Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Obědy do krabičky? Připravte si vlastní, zhubnete a ušetříte!

  • Připravit si luxusní jídlo do práce je snazší, než si myslíte.
    1. března 2015 | 06:00

    Většina z nás během zimy přibrala, a tak je čas začít shazovat kila. Obědem, který si sama připravíte, nejen zhubnete, ale navíc ušetříte za předražené restaurace. A nemyslete si, i jídlo do krabičky se dá připravit kultivovaně a s fantazií. Přesvědčíme vás o tom.

  • Celozrnné špagety s olivami

    celozrnné špagety
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 20 minut

    Budete potřebovat

    (pro 4 osoby):

    • 350 g celozrnných špaget
    • 200 g zelených fazolek
    • hrst oliv
    • 1 stroužek česneku
    • 200 g polníčku
    • 100 g ricotty
    • sůl

    Postup:

    Špagety uvařte podle návodu. Fazolky nakrájejte na kousky a uvařte je v osolené vodě doměkka. Na pánvi orestujte prolisovaný stroužek česneku, přidejte fazolky, olivy a promíchejte. Do pánve přidejte špagety a ještě jednou promíchejte. Podávejte je posypané ricottou a polníčkem.


  • Salát s avokádem a grepem

    salát s avokádem a grepem
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 20 minut

    Budete potřebovat

    (pro 4 osoby):

    • 400 g kuřecích prsních řízků
    • 1 avokádo
    • 1 růžový grep
    • 250 g polníčku
    • olivový olej
    • pečivo
    • sůl, pepř
    • citronovou šťávu

    Postup:

    Maso nakrájejte na menší kousky, osolte a opečte na oleji. Salát propláchněte, avokádo zbavte pecky a slupky a nakrájejte ho. Grep oloupejte a použijte z něho jen čistou dužinu. Dejte vše do mísy spolu s masem. Zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a podávejte s celozrnným pečivem.

  • Miniburgery s lilkem

    miniburgery
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 20 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 350 g mletého hovězího masa
    • 12 plátků lilku
    • 2 jarní cibulky
    • hrst rukoly
    • 2 lžíce kečupu
    • sůl, pepř, oregano
    • celozrnné pečivo

    Postup:

    Maso osolte, opepřete, přidejte nasekané jarní cibulky, kečup a směs dobře promíchejte. Vytvarujte malé burgery a opečte je na oleji. Plátky lilku osolte a nechte chvíli stát. Pak je otřete ubrouskem a opečte na suché pánvi. Pečivo nakrájejte na čtverce, na každý položte plátek lilku, lístky rukoly a opečený burger. Navrch můžete dát ještě rozpůlené cherry rajčátko. Nakonec vše napíchněte na špejli.

  • Losos s rizotem

    Losos s rizotem
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 25 minut

    Budete potřebovat

    (pro 4 osoby):

    • 4 filety z lososa
    • 320 g vařené rýže
    • 3 lžíce sterilované kukuřice
    • hrst černých oliv
    • 3 jarní cibulky
    • sůl, pepř
    • citronovou šťávu 
    • zelenou cibulku
    • olivový olej

    Postup:

    Jarní cibulky nakrájejte a krátce je orestujte na oleji. Pak je smíchejte s rýží, přidejte olivy, kukuřici a nasekanou petrželku. Lososa osolte, opepřete, zakapejte citronovou šťávou a opečte z obou stran. Přidejte k němu rizoto a podávejte.

  • Kuřecí prsa s tortillou

    tortilla s kuřetem
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 15 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 400 g prsních kuřecích řízků
    • 1 avokádo
    • cherry rajčátka
    • 2 hrsti rukoly
    • 4 tortilly
    • 1 chilli papričku
    • sůl, pepř
    • citronovou šťávu
    • citronovou kůru

    Postup:

    Kuřecí maso nakrájejte na proužky, smíchejte s 1 lžící oleje, nasekanou chilli papričkou, citronovou šťávou i kůrou, solí a pepřem. Nechte chvíli marinovat, pak maso opečte. Tortilly opečte na suché pánvi. Poklaďte rukolou nebo jiným salátem, rajčaty, avokádem, přidejte maso a zatočte.

  • Sendvič s tempehem

    sendvič s tempehem
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 20 minut

    Budete potřebovat

    (pro 4 osoby):

    • 4 kusy pečiva
    • 200 g marinovaného tempehu
    • hrst cherry rajčátek
    • 2 lžičky hořčice
    • hrst rukoly

    Postup:

    Tempeh opečte na grilovací pánvi z obou stran. Rajčata opláchněte a nakrájejte. Pečivo podélně seřízněte a spodní díl potřete hořčicí. Poklaďte plátky tempehu, rajčaty a rukolou. Přiklopte a podávejte.

    Foto: David Háva

Autor: Erika Pilátová/kok
Diskuse ke článku
.