Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Aktuální problém! Jak se dostat na střední školu?

Některé školy přijímají studenty jen na základě dobrého prospěchu z 8. a 9. třídy.
20. ledna 2010 | 05:25

Máte doma deváťáka? A už má nějakou představu o tom, co z něj jednou bude? Přijímací zkoušky na střední školy se blíží. Jakou školu vybrat, kde a jak vyplnit přihlášky nebo z čeho načerpat vědomosti k úspěšnému složení zkoušky.

Přijímací zkoušky na střední školy se každopádně blíží. Nervák nastává! Kterou školu vybrat, kde a jak vyplnit přihlášky? Z čeho načerpat vědomosti k úspěšnému složení zkoušky? Na poslední chvíli doplnit rezervy... Znervózňujících otázek je spousta a my vám alespoň na některé z nich dáváme odpověď.

1) Podle čeho vybrat správnou školu?

• Informace o školách najdete na internetu například na stránkách www.uiv.cz, www.nuovo.cz, www.msmt.cz a www.stredniskoly.com nebo v Učitelských novinách. Poradí vám také na informačních střediscích na úřadu práce.

• Zvažte, jaké jsou možnosti vašich dětí, a případně i úspěšnost při hledání práce ve vybraném oboru po škole.

• Využijte možnost prohlédnout si školu na dnu otevřených dveří.

• Poraďte se s třídním učitelem nebo výchovným poradcem.

2) Jak se přihlásit na střední školu?

• Sežeňte si 1–3 tiskopisy přihlášky. Koupit je můžete v prodejnách SEVT, stáhnout na stránkách ministerstva školství nebo si je vyzvednout přímo ve škole. Průměrně loni využili žáci dvě přihlášky. Podat tři není povinnost, ale jen možnost.

• Přihlášku vyplňte a nechte potvrdit prospěch na základní škole. Na některé školy je třeba mít také lékařské potvrzení nebo posudek školského poradenského zařízení.

• Odevzdejte přihlášku přímo řediteli střední školy. Nejpozději do 15. března!

• Vyzvedněte na základní škole zápisový lístek. Nejpozději do 15. března!

Třídní učitelé často nabízejí žákům hodiny navíc jako příúravu k přijímačkám.
Autor: scom

3) Jakým způsobem se na zkoušky připravit?

• Pečlivě si pročtěte přijímací podmínky středních škol. Informace najdete na jejich webových stránkách. Většinou jsou tam i ukázky testů z minulých let.

• Některé školy používají testy od společnosti Scio. Ty si můžete zakoupit na jejich stránkách www.scio.cz

• V knihkupectvích či na internetových obchodech jsou k dostání různé publikace s přijímacími testy. Můžete je objednat například na serveru www.kampomaturite.cz

• Pokud si chcete ověřit, zda má vaše dítě dostatek vědomostí, můžete mu zaplatit testy nanečisto. Objednat je můžete třeba na stránkách www.zkousky-nanecisto.cz nebo www.scio.cz/skoly/pz/nanecisto.asp

4) Kdy se dozvím o přijetí, nebo nepřijetí?

Pokud škola nevypsala přijímací zkoušky, přijde vám rozhodnutí kdykoli v termínu od 22. dubna do 7. května. Pokud dítě bude dělat přijímačky, rozhodnutí přijde do 3 pracovních dnů od konání zkoušky. Rozhodnutí je na poště uschováno pouze 5 pracovních dní!

5) Co udělat, když mé dítě přijmou?

Po doručení rozhodnutí o přijetí máte 5 dní na odeslání zápisového lístku. Pokud to neuděláte, má škola právo přijmout jiného uchazeče.

6) Co dělat, když mé dítě nepřijmou?

Pokuste se odvolat a zeptat ředitele na zbylá místa po uchazečích, kteří nenastoupí na školu, protože si vybrali jinou, nebo nedodali zápisový lístek.
Druhou možností je podívat se na internetové stránky krajského úřadu nebo druhé zvolené školy.

7) Je letos větší šance, že dítě vezmou, protože je méně uchazečů?

Teoreticky ano, ale loni byla situace stejná, a přesto se na školy dostalo méně procent než předloni, kdy se dětí hlásilo víc. Každopádně nepodceňte přípravu jen kvůli tomu, že je dětí málo.

Autor: Jitka Pekařová, Veronika Tardonová
Diskuse ke článku
.
Související články