Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dnešní děti budou běžně slavit stovku!

Dnešní děti budou běžně slavit sté narozeniny
1. srpna 2011 | 21:14

Každé druhé dítě, které se v současné době narodí v České republice, má jednou šanci sfouknout na narozeninovém dortu sto svíček. Délka života v Česku se totiž výrazně prodlužuje. Za posledních dvacet let se protáhl o sedm let u mužů a o pět let u žen.

Za delší život vděčíme rozvoji na poli medicíny, zejména lepší léčbě infarktů a dalších srdečních a cévních chorob a také pokroku v léčbě mrtvice. Právě pokrok v oboru kardiologie a také v léčbě různých typů rakoviny dává Čechům naději na ještě delší dobu života. Vedle zdravotního stavu nahrává dlouhověkosti také ekonomická situace v zemi nebo životní podmínky. Věk dožití snižují např. války a jiné okolnosti.

Dnešní průměrný Čech se podle statistik může těšit na oslavu až 75. narozenin, průměrná Češka se pak dožije osmdesáti let. V posledním století se tak lidský život prodloužil přibližně o 30 let. Dnešní děti by se podle některých optimistických prognóz mohly běžně dožívat stovky.

Stárnutí společnosti s sebou přináší i nutnost změn. Je třeba přizpůsobit zdravotnické a důchodové systémy, aby ekonomika státu demografickou proměnu ustála. V ČR se z tohoto důvodu zvyšuje zákonný věk pro odchod do starobního důchodu a chystá se důchodová reforma.

Experti se shodují na tom, že při prodlužování lidského života je důležité myslet také na jeho kvalitu. Proto je třeba zajistit, aby se člověk vysokého věku dožil bez výrazných zdravotních obtíží. Blesk.cz vám proto přináší 10 tipů pro dlouhověkost a pevné zdraví.

Autor: zuf, ljšk