Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hladová miminka poznají zdroj po čuchu

Kojenci snadno najdou své krmení.
11. října 2011 | 14:42

Novorozeňata vidí jen rozmazané šmouhy, ale přesně vědí kde se přisát kvůli jídlu. Mléčné žlázy jim totiž neodolatelně voní.

Stejně jako dospělé labužníky táhne do kuchyně za dobře uvařeným jídlem jejich nos, kojence tento orgán neomylně naviguje k prsům matky. Vůně mléčných žláz je pro ně prostě neodolatelná, právě podle ní totiž malý tvorečkové rozpoznají zdroj mateřského mléka.

Zjistila to nová francouzská studie novorozeňat. Na váze rychleji přibývala miminka matek, které měly větší počet mléčných žláz a ty v okolí bradavek způsobily někdy i viditelné zvlhnutí. Mléčné žlázy se vytváří během těhotenství a už tehdy je z nich možný únik nepatrného množství tekutiny.

Doposud se mělo za to, že tekutina slouží jen jako přirozený prostředek ke zvlhčení kojením namáhané bradavky. Nikdo si ji nespojoval s vůní mléčných žláz přispívající k úspěšnému krmení nemluvňat.

Vůni chtějí tvořit uměle

Matky, které měly více než devět mléčných žláz v každém prsu, nejenže neměly s krmením svých novorozeňat žádný problém, navíc se jim dříve začalo tvořit mateřské mléko, po prvotním mlezivu. Jejich děti tedy i lépe jedly a prospívaly, oproti miminkům matek s nízkým počtem žláz.

Spojitost kojení s vůní potvrzuje i zjištění estonských lékařů, kteří vypozorovali, že se novorozenci raději přisají k neomytým prsům, než k právě očištěným bradavkám.

Vědci nyní zkoumají, zda by se vůně mléčných žláz dala uměle aplikovat na lahvičky s náhradní výživou pro děti, které nemohou být kojené. Mohlo by to přispět ke zlepšení jejich apetitu.

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.

Autor: INT, bak