Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chraňte děti před sluncem, víme jak!

Nezapomínejte, že dětská pleť je mnohem citlivější, než u dospělých.
13. července 2012 | 06:16

Prázdniny jsou v plném proudu. Doba dovolených u moře a výletů do přírody. Pro děti však může být sluníčko nebezpečné. Tady je pár rad, jak ratolest před paprsky uchránit!

Dětská pleť je velmi křehká a citlivě reaguje na vnější vlivy. Hlavně pak na slunce. Udržet děti ve stínu je ale doslova nemožné. Dovolené, výlety, sport si chtějí přeci užít.

To však ohrožuje dětskou pokožku a dopad se může projevit až v dospělosti. Tady je proto několik rad, jak dítě ve velkém horku ochránit, aby si letní měsíce užilo naplno.

Kvalitní opalovací přípravek

Na přípravku proti opalování nelze šetřit. U malých dětí by se výše ochranného faktoru měla pohybovat kolem čísla padesát (UV filtr 50). Dítě je nutné krémem namazat zhruba čtvrt až půl hodiny předtím, než vyjde na přímé slunce. Vrstva by se pak měla pravidelně obnovovat každé dvě hodiny, podle intenzity přípravku.

Nezapomínejte, že tato zásada neplatí pouze na dovolené. Dítě by se mělo pečlivě krémem mazat, i když jde s kamarády ven. Pokud jste s dítětem u moře, vybírejte takový přípravek, který je odolný i vůči vodě a písku. Tuto informaci o sluneční kosmetice zjistíte z etikety.

Pryč z přímého slunce

Nelze zajistit, aby ratolest celý den nebyla na přímém žáru. Existuje, kromě opalovacích prostředků, ale pár možností, jak pokožku alespoň částečně chránit. Vhodné je zvolit lehké vzdušné oblečení. Nezapomínejte také na nutnou pokrývku hlavy, využívejte z mnoha stínících prostředků. K vodě vždy berte slunečník, nespoléhejte na přilehlé stromy. Pro nejmenší fungují perfektně stínící stany, do kterých batole můžete uložit.

I pro dospělého člověka platí, že pobyt na slunci mezi jedenáctou až třetí hodinou odpolední je zdraví nebezpečný. O to víc tato zásada platí pro děti. V tuto dobu je prot vhodné z pláže odejít na oběd, či držet se převážně ve stínu. Nezapomínejte také, že i jinak by neměla přesáhnout délka pobytu dítěte na přímém slunci více než šedesát minut.

Zásady zdravého opalování:

* Krém je třeba nanést nejlépe minimálně čtvrt hodiny předtím, než děti vyrazí na slunce.

* Ochranný faktor přizpůsobte lokalitě, u nás vystačíte s UV faktorem 20, ale u moře nebo na horách je nutný alespoň faktor 30, nejlépe 50.

* Mazejte děti krémem s ochranným faktorem několikrát denně.

* Nezapomínejte na nejohroženější partie, jako je nos, rty, ušní boltce a nárty

* Po koupání děti vždy znovu namažte, i když je výrobek označen jako voděodolný.

* Vždy dávejte dětem na hlavu pokrývku. Na trhu jsou i čepice s prodlouženou zadní částí, která chrání zátylek a krk.

* Poučte děti o škodlivosti slunce před odjezdem na tábor nebo jinam, kde jsou bez vašeho dozoru. Vybavte je krémy a ochrannými prostředky.

* Naučte dítě dodržovat pravidelný pitný režim.

 

 

 




Naučte dítě pít

Pro zdravý pobyt na slunci i mimo něj je velmi podstatné dodržovat pravidelný pitný režim. „Děti málo pijí. O pití si řeknou, až když organismus opravdu žízní. To je však už kritická chvíle,“ konstatuje odbornice. Rodiče by tedy měli dohlížet, aby se ratolest dostatečně a pravidelně zásobovala tekutinou. Také by ji měli učit pít cíleně.

Pití by mělo dítě mít neustále při ruce. Při hraní, cestování, při všech aktivitách. Ty nejmenší často nemají k pití kladný vztah, proto je nutné jim ho zatraktivnit. Nejlépe funguje brčko. Děti pak tekutiny vypijí mnohem víc.

Kolik by mělo dítě vypít :

1 – 4 roky: Asi jeden litr tekutin

4 – 7 let: Nejlépe litr a půl tekutin během dne

7 – 13 let: Záleží na hmotnosti, ale doporučná příjem tekutin se pohybuje kolem dvou litrů denně

13 a více let:
Stejně jako u dospělého člověka, tedy ideálně dva a půl až tři litry tekutin denně.

Autor: red