pijí tyto nápoje výjimečně.

Podle Hemenwaye musí být provedeny ještě další studie, které potvrdí nebo vyvrátí hlavní otázku, tedy jestli zvýšená konzumace sladkých limonád skutečně způsobuje agresivní chování.

Rovněž se podle něj musí uskutečnit výzkumy, které odhalí, jaké konkrétní produkty tento vedlejší příznak případně způsobují.

Studie se zúčastnilo zhruba 1900 studentů ve věku 14 až 18 let z centra Bostonu.

Autor: Mediafax, Kbak