Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

1 300 000 dětí: Sbohem školo! Na dva měsíce!

1. července 2010 | 05:00

Hurá, máme volno a vysvědčení v kapse, radují se konečně školáci. Aby taky ne! Někdo už vysvědčení dostal před týdnem, ale většině začaly nejdelší prázdniny z celého roku ve středu. Vysvědčení dostalo 1,3 milionu školáků.

Prázdniny začaly i studentkám pražské Střední odborné školy managementu turistických služeb. „Na prázdniny jsem se moc těšila, rodiče mi totiž slíbili za hezké vysvědčení autoškolu. Tak už teď se nemůžu dočkat,“ pochlubila se Blesku Kristýna Hofírková (17, vlevo) z Prahy. Přání se jí určitě vyplní, vysvědčení měla s vyznamenáním. Její spolužačka Bára Karásková (17, uprostřed) zase peníze na prázdninové radovánky a Nikol Řezáčová (18, vpravo) dostane nový mobil.

Rodiče a děti: Kdo měl lepší známky?

Někdo se známkami pochlubil, někdo má co zlepšovat. Ale co rodiče, měli před lety stejné známky, jaké požadují po svých dětech? Blesk to před několika školami v Česku zjišťoval.

Karolína (8) a Dagmar (38) Jiroutovy: V první třídě jedničkářky...

Navlas stejné vysvědčení ukázaly Blesku ve středu hrdě Dagmar Jiroutová (38) i její dcera Karolínka Jiroutová (8). „Moje je ještě psané rukou a myslím, že bylo hezčí. Jsem ale ráda, že dcera to také zvládla na samé jedničky,“ řekla Dagmar Jiroutová. Pro vysvědčení musela dojet ke své mámě, která jí je všechna doma schovala. „Už se těším na prázdniny. Hned se jedu koupat,“ nechtěla se už školou zaobírat malá Karolínka.

Dagmar Jiroutová (38) a Karolínka Jiroutová (8) se pochlubily Blesku navlas stejným vysvědčením
Autor: Jaroslav Krčál

Markéta (10) a Jana (38) Hegerovy: Šprtka byla maminka

Více se snažit, aby se vyrovnala mamince Janě (38), se bude muset Markéta Hegerová (10) z Plzně. Zatímco maminka se ve čtvrté třídě pyšnila samými jedničkami, Markéta má ze třech předmětů dvojku. „To je proto, že mami chodila do školy už dávno a my se teď toho učíme mnohem víc,“ měla Markétka hned odpověď na to, proč má horší známky než maminka. „Taky máme určitě přísnější učitele. Hlavně, že mám jedničku z chování,“ dodává se šibalským úsměvem drobná blondýnka.

Jana (38) a Markéta (10) Hegerovy z Plzně se vysvědčením mohou chlubit obě
Autor: Zbyněk Schnapka

Josef (11) a Vlastimil (38) Hrnčířovi: V páté třídě remíza

Patem skončilo porovnávání vysvědčení u Hrnčířů v Oboře na Lounsku. Táta Vlastimil (38), technolog firmy Net4Gas měl totiž v 5. třídě téměř shodné vysvědčení, jaké ve středu přinesl i jeho syn Josef (11). Rozdíl byl jen v počtu a názvech předmětů. „My jsme měli předmětů deset a Pepa jich má jen devět, když nepočítáme chování,“ řekl. Na vysvědčení obou jsou čtyři jedničky a pět, resp. šest dvojek.

Syn Josef a otec Vlastimil měli v 5. třídě téměř shodné vysvědčení
Autor: Jana Ulrichová

Neobvyklá zkouška z dospělosti: Maturoval z pohřbívání nebožtíka

V neobvyklém věku a z ještě méně obvyklých předmětů složil v minulých dnech zkoušku z dospělosti Pavel Makový (46) z Prostějova. Majitel pohřební služby odmaturoval z teorie i praxe pohřebnictví. Při praktické zkoušce musel popsat přípravu nebožtíka k pohřbu.

„V pohřebnictví jsem začínal doslova od píky. Čím déle jsem se ale tomuto oboru věnoval, tím víc jsem cítil, že určitou prestiž tomuto povolání může dát vzdělání,“ řekl Blesku Makový. Když založil vlastní firmu, vadilo mu, že pro toto povolání nemá žádnou kvalifikaci. „Také mne uráželo, že námi lidé pohrdají. Tak jsem si začal dělat nejrůznější kurzy. Když jsem pak zjistil, že se dá udělat i pohřebnická maturita, ani chvíli jsem neváhal,“ dodal.

Majitel pohřební služby v Prostějově Pavel Makový si v 46 letech udělal maturitu z neobvyklého oboru – pohřebnictví
Autor: Pavel Ryšlink

Tři roky dálkového studia na střední škole ve Světlé nad Sázavou však podle něj nebyly vůbec jednoduché. „Přes den jsem musel řídit firmu, večer se věnovat dětem a po nocích jsem se učil,“ prozradil muž, který si nepřál zveřejnit známky z jednotlivých předmětů, ale v součtu odmaturoval za deset, a který jako jeden ze čtyř lidí v ČR má i certifikát na balzamování nebožtíků.

„Mým krédem je dělat tuto práci co nejlépe, tak, aby když auto s nebožtíkem odjíždí, byli pozůstalí přesvědčeni, že zesnulý je ve správných rukách a na poslední cestě je o něj postaráno nejlépe, jak může být,“ tvrdí Makový.

Lidí, kteří mají stejně jako Pavel Makový z Prostějova maturitu z pohřebnictví, je v ČR velmi málo. Jenom dva potom mají v tomto oboru vystudovanou vysokou školu. Prostějovský majitel pohřební služby nevylučuje, že by se jednou rád stal třetím.

Autor: hoř, uá, zb, krč, Pavel Ryšlink, hto