Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

50 tipů, jak ochránit děti před úrazem!

3. června 2012 | 08:12

Máme o ně strach, vidíme nebezpečí na každém rohu. Přesto nevíme, jak je ochránit. Naše děti. Co všechno jim doma i venku hrozí? A jak je můžeme účinně chránit? Blesk přináší 50 tipů, které z vás udělají nenápadné, ale přesto účinné osobní strážce vašich ratolestí.

1. Pozor na zásuvky

Elektrické zásuvky nenechávejte volně odkryté, hlavně ty v koupelně důsledně zabezpečte. Opět pomohou domácí potřeby a koupě záslepek.

2. Dlažba klouže

Máte doma kamennou dlažbu, nebo dlaždice? Na těch se snadno uklouzne a dítě si může přivodit vážné poranění. Pořiďte si koberce, nebo alespoň dětem kupte protiskluzové bačkory. K sehnání jsou i vypolstrované »přilbičky« podobné té, co nosí Petr Čech.

3. Pozor na žehličku

Při žehlení nespouštějte rozpálenou žehličku z oka. Pro dítě je to moc zajímavá věcička a bude umírat touhou ji pořádně prozkoumat.

4. Pozor na šikanu

Buďte všímaví. Pokud si dítě pravidelně stěžuje na bolesti břicha nebo má jiné výmluvy, proč nechce do školy, nemusí to nutně být jeho lenost, ale třeba strach ze šikanujících spolužáků. Zkuste s ním promluvit a kontaktujte třídní učitelku, zda nemá nějaké podezření. Dítěti může pomoci i psycholog.

Ostré hrany nábytku mohou dítě nepříjemně zranit. Zkuste podobným situacím předejít - kupte vhodné chrániče.
Autor: Blesk - Petr Merta
5. Změkčete rohy

Tradičním nebezpečím číhajícím na děti jsou ostré rohy nábytku. Řešení je jednoduché: Kupte si v domácích potřebách chrániče rohů.

6. Nešetřete při sportu

Nešetřete na sportovní výbavě, i kdyby dítě sportovalo jen při hodinách tělocviku. Dobrá bota pomáhá nejen správnému vývinu dětské nožky, ale zároveň má lepší protiskluzový povrch.

7. Dětský kolektiv

Dbejte, aby dítě trávilo co nejvíce času venku. Když se nebude dostatečně pohybovat mezi jinými dětmi, nenaučí se komunikovat a v budoucnu mu hrozí problémy. Jak na škole, tak třeba i při pohovoru do zaměstnání.

8. Komunikujte

Mluvte se svými dětmi. I ony totiž mohou mít t vážné psychické problémy, které mohou skončit i pokusem o sebevraždu. Často přitom pramení jen z toho, že mají pocit, že je rodiče nemají rádi. Jak na to přišly? „Maminka se mnou nemluví. Nemá mě asi ráda,“ slýchají pak dětští psychiatři.

9. Vyvážená strava

Nepřehánějte to se zdravou výživou. Vaše děti potřebují vyváženou stravu, proto by měly jíst i dost mléčných výrobků, maso, vejce a ryby. Například příliš mnoho vlákniny může z jejich těla vyplavovat vitaminy a minerály.

10. Rodičovský zámek

Nainstalujte si na počítač i na televizi rodičovský zámek. Zabráníte tak tomu, aby děti brouzdaly po nevhodných stránkách nebo aby se dívaly na televizi příliš dlouho, když nejste doma. Dnešní set-top-boxy mívají rodičovský zámek v základních funkcích, na počítač lze stáhnout programy zadarmo. Stačí si do vyhledavače zadat 'rodičovský zámek'.

11. Cyklistická přilba

Nezapomeňte, že v České republice je cyklistická přilba pro děti do 18 let povinná. Oproti kolu stojí pár korun a už zachránila nejeden dětský život. Pokud přilba praskne, ihned pořiďte novou. Prasklá už by mu příště nemusela pomoci.

12. Zabezpečte okna

Potřebujete přes léto větrat a bojíte se, aby dítě nevypadlo z okna? Řešením jsou řetízky, které určitě znáte z bezpečnostních zámků na dveřích. Přidělejte je na okno. To pak můžete otevřít jen na délku řetízku a dítě se do okna nedostane.

Pootevřené okno děti láká. I s tím by rodiče měli počítat.
Autor: Blesk - Petr Merta

13. Soužití se zvířaty

Pokud máte doma psa nebo jiné zvíře, nenechávejte je s dítětem o samotě. I když se ti dva důvěrně znají a jsou na sebe zvyklí, může se stát cokoliv i s tím nejmírumilovnějším zvířetem. Děti mají rozličné nápady jako třeba zakřičet spícímu psovi do ucha. Ten se pak lekne a může dítě pokousat.

14. Mobilní telefon ano

Od určitého věku dítěti klidně pořiďte mobilní telefon. Jen dbejte, aby ho mělo ve škole vypnutý. Dítě můžete snadno kontrolovat, zda je v pořádku, a zároveň ono samo může přivolat pomoc.

15. Pozor na horečky

Pokud má dítě vysoké horečky, zkoušejte pravidelně, jestli dá hlavu ke kolenům. Pokud mu to činí velké obtíže, můžete včas odhalit zánět mozkových blan.

16. Ohrádka pro bezpečí

Chodícím dětem pořiďte ohrádku. Dítě je v bezpečí a vy můžete v klidu uklízet ve vedlejší místnosti. Nenechávejte je tam ale příliš často a raději si zorganizujte čas tak, abyste se jim mohli co nejvíce věnovat.

17. Monitorujte dech mimin

Chůvičky, které umějí monitorovat dech, pomohou předejít syndromu náhlého úmrtí kojenců.

18. Hračky v dosahu


Všechny hračky musí mít dítě vždy po ruce a někde nízko. Jakmile jakoukoliv hračku uložíte mimo jeho dosah, přistaví si židli, aby na ni dosáhlo. A neštěstí může být na světě.

19. Vhodná postýlka

Při koupi dětské postýlky vybírejte tak, aby vzdálenost mezi žebry byla maximálně 8 cm, lépe 4 až 5 cm – aby mezi ně dítě neprostrčilo hlavičku. Stejně tak dejte pozor na pojistku na otevření! 20. Pozor na babské rady Důkladně rozeznávejte pravdivé rady od těch babských – pomýlených. Mezi lidmi koluje tolik nesmyslů a použití některého z nich v praxi by pro vaše děti mohlo mít opravdu neblahé následky.

21. Kvalitní boty jsou základ

Nakupujte obuv pro dítě pouze ve značkových obchodech. Na tržišti je sice lacinější, ale nemá kvalitně zpracovanou výstelku a dětskou nohu nenávratně deformuje.

22. Pozor na nářadí!

Na chalupě nebo chatě mějte před dítětem vždy pečlivě schované ostré nářadí – sekeru, vidle, ale třeba i šroubovák. Dítě rádo napodobuje dospělé a v nestřežené chvíli se může vážně poranit.

23. Pozor na léky!

Schovávejte léky na bezpečné místo. Stačí antikoncepční pilulky nebo léky proti bolesti hlavy na nočním stolku a neštěstí může být na světě.

Volně přístupné léky provokují dětskou zvídavost. Do dětských rukou ale samozřejmě rozhodně nepatří.
Autor: Blesk - Petr Merta

24. Ubrusy dočasně pryč

Pozor na ubrus! Když dítě ztratí rovnováhu, může se zachytit jeho cípu a stáhne na sebe to, co je na stole. Třeba vázu nebo hrnek s horkým čajem.

25. Pozor na výtahy

Pokud se váš školák vrací domů sám, vštěpte mu, že nikdy nesmí vstoupit do výtahu s cizím člověkem. Výtah je past často užívaná pedofily.

26. Čtení je důležité

Nezakazujte dětem číst si před spaním. Mnoho z nich zákaz obchází čtením pod peřinou s baterkou v ruce. Kazí si tak oči.

27. Drobnosti schovávejte

Pozor na drobnosti, které dítě snadno spolkne. Včetně mincí, které se často povalují na poličkách.

28. Kšíry v kočárku či židličce

Do kočárku, i hlubokého, vždy přidělejte kšandy. Až bude dítě po hlavě skákat ven, protože okolo proběhl pes, budete rádi, že jste ho přikšírovali.

29. Na cizí zvířátka se nesahá

Nedovolte dítěti hlazení cizího psa ani po svolení jeho majitele „Toho pejska neznáme, tak na něj nesmíme sahat.“ Možná zabráníte pokousání.

30. Hlídejte 'éčka'

Éčka, látky na obalech potravin označované písmenem E, prodlužují trvanlivost, dobarvují potravinu, okyselují nebo zahušťují. Pro děti jsou ale vysoce nezdravé. Mohou vyvolávat alergii, ekzémy, způsobit astma a jiné zdravotní problémy.

31. Borůvka, nebo vraní oko?

Co nejdříve naučte děti rozeznávat lesní plody. Borůvka se například často plete s bobulí rostliny vraní oko čtyřlisté, která je prudce jedovatá.

32. Autosedačka je samozřejmost

Pokud cestujete s dítětem ve voze, nezapomeňte na autosedačku a dbejte na uzavření dětské pojistky na dveřích. Ostatně, autosedačky už jsou dnes povinné.

33. Zuby čistit, čistit a čistit

Věnujte pozornost péči o chrup dítěte, choďte pravidelně k zubaři, už když je miminko. V dospělosti to váš potomek ocení.

34. Opatrné koupání v přírodě

Nedovolte, aby vaše dítě při koupání v přírodě skákalo po hlavě do neznámé vody. Nikdy nevíte, co může na dně ležet a být příčinou zranění.

35. Zabezpečte studnu

Pokud máte na svém pozemku studnu, jímku nebo otevřený bazén, nikdy nenechávejte dítě bez dozoru. Dbejte na to, aby studna a jímka byly uzavřeny.

36. Noste jejich léky

Pokud vaše dítě bere léky, mějte je vždy u sebe. Pakliže jede na letní tábor, svěřte je vždy vedoucímu a požádejte ho, aby je dítěti dával on.

37. Nekuřte před nimi

Pokud máte v blízkosti dítě a chcete si zapálit cigaretu, rozmyslete si to. Pobyt v zakouřeném prostředí jim pořádně škodí. Ohrožuje zdraví dýchacích cest, nosních dutin, zvyšuje pravděpodobnost mnoha vážných onemocnění.

38. Dbejte na linii

Počet dětských tlouštíků roste takovým tempem, že se dá obezita pokládat za jedno z největších ohrožení našich dětí. Proto dbejte na to, aby děti měly dostatek pohybu, kvalitní stravu a cukrovinky se sladkými nápoji jen za odměnu.

39. Chraňte před sluncem

Chraňte dítě před slunečním zářením. Dbejte na to, aby mělo vždy nějakou pokrývku hlavy a sluneční brýle. Nikdy ve vedru nenechávejte dítě samotné v zavřeném autě. Teplota tam může být i přes 50 stupňů Celsia, což dítě nemusí přežít.

40. Pryč se zápalkami

Schovejte doma všechny předměty, které mohou způsobit požár. To znamená, že zápalky a zapalovače by měly být uloženy na bezpečném místě.

Dítě balancující na židličce nespouštějte z očí!
Autor: Blesk - Petr Merta
41. Nepřehánějte hygienu

Vždy pečlivě uklízejte, aby dítě vyrůstalo v čistotě a nebylo často nemocné. S úklidem to však nepřehánějte. Ve sterilním prostředí si malé tělíčko těžko vybuduje imunitu.

42. Nešetřete na hračkách

Když už se rozhodnete dítěti pořídit hračku, dobře si zjistěte, kde byla vyrobena. Vyhýbejte se podezřele levným věcem z Číny, mohou být totiž vyrobené ze zdraví nebezpečných látek.

43. Čističe mimo dosah

Různé přípravky na mytí dejte do skříně tak vysoko, aby na ně dítě nemohlo dosáhnout. Skříň pak pro jistotu ještě zamkněte.

44. Počítač s mírou

Teenager, který nehraje počítačové hry, je dnes téměř na okraji společnosti. Vše má ale své meze. Máte pocit, že vaše dítě tráví až nezdravě mnoho času u počítače? Informace o závislosti najdete například na www. konechry.cz.

45. Zabezpečte vařiče

Rychlovarné konvice, fritovací hrnce a další nádoby s vařící tekutinou vždy pečlivě zajistěte. Stačí jen jeden neopatrný pohyb dítěte a nezajištěná nádoba může dítě popálit.

46. Zámečky na šuplíky

Když se dítě učí chodit, přidržuje se všeho kolem sebe. Pořiďte speciální zámečky na šuplíky. Kdyby se dítě chytilo úchytky, šuplík se otevře a dítě nejenže spadne, ale může se zranit i hranou šuplíku.

47. Ukryjte 'vše' pro dospělé

Pokud doma máte nějaké časopisy nebo nahrávky 'pro dospělé', důkladně je schovejte podobně jako léky. Divili byste se, jak jsou i dvouleté děti schopné se do nich začíst nebo zakoukat.

48. Škodí i tvrdé bonbony

Nekupujte dětem v předškolním věku tvrdé cucací bonbony. Jsou pro ně totiž příliš velké, a když jim zaskočí v krku, mohou se klidně i udusit.

49. Mluvte o sexu

Se sexuální osvětou začněte včas, nejlépe už kolem devíti let dítěte. Později už se bude stydět a nebude vás poslouchat. Také se nesnažte intimní rozhovor nahradit knížkou, dítě potřebuje osobní kontakt. Statistiky ukazují, že čím víc toho dítě o sexu ví, tím později s ním bude chtít začít a bude opatrnější.

50. Nezapomeňte na očkování

Nepodceňujte očkování. Žloutenka, lidský papilomavirus, který způsobuje rakovinu děložního čípku, encefalitida, meningitida. Některá očkování nejsou levná, ale do zdraví se vyplatí investovat.

Autor: luc, Kbak, red