Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Když se zeptá: „Mamííí, co je to sex?“

Sex? Jak to jen dětem vysvětlit?
21. července 2011 | 14:11

Pokud své dítě nepoučíte o sexu vy, zjistí si to na internetu nebo od kamarádů. A co je lepší, aby vědělo?

Smiřte se s tím, že vaše děti vědí o sexu mnohem více, než si vůbec troufáte připustit. A rozhodně víc, než jste v jejich věku věděli vy. Doba je prostě jiná. Nemusí se vám to líbit, ale s tím nic bohužel neuděláte. Co můžete ovlivnit je, jaké informace, které se na ně valí ze všech stran jako tsunami, váš potomek přijme a jak je zpracuje.

Pokud se o věc budete včas zajímat, můžete dílčí znalosti podle potřeby upřesnit, případně doplnit tak, aby dítě vědělo o rizicích sexu ještě dříve, než jej mohou reálně ohrozit. Ale důležité je, aby mělo ke své sexualitě pozitivní vztah, aby později mohlo vést zdravý a spokojený partnerský život.

Detaily nejsou podstatné

Děti mají první zvědavé a prostořeké otázky o pohlaví a zrození života již v předškolním věku. Rozhodně nemá smysl jim lhát, okřikovat je a ignorovat. Moudrý rodič přijme nečekanou a možná šokující otázku jako šanci vysvětlit ratolesti vše, co je třeba, přijatelným způsobem a vybudovat si tak pozici toho, koho se lze bez obav na cokoliv ptát a komu lze v takových otázkách věřit. Bude to pro vás slušný základ pro budoucnost. Můžete se pak stát intimním průvodcem i v době, kdy půjde opravdu do tuhého.

951866:gallery:true:true

Děti nenaučíte, co je sexualita během jednoho rozhovoru a jednoduchou odpovědí. Je třeba vše náležitě vysvětlit a v tomto směru vést i dlouhodobější komunikaci. Je pochopitelné, že se ostýcháte, ale zahoďte předsudky, malé dítě je nemá a je právem zvědavé. A při vysvětlování není nutné zacházet do detailů. Některým malým zvědavcům stačí objasnit základy, že děti se rodí z lásky, když se tatínek a maminka velmi milují.

Využijte příkladu z okolí

Holčičky bývají zvědavější a ptají se dále: "Ale jak se to tatínkovo semínko dostane k maminčinu vajíčku?" V předškolním věku stačí vysvětlit, že k tomu dojde při objímání. Podrobnější pravdivé informace mohou takto malé dítě spíš vyděsit.

Běžný život pak nabízí na přirozený rozhovor dost příležitostí. Čekáte další dítě nebo máte těhotnou sousedku? Líbá se starší dcera s přítelem před brankou? Je jen otázka času, kdy se na to dítě zeptá. Dále tu je televize, časopisy a internet, kde se děti běžně dostane do kontaktu s něčím, co je v tomto směru zajímá. Otázek se netřeba bát. Naopak je dobré děti povzbudit k dalším.

Jak si s dětmi povídat o sexu:

1. Přátelsky a povzbudivě zjistěte, proč se dítě na sex ptá, že ho zajímá právě teď. Přijdete případně na to, zda náhodou nemá nějaký problém: Proč to chceš vědět právě teď? Už si o tom něco slyšel?

2. Zeptejte se ho na jeho názor. Uvidíte, kolik o daném tématu už ví, případně, jaký slovník používá a zda není třeba napravit nějaké škody: Co si o tom ty myslíš? Jak to podle tebe je? Co bys poradil?

3. Odpovězte pravdivě, nelžete a používejte slovník, kterému dítě porozumí. Podávejte ale jen informace, které ve svém věku dokáže zpracovat.

4. Ujistěte se, zda vám dítě porozumělo a nechte prostor pro další otázky: Už tomu rozumíš? Chtěl by si ještě něco vědět?

Co rozhodně nedělejte:

Čápy z toho vynechte i další povídačky o tom, kdo všechno nosí děti, nebo jak motýlci oplodňují květinku. Jsou sice milé, ale zcela neužitečné a často i kontraproduktivní. V době rychlých informací na jeden internetový klik je velmi pravděpodobné, že "díky" nim bude vaše dítě jednoho krásného dne ve školce za totálně neinformovaného blbce. Skutečnost se i tak dozví od svých vrstevníků, dost pravděpodobně i s nánosem dětské fantazie a hodně zkreslených představ.

603082:gallery:true:true

A navíc vám bude mít za zlé, že jste ho oklamali, a v otázkách pohlavního života vás bude ještě dlouho považovat za nekompetentní zdroj. Pak se bude samozřejmě ptát a pátrat jinde. Jaké informace a jakou formou se k němu dostane, potom budete už jen těžko kontrolovat.

Pokud si nevíte rady, pomozte si literaturou. Výběr publikací pro děti různého věku i pohlaví, které za vás zodpoví ty nejožehavější otázky, je dnes už dost pestrý.

Autor: Kbak, lesk.sk