Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká rodina v Thajsku: Dům se rozpadá a lovíme další krysy

28. ledna 2014 | 05:30

Každý kus života má dvě stránky. Nebudeme se tvářit, že tu máme jen samá dobrodružství a exotickou idylu. Prdlajs! Zničeho nic se nám vzdula a praskla dlažba na terase a chytili jsme další krysu. Pátou!

Já byl právě na výletě v džungli, Soňa doma s klukama. Dělali školu. Najednou se prý začaly ozývat zvenku zvuky, jako kdyby přišlo prudké krupobití a pak prásk. Dlažba na terase se vydula a praskla. Jsme v oblasti, kde je třeba počítat s takovými překvápky, jako je zemětřesení nebo tsunami.

Krizová situace

Soňa duchapřítomně vyhnala kluky ven postranním, zadním vchodem a šla okouknout škody. Nebyla to od ní jakkoliv ukvapená reakce, už před pár týdny jsme si všimli, že v zadních pokojích jsou popraskané stěny, dům stojí na betonových pilotech necelý metr nad zemí. Zdálo se, že i hladina vody v bazénu skokově ubyla.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Já tu nebyl, abych alarmoval majitele, tak se do toho dala se sama. Poslala Bruceovi email. Chodí mu na mobil a reaguje obvykle  okamžitě, jenomže teď nic. Soňa to přičítala svoji nebohaté angličtině. Tak nakoukla do internetového slovníku a poslala mu email znova a tentokrát do předmětu napsala jasně: krizová situace!

Ženy ženám

česká rodina v thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Tak šla a našla zahradníka, který je ovšem z Kambodži. Ani když ho dovedla k prasklé terase, nepochopil nic. Tak ho táhla k budce strážce resortu a dávala najevo, že chce sekuriťáka. Zahradník se v tu chvíli spíš vytrhl než omluvil a zmizel mezi domy. Podle všeho jen a jen uprchl před nerozuměním.

Za chvíli se náhodně na scéně objevila Jum, Thajska odpovědná za úklid a vůbec ochotná pomoc se vším. Trochu anglicky umí. Soňa ji dovedla k rozbořené terase a Jum reagovala. A promptně. Vzala mobil a někam zavolala a do hodiny byl správce Bruce na místě.

Prý je to v pohodě

Snídaně na Mikuláše – pátého prosince džusíček a ovoce na terase. To by šlo. Kluci se tváří, jako by to bylo úplně samozřejmé.
Autor: archiv Jan Rýdl
Pečlivě škody obhlédl, vlezl pod dům a pravil, že to sice nechápe, ale nebezpečí prý nehrozí a obratem to začne řešit. Soňa mu ukázala ještě dvě místa v domě, kde to při chůzi po dlažbě křupe. I popraskané zdi. Bruce se tvářil klidně.

Ten den už se nic nedělo. Jen v noci se zase ozýval provoz krysích pacek. Tentokrát někde na stropě. Už před týdnem sem Bruce položil past – tentokrát zvolil karton notně politý hustým lepidlem. Doprostřed uložil návnadu z burákového másla. Krysy to evidentně zajímalo, odmítaly se ale dát lapit.

V noci krysy, ve dne dělníci

česká rodina v thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Ráno nato nastoupila partička kambodžských řemeslníků a řemeslnic a majzlíky začali vzpurnou dlažbu likvidovat. My jsme raději odjeli na pláž na druhou stranu ostrova. Přijeli jsme odpoledne a na terase jsme měli nahrubo osekaný beton. Vůbec ne bezpečný pro dětské nohy. Bruce se dušoval, že přiveze a položí plastový trávník, pak že bambusovou rohož. Nic se ale nestalo.

Pak ještě dva dny trvalo, než byla položená nová dlažba a dalo se po ní chodit. Ztratili jsme tím nejméně 4 dny. Není to moc, ale není to málo. Právě kvůli terase a bazénu jsme si tenhle dům vybírali.

Krysy s úsměvem

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Došla mi trpělivost s pokusy s proti-krysím lepidlem nad stropem. Burákové máslo je dávno pryč a  nic. Tak jsem z přízemí přenesl klecovou past a opatrně ji položil skrz vikýř na sádrokartonový strop. Nad ránem řacha jako hrom. Probudila Vítka.

Ještě před snídaní jsem lapenou krysu vynesl na známé místo v domnění, že ji noční hlídač zase zlikviduje. Nestalo se, ale zastavil se tady Bruce, aby obhlédl opravenou dlažbu. Matýsek ho přitom odtáhl za ruku k lapené kryse. Já zůstal úmyslně viditelně naštvaně stát na schodech. A když klec s krysou s úsměvem vzal, řekl jsem: To je pátá! Čtvrtá prý poslední!

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Bruce se usmíval, říkal, nebuď tak vážný. No dobře, nebudu, ale…

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl