Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká rodina v Thajsku: Potápění pro Honzíka část 1.

14. února 2014 | 17:30

Honzíkovy narozeniny jsou tady. Je mu devět, klukovi. Toto letí. Moc a moc si přál zkusit potápění.  Ještě před startem do Thajska jsme si říkali, jako naše malé tajemství, že by tady v teplém moři mohl zkusit svůj první mořský ponor. A Honzík se začal tiše, dětsky těšit!

Start za dárkem

Den před narozeninami jsme vyrazili. Potápěčských agentur tady pár je a denně vyráží nějaká loď na těch pár nejzajímavějších míst. Thajské moře sice není až tak bohaté přehršlemi ryb, korálů a života jako třeba Rudé moře v Egyptě, ale zato je teplé až na dno a ledacos k vidění tu je taky. A jen tak mimochodem: tady u ostrova Koh Chang leží vrak stometrové válečné lodi. A ten nenavštívit by byla velká škoda.

Únava na začátek

Že to bude těžký den, bylo jasné hned ráno, auto z potápěčského centra nás naložilo už po půl osmé ráno a čekala nás cesta skoro hodinu a půl do přístavu. Ten je totiž na druhé straně ostrova až úplně dole. Cestou jsme vyzvedávali další a další rozespalé potápěče. Honza klímal, dal jsem mu za hlavu svůj svetr.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Přistoupili Bulhaři, Dán, Holanďan, Francouz, Američan, co žije v Číně, jeho přítelkyně z Hong-Kongu…

Taxi – dodávka s dvojicí dřevěných lavic na ložné ploše – nás vyložila rozlámané u přístavu. nejprve jsme zamířili s Honzíkem do potápěčského centra. Bylo třeba vypůjčit si vybavení, podepsat reverz, že si případně za všechno můžeme sami a hlavně: vyjednat potopení pro Honzíka.

No a tady se ukázal největší problém.

Těžké zklamání na dohled!

I když jsme měli předem emailem i telefonicky domluveno že s námi Honzík pojede a bude chtít „strčit hlavu pod vodu“ a byli jsme přitom uištěni, že to půjde, najednou byl NE!

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl

Majitel centra za mnou přišel a vysvětloval mi, že sice mohou pro děti mezi 8 a 10 let organizovat tzv. program „Bubblemaker“, tedy „vypouštěč bublin“, ale to prý jde jen při ponoru ze břehu. A ne z lodi. Tvrdil, že by přišel o licenci. Kroutil hlavou. Ne a ne a ne…


Řekla jsem tomu chlapíkovi – který se ale podle všeho opravdu snažil – že Honzík má narozeniny a čtvrt roku se těší a že jsme přijeli po ujištění, že to půjde.Takhle jsem to nechat nemohl. Tak veliké zklamání jsem Honzovi připravit nesměl!!!

Chvíli na mě koukal, pak řekl: minutu, a šel za jednou svou instruktorkou.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Za chvíli přišel a řekl: Nebude to normální ponor do metru nebo dvou, ale z lodi bude shozené lano se závažím. Toho lana se instruktor chytne a budou koukat kolem sebe. Berete?

Já jo! Honza o svůj první ponor v exotickém moři nepřijde.

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl