Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zdravá jídla pro školáky!

4. září 2015 | 08:00

Pamatujte na to, že dětský organismus je velmi zatěžován, proto je důležité dbát na správnou skladbu jídelníčku. Optimální je pět porcí vyvážené stravy denně. Tím se rovnoměrně rozvrství příjem energie a tělo pak nemá potřebu, ukládat si tuk do zásoby.

Snídaně- start do nového dne

Přes noc se sice dítě aktivně nehýbe, ale i ve spánku jeho tělo spotřebovává energii pro správnou funkci vnitřních orgánů, na udržení tělesné teploty apod. Snídaně by tedy měla tvořit cca 20 – 25% celkového denního příjmu energie školáka. Není ale vhodné děti do jídla nutit, raději je naučte jíst více malých porcí za den. Také nezapomeňte svému dítěti připravit dostatek pití, aby doplnilo příjem tekutin po noční pauze. Naučte ho i to, aby dostatečně pilo během školní docházky, jinak by se vše mohlo odrazit v podobě bolestí hlavy, únavy nebo nepozornosti.

Autor: Shutterstock

Správnou volbou je například pečivo s rostlinným tukem, plátkem sýra nebo kvalitní šunky a kousek zeleniny, nic nezkazíte ani cereáliemi s mlékem či bílým jogurtem a ovocnou rýží.

Dopolední svačina- každodenní přesnídávka

Školní svačiny jsou v poslední době velmi aktuální téma, jelikož bylo dle nedávného průzkumu zjištěno, že 23% dětí na druhém stupni základní školy vůbec nesvačí. A když už svačí, jejich jídelníček se skládá z bílého pečiva nebo sladkostí. Ovoce je na tom ještě hůře, to si do školy k svačině nosí pouze 22% žáků.

Svačit by vaše ratolesti měly především jogurty, tvarohové dezerty, zeleninu, ovoce, přesnídávky nebo celozrnné pečivo se zdravou pomazánkou.

Autor: Shutterstock

Oběd- završení hodování první poloviny dne

Za první polovinu dne by školák měl přijmout až 60% denní energie a z toho by 35% měl tvořit právě oběd. Bohužel ale většina rodičů nemá přehled, co opravdu jejich dítě ve škole konzumuje a jak jeho jídelníček opravdu vypadá. Školní stravování je neustálý problém a mnoho rodičů se domnívá, že školní jídlo neodpovídá zásadám zdravého stravování. Co by ale rozhodně nemělo u oběda chybět a to v každé školní jídelně, je ovocný kompot, zeleninový salát nebo obloha.

Odpolední svačina- 10% denního energetického příjmu

Jelikož by odpoledne dětské tělo nemuselo již stihnout dodanou potravu spálit, je nutné dbát na její výběr. Je vhodné zaměřit se na potraviny, které mají nižší energetickou hodnotu a glykemický index. Zasycení z nich trvá dlouho a navíc nezatěžují organismus a lehce se tráví. Pokud však školák sportuje, přizpůsobte svačiny jeho výdeji energie.

Ideálním řešením je opět pečivo se šunkou nebo sýrem a méně sladké ovoce, mezi které patří například jablka, meruňky, broskve nebo citrusové ovoce.

Autor: Shutterstock

Večeře- poslední jídlo dne

Večeře by měla pokrýt cca 15-20% denního energetického příjmu a stejně jako svačina by měla být sice dostatečně objemná, ale méně energeticky vydatná. Také nemusí být v každém případě teplá.

Dopřejte svému školákovi zeleninový salát se sýrem a pečivem, těstovinový salát s kuřecím masem, chléb se zdravou pomazánkou nebo rybu.

Autor: pej