Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Recept na pravé guacamole podle šéfkuchaře Pavla Bárty

Video se připravuje ...
Připravit guacamole je velice jednoduché a rychlé
VIDEO: Adam Balažovič
13. května 2015 | 10:00

Guacamole je pokrm, který si připravovali již dávní Aztékové. Dnes je pochoutkou mexické kuchyně, ale je velmi populární také v USA a jeho obliba se rozšířila i do dalších zemí světa. Poprosily jsme šéfkuchaře restaurace Pepe Lopez Pavla Bártu, aby nám ukázal, jak připravit pravé, nefalšované guacamole z přísad, které jsou běžně dostupné i u nás.

Guacamole se nejčastěji používá jako dip ke kukuřičným lupínkům, ale můžete ho použít také jako pomazánku, třeba na toust nebo čerstvý chléb. Základními ingrediencemi jsou zralé avokádo, červená cibule, limetková šťáva, rajské jablko, jalapeňo paprička, čerstvý koriandr, česnek, sůl, pepř a olivový olej.

Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a vydlabeme dužinu do mističky, na porci pro 4 osoby použijeme dvě avokáda. Z rajského jablka vydlabeme zrníčka a zbytek nakrájíme na drobné kostičky. Na stejně velké kousky nakrájíme také půlku cibule, jednu papričku a úplně nadrobno jeden stroužek česneku. 

Video se připravuje ...
Majitel restaurace Pepe Lopez nám představil svou restauraci • VIDEO: Adam Balažovič

Avokáda v misce rozmačkáme vidličkou a vmícháme do nich všechny ostatní ingredience, které jsme si nakrájeli. Do vzniklé směsi vymačkáme šťávu z jedné limetky. Kyselina askorbová v limetkové šťávě zabraňuje oxidaci dipu, a tím nežádoucímu zhnědnutí. 

Nakonec směs osolíme, opepříme, přidáme trochu olivového oleje a nasekaný koriandr. Vše promícháme, ale dip nevypracováváme dohladka. Je lepší, když je trochu hrudkovitý, protože tak si lépe vychutnáme chuť avokáda.