Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těžce nemocný Niels (2,5) má moc velké srdce! Nové dostane od "mrtvoly"

19. září 2011 | 12:32

Radost z narození syna vystřídal strach! Malý Niels (2,5) z Karlových Varů se narodil jako zdravé miminko. Ve třech měsících se u něho ale objevily vážné srdeční problémy. Lékaři si s ním dlouho nevěděli rady. Až později zjistili, že má zvětšené srdce, které pracuje na minimální výkon. Nejdůležitější orgán v těle mu proto nyní chtějí vyměnit. Transplantace srdce u dětí jsou v Česku ale velmi výjimečnou záležitostí. Chybějí orgány a riziko operace je veliké.

Niels zpočátku vypadal jako všechna zdravá miminka. Ve třech měsících ale náhle zkolaboval. „Okamžitě jsem volala záchranku. Nejdřív ani nechtěli přijet, protože si mysleli, že se syn dusí z jídla. Nakonec ho převezli do místní nemocnice, kde po rentgenu plic zjistili, že má zvětšené srdce,“ říká maminka Renata Riemová (41).

V tu dobu byl na tom Niels velmi špatně. Až o několik hodin později konečně lékaři nařídili jeho převoz do Motola. „Srdce mu nepřetržitě tlouklo rychlostí okolo 200 tepů. Několik hodin s ním lékaři bojovali. Poslední možnost byla defibrilace a až na potřetí se jim podařilo vrátit Nielse zpět do života. Podruhé se narodil,“ dodala.

Pražští lékaři zjistili, že Nielsovy problémy jsou vrozené a že trpí takzvanou

Malému Nielsovi (2,5) pracuje srdíčko na pouhých třicet procent. Transplantaci se tak zřejmě nevyhne. Maminka doufá, že operaci podstoupí až bude starší.
Autor: Blesk - Kateřina Moravcová
dilatovanou kardiomyopatií. „Manžel a starší syn mají podobnou srdeční vadu. Niels je na tom ale ze všech nejhůř. Srdce mu pracuje jen na 30 procent,“ řekla maminka. Chlapec kvůli tomu denně spořádá řadu léků. Navíc se nesmí příliš pohybovat. Vyhýbat se musí také kolektivu dětí. Banální chřipka by ho mohla ohrozit. „Transplantace srdce ho zřejmě nemine. My jen doufáme, že k operaci dojde až bude Niels starší,“ přeje si celá rodina.

Transplantace srdce jsou ale v Česku u takto malých dětí ojedinělou záležitostí. Ročně se provedou maximálně dvě. Největším problémem je získání vhodného dárce. Dětští dárci totiž téměř neexistují. Česká republika navíc není součástí evropského transplantačního systému, což má ale podle odborníků své výhody.

„Dárcem je »živý« pacient, který prodělal mozkovou smrt. Nejčastěji jsou to pacienti po autohaváriích. Celý proces transplantace je velmi náročný. Srdce dárce nesmí být ponecháno mimo tělo bez oběhu déle než 4–5 hodin. Udržet dárce na přístrojích proto bývá pro nemocnice také nemalou finanční zátěží,“ řekl Blesku kardiolog Michal Smetana. V Česku se oproti jiným zemím přepokládá u každého mrtvého pacienta automatický souhlas s dárcovstvím.

Dilatovaná kardiomyopatie

Jedná se o vadu charakterizovanou zvětšením všech srdečních oddílů. Srdeční komory jsou zpravidla více postiženy než síně. Pacient vykazuje známky srdečního selhávání. Trpí na dušnost. Časté jsou arytmie, šelesty a tromboembolické příhody. K léčbě jsou užívány medikamenty. U většiny pacientů se provádí transplantace srdce.

Autor: Kateřina Moravcová, Klena