Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak zamává školní výbava pro prvňáčky vaším rozpočtem?

28. srpna 2015 | 16:00

Začátek školního roku je okamžikem hrůzy pro mnoho rodičů. Školní výbava se totiž může vyšplhat klidně na 8 000 Kč, což si každá rodina dovolit nemůže. Proto přinášíme pár rad, jak na těchto nákupech ušetřit.

Bez čeho se prvňáček neobejde

Začít musíte bezpodmínečně vhodným školním batohem. Ten by měl mít anatomicky tvarovaná záda, nastavitelné popruhy, být co nejlehčí, praktický, ale také by se měl školákovi samozřejmě líbit. Není proto nezbytné vybírat ten nejdražší kousek, ale s cenou kolem 1 000 Kč počítejte i ve slevách v hypermarketech.

Další důležitou součástí každé výbavy školáka je penál. Ten lze pořídit klasický jednopatrový, ale také několikapatrový a navíc i plně vybavený. Pro prvňáčka zvolte hlavně takové pouzdro, které bude přehledné a vejde se mu do něj vše, co bude potřebovat.  Vybavený dvoupatrový penál můžete sehnat v průměru za slušných 350 Kč a jednopatrový již od 250 Kč.

V penálu nesmí chybět pastelky, tužky, ořezávátko, guma, pravítko a nůžky. U pastelek dbejte na to, aby byly nelámavé, jsou sice dražší, ale zase déle vydrží. U výběru tužek platí stejná pravidla jako u pastelek, tudíž ani zde nepreferujte cenu před kvalitou. Nůžky pořiďte raději s kulatou špičkou, abyste předešli možným úrazům. No a pravítku bude bohatě stačit dvaceticentimetrové.

Autor: Shutterstock

Další školní potřeby

Tyto pomůcky sice nejsou naprosto nezbytné, avšak i s nimi přijde vaše dítě do kontaktu hned v první třídě. Jedná se především o potřeby na výtvarnou výchovu, jako jsou vodovky, tempery, štětce, voskovky nebo modelína. Nezapomínejte ani na tělocvik, který obnáší nákup tenisek, tepláků, triček a pytlíku, do kterého si školák tyto sportovní potřeby uloží. V neposlední řadě vaši peněženku zteční nákup obalů na sešity a učebnice, desky na čísla a písmenka nebo třeba papírové hodiny.

Jak ušetřit

  • Porovnávejte ceny vybraných výrobků (mohou se výrazně lišit)
  • Nekupujte nekvalitní věci
  • Kupujte jen to, co dítě skutečně potřebuje (napište si seznam)
  • U některých věcí se vyplatí počkat na slevy

 

Autor: pej