Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odmítá vaše dítě jídlo nebo je příliš vybíravé? Poradíme vám, jak ho naučit jíst

Topinka z černého chleba, bílý toast nebo opečená houstička vás příjemně naladí do nového dne.
21. srpna 2009 | 08:08

Odmítání stravy či vybíravost v jídle je po obezitě druhým nejčastějším problémem, se kterým se setkávají rodiče malých dětí. Novinářům to řekla nutriční terapeutka Jitka Rusková z poradenského centra Výživa dětí.

Někdy pomohou jednoduché triky, jindy je problém dlouhodobější. Vždy se však vyplatí trpělivost.

Univerzální návod, jak dítě přimět jíst, neexistuje, řekl předseda občanského sdružení Výživa dětí Pavel Neugebauer. Fáze vzdoru kulminuje kolem druhého roku, kdy si dítě začne uvědomovat své bytí. Snaží se prosazovat a leccos začne odmítat, včetně jídla. Naopak vyžaduje pozornost. "Dítě hraje. A hraje, pokud má diváky," vysvětlil Neugebauer.

Například potomek škemrající sladkost v obchodě je schopen ztropit hlasitou scénu, svíjet se na podlaze a podobně. Pokud rodiče rezignují a dítěti vyhoví, ono si začne věci vymáhat. Třeba odmítá určité potraviny a žádá sladké, vytváří si tak nesprávné stravovací návyky, upozornil.

Problémy mohou začít už při prvních příkrmech kojenců od čtvrtého měsíce. "Je třeba nedávat dítěti dlouhodobě jednu stravu, je třeba věci střídat," radí lékař. "Děti jsou konzervativní jedlíci, nemají rády nové věci," řekla Rusková. Vyplatí se trpělivost, novou chuť zkoušet třeba až desetkrát.

Hrneček s motivem PC hry MY SIMS
Autor: Petra Schoulová

Studie potvrzují, že "jíme i očima". Dítě má rádo barevný pokrm, lepší je tedy stravu nemixovat v něco nevábného. Pomoci může i oblíbený hrneček, talířek. Vyplatí se také vzít potomka do kolektivu, aby se "inspiroval".

Děti se snaží napodobovat, učí se pozorováním. Za špatné stravovací návyky může často i nevhodný styl stolování v rodině, kdy otec u jídla čte noviny nebo matka sleduje seriál. Rodiče jsou příkladem, jídlo by mělo být určitým obřadem, rituálem. Tvrdší, ale osvědčený postup je nechat dítě vyhladovět. Žádné zdravé dítě nezůstane hlady dobrovolně, uvedla. Důležitý je však dostatek tekutin.

Dítěti, které pokrm odmítá, by rodiče rozhodně neměli jídlo silou cpát do úst či dokonce vyhrožovat tresty. V případě zanedbání výchovy k jídlu lze začít kdykoli. "Rozhodně platí pravidlo: lepší pozdě, než nikdy," uvedl Neugebauer. Rodiče mohou využít bezplatnou poradenskou linku 800 230 000.

Co pomáhá a co nepomáhá, pokud dítě nechce jíst:

ANO

NE

vzít dítě do kolektivu nutně sníst vše z talíře
jednoduché fígle typu "toto není maso, to je sekaná" úplatky typu "když to sníš, půjdeme do ZOO"
mírný hlad náhrada, jiné jídlo
zapojit fantazii (podoba pokrmů na talíři i společné vymýšlení jídel) podávat dítěti sladkosti před jídlem (včetně slazených nápojů)
dobrý příklad rodičů (správné stolování i zdravá strava) přednášky na zdravotní a sociální témata (budeš nemocný, hladovějící děti v Africe)

Zdroj: Poradenské centrum Výživa dětí

Autor: ČTK, lena