Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Syndrom nešikovného dítěte

Děti trpící dyspraxií se na kole naučí jezdit jen těžko.
12. listopadu 2008 | 13:47

Máte doma dyspraktika? Nezoufejte. Ve škole sice nebude patřit k nejlepším, ale není vyloučeno, že se z něj jednou stane hvězda. "Harry Potter" o tom ví své.

Představitel oblíbeného čaroděje Daniel Radcliffe totiž syndromem nešikovného dítěte také trpí a údajně si neumí pořádně zavázat ani tkaničky u bot. Daniel má dyspraxii, což se projevuje i tím, že ošklivě píše, občas má problémy s obratností a na dobu školní docházky vzpomíná jako na velmi těžké období.

Když se nic nedaří
Vaše dítě se neumí samo najíst ani si zapnout knoflíky. Možná není lenivé, jak si myslíte. Zkuste si všimnout, proč se mu nedaří. Možná patří k těm, kdo za to nemohou. Některé děti trpí handicapy, které na první pohled vůbec nejsou zřejmé. V jejich mozku něco funguje jinak, než by mělo, a kvůli tomu nezvládají totéž co jejich vrstevníci.

 

Děti trpící dyspraxií se na kole naučí jezdit jen těžko.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Ve škole se vše zhoršuje
Po nástupu do školy se děti s dyspraxií začnou srovnávat se svými spolužáky a uvědomují si, že jim v lecčems nestačí. Proto si dost často stěží hledají kamarády. Dost často nezvládají pravopis, ale ani tělocvik pro ně není žádná výhra. Mohou mít problémy s udržováním rovnováhy, když se učí skákat. Nedokážou se naučit jezdit na tříkolce, na koloběžce nebo na kole, mohou mít potíže i při míčových hrách. Obtížím musí čelit i při kreslení, malování, stříhání, při skládání puzzle. Vhodným sportem pro takové děti je například plavání.

DYSPRAXIE

Patří mezi specifické poruchy učení a označuje se jako vývojová porucha motorické funkce, která je též známá jako syndrom nešikovného dítěte. Dítě s poruchou koordinace bývá často považováno za lenivé, lajdácké či zpožděné. Poruchami jemné motoriky trpí téměř každé desáté dítě. Malý dyspraktik je stále jakoby nesoustředěný, nešikovný, těžko se zapojuje do dětských her. Je nešikovný při zapínání knoflíků, zavazování tkaniček, oblékání, čištění zubů. Je pro něj náročné udržet se na jedné noze se zavřenýma očima.

Jak poruchu poznáte?
Čím dříve se na tuto poruchu přijde a začne se pracovat na jejím odstranění, tím větší je pravděpodobnost, že dítě nebude stresované a své nedostatky dokáže lépe zvládat. Dyspraxii lze do určité míry upravit i pomocí fyzické práce nebo manuální činnosti. V případě pochybností se poraďte s pediatrem nebo s pedagogicko-psychologickým poradcem

Kde dítě otestovat?

* Diagnistické hodnocení by měl provést psycholog, pedagogický psycholog nebo psycholog specializovaný na poruchy učení.

* Ideální je obrátit se klinického psychologa, který rozumí problémům spojeným s odlišným fungováním centrálního nervového systému.

NÁŠ TIP

Pro dětské hlavičky
Děti mívají problémy se soustředěností, bývají náladové, unavené nebo naopak hyperaktivní. Příčinou může být nedostatek omega-3 nenasycených mastných kyselin. Pomoc nabízejí Hvězdíci od společnosti Walmark. Balení 30 želatinových tobolek koupíte za 197 Kč.

Hvězdíci od společnosti Walmark dodají omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Balení 30 želatinových tobolek koupíte za 197 Kč.
Autor: archiv

Autor: hr, lap