Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prázdniny si děti mají především užít!

27. srpna 2015 | 08:00

Bojíte se, že během dvou měsíců vaše ratolesti zapomenou, co se za minulý rok naučily? Je potřeba s nimi probranou látku o prázdninách opakovat nebo si mají dopřávat pouze odpočinek? Na názor ohledně prázdninové přípravy dítěte do školy jsme se zeptali zkušené pedagožky Mgr. Jaroslavy Járkové, která učí na 1. stupni ZŠ Karlov v Benešově u Prahy.

Nechte děti dostatečně odpočinout!

Stejně tak jako si dospělí užívají zaslouženou dovolenou po vykonané práci, tak i děti potřebují volno po celoročním snažení. Prázdniny by si tedy měly především užít a odpočinout si od školy, učení a povinností.

Školu však zcela nevypusťte!

Nemělo by to ovšem znamenat, že hodí školu za hlavu. Pro snaživější děti je možným řešením psát si prázdninový deník, a to tím způsobem, že každý den prázdnin napíší jednu, dvě nebo několik vět o tom, co ten který den dělaly, prožily či navštívily. Závěrem prázdnin je možné si celé vyprávění shrnout a zhodnotit do delšího slohového útvaru. Nenásilnou formou si takto děti cvičí sloh, pravopis, písmo a úpravu.

Zopakujte s nimi učivo předchozího ročníku!

Koncem prázdnin, asi tak týden nebo dva před zahájením školní docházky, by si měly děti zopakovat celkové učivo předcházejícího ročníku a to především z matematiky, českého jazyka a cizích jazyků. K tomuto účelu existují různé publikace, doplňovačky i s klíčem, které snadno seženete v knihkupectvích. Je možné si také zopakovat učivo na internetu anebo ze sešitů z loňského školního roku.

Přistupujte k dětem individuálně!

Ovšem každé dítě je jiné a vyhovuje mu i jiný způsob přípravy. Některé na úkor odpočinku raději pracují o prázdninách průběžně, jiné volí formu přípravy koncem prázdnin a některé vůbec, což nepokládám za správné. Jelikož každý rodič své dítě zná, měl by volit tu formu, která nejvíce vyhovuje jeho dítěti.

 

5 bodů, které by měl o prázdninách dodržovat každý školák!

  1. Psát si deník
  2. Zhodnotit prázdniny do delšího slohového útvaru
  3. Zopakovat si učivo předchozího ročníku
  4. Procvičovat si učivo v odborných publikacích
  5. Prohlubovat znalosti pomocí internetu
Autor: pej