Nepečené moučníky s ovocem: Prázdniny končí, tak si to aspoň oslaďte
- 26. srpna 2017 06:00
Konec prázdnin je nenávratně tady, a tak je na čase vypravit své potomky zpátky do školních lavic. Abyste jim tuto hořkou skutečnost alespoň trochu osladili, připravte jim nepečený dort plný tvarohu a čerstvého ovoce. Uděláte tím radost nejen jim, ale i sobě.
Čokoládový cheesecake
Oslavte konec prázdnin například čokoládovým cheesecakem s malinamiAutor: shutterstock.comBudete potřebovat (na 1 dortovou formu):
* 300 g máslových sušenek
* 100 g másla
* 1 lžičku kakaa
Na náplň:
* 120 g čokolády na vaření
* 600 g čerstvého krémového sýra (mascarpone, Philadelphia)
* 160 g cukru krupice
* 1 lžičku kukuřičného škrobu (maizena)
* 150 ml tučného tvarohu
* 1 lžičku kakaa
* maliny na ozdobuPostup:
Sušenky rozdrťte válečkem a smíchejte s kakaem, přilejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Směs namačkejte do kulaté dortové formy vyložené papírem na pečení a dejte do chladničky ztuhnout. V míse vyšlehejte krémový sýr s cukrem, kukuřičným škrobem a tvarohem, přidejte rozpuštěnou a zchladlou čokoládu a lžičku kakaa. Dobře vymíchejte (nejlépe ručním šlehačem). Krém rozprostřete na vychladlý korpus a povrch uhlaďte. Ozdobte čerstvými malinami.
Charlotta s borůvkami
Charlotta s borůvkamiAutor: shutterstock.comBudete potřebovat (na 1 dortovou formu):
* 2 balíčky cukrářských piškotů
* 500 ml smetany ke šlehání
* 500 ml zakysané smetany
* 250 g sýra mascarpone
* 1 velký bílý jogurt
* 3 lžíce rozmačkaných čerstvých jahod
* cukr podle chuti
* 2 balíčky želatinového ztužovače (za studena)
* 2 misky čerstvých borůvek
* 1 lžičku másla na vymazání formyPostup:
Kulatou dortovou formu vymažte trochou másla a dno vyložte cukrářskými piškoty. Šlehačku ušlehejte dotuha, přimíchejte zakysanou smetanu, mascarpone a jogurt a podle chuti oslaďte. Polovinu krému dejte stranou a do druhé vmíchejte jednu misku rozmačkaných borůvek. Do obou částí krému přimíchejte ztužovač podle návodu na sáčku a nechte ztuhnout. Pak dort opatrně vyjměte z formy a stěny obložte cukrářskými piškoty. Můžete po obvodu převázat barevnou stuhou. Povrch dortu ozdobte druhou miskou čerstvých borůvek.
Jahodové tiramisu
Jahodové tiramisuAutor: shutterstock.comBudete potřebovat (na 1 dortovou formu):
* 500 g sýra mascarpone
* 20 cukrářských piškotů
* 120 g cukru moučka
* 400 g jahod
* 4 žloutky
* 120 ml cukrového rozvaru
* 200 ml jahodového likéru
* máslo na vymazání formyPostup:
Mascarpone vyšlehejte se žloutky a moučkovým cukrem do pěny. Cukrový rozvar ohřejte a přilejte do něj ovocný likér. Polovinu piškotů namočte do rozvaru a poskládejte je na dno formy (kulaté nebo čtvercové), kterou jste předem lehce vymazala máslem. Rozetřete na ně polovinu krému, na něj poklaďte část nakrájených jahod a přidejte vrstvu zbylých namočených piškotů. Přikryjte je opět vrstvou krému. Krémem ozdobte také povrch moučníku a přidejte zbytek pokrájených jahod. Tiramisu nechte v chladničce několik hodin ztuhnout.
Domácí nugátové pralinky
Domácí nugátové pralinkyAutor: shutterstock.comBudete potřebovat (na 12 kousků):
* 450 g práškového cukru
* 1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka
* 500 g rostlinného tuku
* 2 lžíce kakaa
* 50 ml vody
* 3 lžíce brandy
* tuk na vymazání formy
* kakao holandského typu na posypání
Postup:
Do většího hrnce dejte cukr, kondenzované mléko, tuk, kakao a vodu. Suroviny míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs zahřejte a na mírném ohni za stálého míchání vařte. Přidejte zbytek surovin, dokud se máslo nerozpustí. Směs zahřejte a na mírném ohni za stálého míchání povařte. Na závěr opatrně přilijte brandy. Nugát je hotový, když se z malého množství směsi dá vytvarovat měkká kulička. Hrnec odstavte a míchejte, dokud z hmoty nebude hustší omáčka. Poté ji nalijte do vymaštěných silikonových formiček na led. Nechte ji ztuhnout a poté pralinky vymačkejte. Nugáty nenechávejte před vymáčknutím z formiček úplně ztuhnout, jinak by se příliš drobily. Na závěr můžete pralinky posypat hořkým kakaem.
Nepečený tvarohový dort
Nepečený tvarohový dortAutor: shutterstock.comBudete potřebovat (na 1 dortovou formu):
* 400 g tvarohu
* 20 g želatiny
* 2 balíčky vanilkového cukru
* 150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 1 lžičku citronové šťávy
* ovoce podle chuti (jahody, borůvky, maliny...)
* citronový sirup
Postup:
Máslo vymíchejte s moučkovým cukrem, přidejte tvaroh, vanilkový cukr, citronovou šťávu a želatinu připravenou podle návodu. Vše společně promíchejte. Kulatou rozpínací formu vyložte fólií, naplňte ji připravenou směsí, uhlaďte stěrkou a dejte ztuhnout do lednice. Před podáváním dort ozdobte ovocem a jemně polijte citronovým sirupem.