Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Česká rodina v Thajsku: Kambodža část 2.

25. února 2014 | 18:00

Ráno ve slušném hotelu se setkáváme s novým průvodcem – sympaťák kolem třiceti s docela dobrou angličtinou – a míříme rovnou na nejcennější klenot: Angkor Wat. U vjezdu nám kupuje vstupenky – tady se znovu fotíme a na každé vstupence je kód a podobenka – a pak už se jenom přesouváme mezi chrámy.

Vstupujeme východní branou. Slunce máme v zádech a skoro nikdo tu není. Před námi se vypíná skoro tisíc let starý palác, tedy spíš monumentální svatyně, zdá se větší na naše Hradčany. Je celý z pískovce. Přitom na většině zdí jsou skvěle dochované reliéfy, plastiky. Včetně velmi jemných obrazců.

Je hodně sympatické, že tady nikde nejde najít klíčem nebo propiskou vyškrábané nápisy: Byl jsem tady, Pepa nebo Fanda a Monika 2012 nebo podobně, jako na českých hradech…

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Už kolem deváté ráno je tady hodně horko. Nesnáze přinášejí navíc stovky hodně příkrých schodů. Někdy jsou jenom po třech, někdy jich stoupá bez zastávky třeba padesát. A pak ty samé zase dolů. Chce to odvahu, vytrvalost a vodu neustále s sebou.

Když z Angkor Watu vycházíme západní branou, valí se proti nám turisti ve skupinách po stovkách. Náš průvodce si – uvědomujeme si – zaslouží uznání. Myslím ale, že on sám očekává něco jiného.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Celé dopoledne jezdíme od jednoho „templu“ k druhému. Zvládneme prohlédnout i lesní, polorozbořený chrám, kde zdivo na mnoha místech prorostly obrovské tropické stromy. Mezi kameny se protahují kořeny. Je to tu fascinující. Však si tenhle chrám vyhlédli nedávno i američtí filmaři.  Historické kameny se tu válejí jen tak, leze se přes ně, šlape všude. Český ochranář by se tu skácel zoufalstvím.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Po poledni jsme už tak zničení vedrem a schody, že vděčně jedeme na oběd. Pak ještě „pole zavražděných“, připomínka dvou miliónů obětí ultrakomunistických Rudých Khmérů v sedmdesátých letech – zvláštní je zjištění, že jejich vůdce v poklidu dožil své dny v Rusku a skonal v kruhu rodinném koncem devadesátých let. Šílené vraždění tady připomíná vyzděná vytrína s lebkami, kostmi a zbytky oblečení. A nástěnka s fotkami rudokhmérských papalášů.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Večer jsme objednáni na večeři s národní taneční show. Je to hangár, kam na sedmou navezou autobusy turisty z mnoha mnoha hotelů, je tu obrovský bufet „od všeho něco“ a k tomu na pódiu tančí a hraje místní folklór. Pivo za čtyři dolary.  Dobrou noc.

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl