Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká rodina v Thajsku: Soňa se s Vítkem vymázla na skútru

19. ledna 2014 | 17:00

A je to tady. Z mnoha stran jsme slyšeli varování: pozor na skútry, je tu hodně, hodně nehod. No a teď se to stalo Soně. Zrovna vezla nejmenšího synka, Vítka. Všechno ale dobře dopadlo.

Jeli jenom koupit starším klukům fritované kuřecí paličky. Vlastně to samé, co se za nehorázné peníze servíruje v jednom celosvětově rozšířeném kuřecím řetězci. Jenomže tady je to přinejmenším stejně chutné ale nejméně pětkrát levnější. Nejblíže je k fritovaným kuřatům od nás slabé dva kilometry. A zvlášť v poledním horku je krátká jízda na motorce vítaným osvěžením. A tak Soňa i s Vítkem vyrazili.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Na místě se ukázalo, že zrovna paličky nemají, že budou asi za čtvrt hodiny. Ale mají čerstvé sushi. Kousek tak asi za tři koruny. A moc dobré, už jsme je odsud jednou měli. A tak Soňa nabrala úhledné plastové krabičky s rýžovými válečky v mořské řase, každý hezký a jiný, a sedla zas na sedlo skútru. Přisadila si před sebe Vítka a přidala. Skútr vyrazil. V tu chvíli je neviditelná silná ruka strhla prudce na pravou stranu na zem.

Vítek okamžitě spustil. Brečel. Křičel. Ihned v prvních vteřinách ho Soňa vzala, nechala motorku motorkou a odnesla kluka na lavičku v jídelničce. Postavila ho na stůl a opatrně zkoumala, co mu je a není. Ukázalo se prakticky obratem, že ten tříletý klučina se hlavně strašně lekl a že má trochu odřený loket. Soňa kromě pár odřenin měla navíc slušně zmodřený kotník.

Jak to tak vypadá, pouliční gril se nám stal osudným.
Autor: archiv Jan Rýdl
To už se sbíhali lidi. I přes ulici z krámku vyběhli. A co bylo zajímavé, první letěly na pomoc ženské. Chlapi seděli, situaci sledovali, ale čekali, jak se vše vyvine.

Soňa s Vítkem zůstali sedět u stolu, dali si ihned lahev studené limonády a s cucáním chladivé sladké dobroty se Vítek pomalu uklidňoval. Motorku zatím někdo zvedl. Byla v pořádku.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Ale co se vlastně stalo? Když tahle otázka přišla na řadu k řešení, všimla si Soňa, že majitel stánku s občerstvením právě hbitě smotal zhruba třímetrovou bílou šňůru, která před větrem jistila cíp sluneční plachty. A s klubkem odešel.

Aha. V prudkém poledním slunci proti světlé silnici bílá šňůra byla skoro neviditelná a Soňa bezprostředně po rozjezdu o ni „brnkla“ zrcátkem. To stočilo prudce řídítka nadoraz a srazilo posádku na štěrk.

Vítek se pomalu dostal z leknutí, motorka stála na stojanu jako by se nic nestalo, Soňa se pomalu vydýchala z toho, co všechno se mohlo stát, ale dopadlo to dobře. Ještě než vyrazili zpět, přišla kuchařka Soně říct, že dosmažila ty paličky. A jestli je tedy ještě chce…

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
A tak to dobře dopadlo. Oba jsou celí, bereme to jako varování. Dokonce přivezli senzační kuřecí paličky. A na to všechno jsme si připili ledovým pivem Chang.

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl