Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Co číhá na internetu?

Dětem hrozí nejen závislost na počítači, ale také zneužití pomocí internetových chatů.
25. listopadu 2008 | 09:42

Pro děti je počítač běžnou součástí života, což lze v době technologického boomu považovat za přínos. Víte ale, co u něj vaše dítě dělá a jakými stránkami brouzdá?

České děti i jejich rodiče mají nedostatečné informace o nebezpečích, která dětem na internetu hrozí. Ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková chce proto zavést ochranu před zneužitím internetu do běžných učebních osnov na základních školách. "Děti nediskutují o obsahu internetových stránek, které navštívily, nebo o osobách, se kterými chatují, se svými rodiči ani učiteli," prohlásila Stehlíková. Nebezpečné je zneužití internetu pedofily. Přitom z průzkumů vyplývá, že téměř třetina dětí prozradila na internetu cizím lidem důležité osobní údaje a čtvrtiny dětí se kdosi ptal na jejich sexuální zkušenosti. Řada dětí navštívila pornografické stránky a také stránky obsahující násilí. Sama škola ovšem podle psychologů tento problém nevyřeší. Důležitou roli hrají rodiče, kteří by se měli o virtuální svět svých dětí co nejvíce zajímat.

Když je počátač magnetem

České děti tráví u počítače průměrně 14 hodin týdně, o víkendu o několik hodin víc než ve všední den. Rizikem je přerůstání oblíbené činnosti v závislost, se kterou se pak těžce bojuje. Chcete vědět, jestli je vaše dítě závislé na počítači? Co s tím? Pomoc najdete na webové stránce www.konechry.cz, která nabízí sytém testů, praktických rad a informací týkající se právě závislosti na počítači.

Dětem hrozí nejen závislost na počítači, ale také zneužití pomocí internetových chatů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: vin