Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Česká rodina v Thajsku: Blesková seznámení část 1.

20. února 2014 | 18:15

Nežijeme tady nijak přehnaně společenským životem. Je ale fakt, že díky docela široké známosti o našem pobytu se nám nejen hlásí vzdálenější známí i neznámí, ale občas se u nás i někdo zastaví.

Stovky emailů máme ve schránce. Na všechny odpovídáme. Píší nám lidé, že nám drží palec, ale třeba i že se chystají do Thajska a jak to vypadá v Bangkoku po vyhlášení výjimečného stavu, jaké je třeba očkování, jestli se tady dá pít místní voda, kde se na ostrově nejlépe fotí palmy nebo kde je nejlepší bydlet? A kolik co stojí.

České zmatky

Zajímavé bylo setkání se skupinou Čechů, kteří nám dlouho dopředu signalizovali, že z ostrova budou chtít vyrazit na zájezd do Kambodži. Chtěli pomoct s organizací. Skutečně když přijeli, ozvali se.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Měli jsme pro ně nabídku jedné místní slušné cestovní kanceláře. A byli jsme rádi, že pojedou, protože právě do Kambodži chtěla v těch dnech i jedna naše známá, která tu s námi krátce byla. Byla velmi dobrá šance na výraznou skupinovou slevu.

Jenomže krajané obratem hlásili, že jim cestu zařídil recepční v hotelu. Tak jsme naši cestovku stornovali a poprosili je, jestli k nim můžeme tu jednu naši známou přidat. Odpověď? Není místo! Ale měli jsme štěstí a naše známá nakonec vyrazila i s původní skupinou z Česka.

Thajský řád

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Některá setkání se ani nemusela odehrát osobně. Stačil email na pocítění lidského kontaktu, blízkosti. Dost příjemně například působil i v „úředním“ dopisování český konzul v Bangkoku pan Beneš. Radili jsme se s ním o prodlužování víz i o bezpečnostní situaci. Byl realistický, profesionální i osobní.

Hodně příjemně působila po emailu například paní, která nám dávala kontakt na dceru – ta žije už roky v Bangkoku, pracuje s postiženými dětmi, ale nechce být nikde v médiích. Bylo na ní, i jen tak z pár písmen, tak moc cítit, jak jí dcera chybí.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Anebo zajímavé bylo potkat jednu starší dvojici ze severu. Dlouho dopředu psali. A že přijedou. A přijeli, až k nám. To bylo fajn. Popovídali jsme, pojedli, popili, pak odjeli. A po dvou třech dnech nám napsali, ať jim tady na Koh Changu seženeme levné ubytování na Silvestra příští rok.

Jaká další zajímavá setkání Rýdlovi v Thajsku zažili se dozvíte už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl