Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Levné večeře z brambor: Pro vegetariány i masožrouty

  • Brambory se neomrzí!
    25. ledna 2015 | 06:00

    Pokud ještě máte ve sklepě zásoby brambor, je nejvyšší čas se jich zbavit. Máme pro vás tipy na skvělé večeře. Navíc vám ušetří peněženku, dobroty z brambor jsou prostě za babku.

  • Brambory na paprice s domácími plackami

    Brambory na paprice
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 30 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 1 kg brambor
    • sádlo
    • 2 cibule
    • sladkou mletou papriku
    • sůl, pepř
    • 1 l vývaru


    Na placky:

    • hladkou mouku
    • vodu
    • sůl
    • prášek do pečiva


    Postup:
    Cibuli opečte dozlatova, přidejte pálivou papriku a na osminky nakrájené brambory. Dochuťte solí, pepřem, zalijte vývarem a vařte, dokud brambory nebudou měkké. Pak z mouky, vody, soli a prášku do pečiva udělejte tuhé těsto. Vyválejte placky a pečte v pánvi na oleji. Hotové paprikové brambory podávejte s plackami.

  • Zapečené brambory s cuketou



    Zapečené brambory s cuketou
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 600 g brambor nakrájených na plátky
    • 2 malé cukety
    • 2 cibule
    • sůl, pepř
    • špetku muškátového oříšku
    • 50 ml vývaru
    • 50 ml smetany
    • 1 lžíci másla



    Postup:

    Do máslem vymazané zapékací mísy navrstvěte střídavě plátky brambor, na másle opečené cibule a na suché pánvi opečené cukety. Každou vrstvu zvlášť osolte a opepřete a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Vývar smíchejte se smetanou a vše v míse zalijte. Navrch dejte kousky másla. Brambory pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

  • Bramborová pizza



    bramborová pizza
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 35 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 500 g brambor
    • 2 červené cibule
    • 120 g slaniny
    • 100 g šunky
    • 200 g eidamu
    • oregano, sůl, pepř
    • 2 vejce, olej
    • 20 ml mléka


    Postup:

    Brambory nakrájejte na kolečka. Rozložte je do velké kulaté formy nebo na plech vyložený pečicím papírem, osolte a opepřete. Brambory pečte asi 20 minut při teplotě 200 °C. Cibuli, slaninu a klobásu nakrájejte na kousky, sýr nastrouhejte najemno. Smíchejte vejce s mlékem, směs osolte a opepřete. Na horké předpečené brambory dejte šunku a cibuli. Pak vše posypte nastrouhaným sýrem a zalijte vaječnou směsí. Nakonec posypejte čerstvým rozmarýnem nebo sušeným oreganem. Bramborovou pizzu pečte ještě asi 15 minut.

  • Bramborový salát se zelenými lusky



    Zelený bramborový salát
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 30 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 500 g menších brambor
    • 150 g zelených lusků
    • 2 lžíce pesta
    • petrželku na zdobení
    • 1 chilli papričku
    • olivový olej
    • jablečný ocet


    Postup:

    Malé jarní brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte trochu vychladnout a nakrájejte. Lusky krátce povařte a pak ihned opláchněte studenou vodou, aby si zachovaly svěží zelenou barvu. Brambory promíchejte s nasekanou petrželkou a pak přidejte lusky. Dochuťte olivovým olejem, octem, solí a pepřem a nasekanou chilli papričkou. Salát se hodí ke grilovanému masu nebo jako lehký samostatný pokrm.

  • Tymiánové brambory



    Brambory se neomrzí!
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 1 hodinu

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 1 kg brambor
    • 300 ml smetany
    • 3 stroužky česneku
    • sůl, bílý pepř
    • máslo na vymazání pekáče, čerstvý tymián

    Postup:

    Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Pekáček vymažte máslem a postupně do něho vrstvěte  plátky brambor. Každou vrstvu osolte, opepřete a posypte tymiánem. Česnek prolisujte a smíchejte se smetanou. Dochuťte solí, pepřem a zalijte brambory. Pečte je asi 1 hodinu při teplotě 170 °C.



Autor: Erika Pilátová/kok
Diskuse ke článku
.