Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Hitem letošního léta jsou růžová vína

11. července 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Kdo by si dnes dokázal představit ideální letní pohodu bez svěžího růžového vína? Růžovky se staly srdeční záležitostí Čechů, a tak není divu, že jejich spotřeba a produkce rok od roku roste. Loni naši vinaři vyrobili přes 5 milionů litrů a s tím je i jejich nabídka širší a pestřejší. Kromě ideální geografické polohy naší země můžeme poděkovat i šikovnosti našich vinařů, že se můžeme těšit z lahodných růžových vín, které nás zaujmou na první pohled a po ochutnání už nesáhneme po jiném. V letošním rozmarném létě si je zamilujete i vy!

Jak pít růžové víno?

Možná jste nevěděli, že růžová vína nepatří k těm, která byste měli archivovat. Je totiž ideální je pít mladá, což znamená výběr z aktuálního nebo předešlého ročníku. Růžové víno by vás mělo oslnit svou svěžestí a lehkostí, která se právě s delší archivací vytrácí. Tu správnou chuť podtrhne teplota vychlazení, která by měla být mezi 8 -12 °C. Vyhýbat se nemusíte ani podávání na led nebo koktejlům. Rosé je ideální na party, pikniky a samozřejmě nesmí chybět u tolik oblíbeného letního grilování.

Všechny tóny růžové

Typické odrůdy moravských a českých růžových vín jsou Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Odstín vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, tudíž si můžeme vybírat z barev od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou. Víno vás oslní svou příjemně ovocnou a květinovou vůní se širokou škálou podtónů. Chuť ladí s vůní, jež bývá podtržena buď o svěží kyselinku nebo příjemný zbytkový cukr.

Autor: www.vinazmoravy.cz

Výběr správné sklenice podtrhne chuť

Každý typ vína by měl být podáván v odpovídajícím tvaru sklenice. Vždy by to měl být ale takový, jenž optimálně rozvine všechny kvality daného vína. Na rosé skláři vytvořili speciální sklenici ve tvaru otevřeného tulipánu, který zvýrazní vůni a chuť vína. Jestliže doma zrovna tento typ sklenice nemáte, můžete ho podávat v těch, které jsou určené na bílé víno.

A jak vlastně rosé vzniká?

Někteří šprýmaři se domnívají, že růžové víno vzniká slitím červeného a bílého vína. To je ale omyl! Milovníci vína moc dobře vědí, že se růžové víno vyrábí z odrůd modrých hroznů. Ty se stejně jako při výrobě červeného vína namelou a nechají naležet spolu s moštem, do kterého se zatím uvolňuje barvivo ze slupek. Na rozdíl od červeného vína se růžové stočí už po několika hodinách, a tak není výsledek sytě červený, ale růžový. S nadsázkou lze říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale pak jej dále žije jako víno bílé.

A odkud je to nejlepší růžové?

Bez velké nadsázky můžeme říci, že u nás. Například Cabernet Moravia Rosé, pozdní sběr 2015 z vinařství Horák bylo letos na jaře vyhlášeno nejlepším růžovým vínem prestižní pařížské soutěže Vinalies Internationales a řada našich dalších vín bodovala na specializované soutěži růžových Le Mondial du Rosé.

Více informací o moravských a českých růžových vínech naleznete na www.vinazmoravy.cz.