Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bramborový salát na 6 způsobů: Klasický, dietní i exotický

  • Ty nejlepší recepty na bramborový salát, z nichž si vybere každý.
    22. prosince 2014 | 06:00

    Co rodina, to jiný recept. Vybrala jsem pro vás českou klasiku, jak se dělá u nás doma, lehkou verzi bez majonézy i skvělý lehký salát ze sladkých brambor. POkud chcete zkusit jiný model, než na jaký jste zvyklí, určitě si vyberete.

  • Lahůdkový vánoční bramborový salát

    Ty nejlepší recepty na bramborový salát, z nichž si vybere každý.
    Autor: Shutterstock

    Potřebujete: (8 porcí)

    • 2 kg vařených brambor (nejlépe rohlíčky)
    • 3 větší mrkve
    • 1 menší celer
    • 1 petržel (kořen)
    • 3 velké bílé cibule
    • 1 sklenice okurek ve sladkokyselém nálevu
    • 1 konzerva hrášku (nejlépe Bonduelle)
    • 1 velké nebe dvě menší jablka (sladkokyselá, nemoučná)
    • 2 lžíce plnotučné hořčice
    • 200 g majonézy
    • 200 g přírodního bílého jogurtu
    • jablečný ocet
    • čerstvě mletá sůl a pepř

     

    postup:

    Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout a oloupeme. Dávejte pozor, ať se vám brambory nerozvaří. Mely by Zůstat pevné, lojové. Nakrájíme na kostičky cca 1 x 1 cm. Ve Vedlejší hrnci Uvaříme mrkev, celer a petržel - takové doměkka. Pokrájíme na Stejně velké kostičky jako brambory. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme vařiči vodou. Zbaví ji přílišnou pálivosti. Vše dáme do velké mísy.

    Přidáme na drobné kostičky pokrájené okurky, nadrobno pokrájené oloupané jablko a hrášek. Množství vyvařit tak, aby byly všechny složky Poměrně zastoupení. Ve vedlejší nádobě rozmícháme jogurt s majonézou, hořčicí a 1 polévkových lžíce Jablečná octa. Nejlepší je vše vyšleháme metličkou, aby se chutě pěkně spojily. Zálivky postupně Příliv do mísy s ostatními ingrediencemi a opatrně promícháváme tak, abychom brambory a zeleninu nerozpatlali. Ochutnáme a podle chuti okyselíme lakem z okurek, případně i Jablečná octem. Osolíme a opepříme. Nesolte mnoho, do druhého dne se chutě rozleží a dosolíme pak.

  • Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoy a brokolice


    Salát ze sladkých brambor
    Autor: Restaurace Podolka

     

    Potřebujete: (8 porcí)

    • 800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky
    • 200 g kysaného
    • 300 g brokolice rozdělené na malé kousky
    • 200 g kešu rozdrcených na malé kousky
    • 100 g hrášku / hráškově lusk nebe Hrášková výhonků
    • 100 g černých cherry rajčat
    • 60 ml olivového oleje / propuštěn másla
    • 50 g nasekané pažitky
    • 1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli

    Na dresink:

    • 30 ml šťávy z grepu
    • 10 g medu (na doslazení)
    • 30 ml olivového oleje


    postup:

    Předehřejte troubu na 180 ° C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promíchejte s tukem a vložte na papírem vyložené plechu do trouby. Snažte se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opečeme. Po upečení nechte vychladnout. V menším hrnci uveďte půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stahu plamen, vhoďte quinou a zlehka vařte cca 10 minut. Nechte ji zlehka vystydnout. Mezitím si Sparta brokolici v hořké vodě a ihned po skončení vyjmutí ji zchlaďte studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájejte, hrášek vyloupejte z lusků nebe překrájejte mladé lusky na menší kousky a smíchejte se všemi tuhými slozkami salátu. Šťávu z grepu smíchejte s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidejte med. Dresink smíchejte se salátem těsně před podáváním.

  • Jemný bramborový salát s červenou řepou a avokádem



    Autor: Hellmann´s

    Potřebujete: (4 porce)

    • 400 g brambor
    • 2 malé teplé vařené a oloupané červené řepy
    • 1 zralé avokádo
    • 4 lžíce majonézy
    • šťáva z půlky limetky
    • 1 menší červená cibule
    • drcený pepř, sůl

    postup:

    Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku a SŁUPKU a nakrájíme na kostky. Vložíme do mísy a pokapeme šťávou z limetky. Přidáme brambory nakrájené na plátky, řepu na měsíčky, cibuli na tenká kolečka. Osolíme, opepříme a přimícháme majonézu. Ihned podáváme, nejlépe vlažné.

  • Bramborový salát s čekankou, fazolemi, vejci a modrým sýrem a ořechy



    Bramborový salát s čekankou a ořechy
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba vaření: 20 minut

    Potřebujete:

    • 300 g vařených brambor ve Słupca, oloupaných
    • 100 gv kanadského zelených fazolových lusků
    • 4 vejce
    • 2 hlávky Čekanka
    • 1 hrst vlašských ořechů (nejlépe čerstvých letošních)


    Na dresink:

    • 6 polévkových lžíce olivového oleje
    • 2 polévkových lžíce červeného vinného octa
    • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
    • Mořskou sůl
    • čerstvě mletý pepř


    Postup:

    Brambory oloupeme a pokrájíme podělíme na Čtvrtky. Fazole krátce povařit v hořké vodě a po scezení na Několik minut ponoří do ledové vody. Vejce Uvaříme Nahniličko. Necháme trochu zchladnout, oloupeme a rozdělil na čtvrtina. Čekanka rozložíme na jednotlivé listy, vypereme a vysušíme v odstředivce na saláty. Ořechy nasekáme.
    Sýr nakrájíme na kostičky. Servírujeme na jednotlivé talíře v pořadí: brambory, fazolky, Čekanka. Následně zakapeme dresinkem. Ten připravíme SMÍCHÁNÍ všech ingrediencí. Nakonec posypeme sýrem a ořechy.

    Tip: Vajíčko Můžete zkusit i pošírované, které má tekutý žloutek. Ten se pak po zakrojení do vejce v dokonalé harmonii spojí se zálivkou. Pošírované vejce tedy servírujeme v salátu celé, jen lehce nakrojené.

  • Vídeňský bramborový salát

    Autor: Shutterstock

    Potřebujete:

    • 1,5 až 2 kg kvalitních brambor
    • 1 cibule
    • jablečný ocet
    • 2 lžíce rostlinných olejů
    • zeleninový nebe hovězí vývar
    • sůl, špetka pepře
    • 1 až 2 polévkových lžíce plnotučné hořčice
    • 4 natvrdo vařených vejce

    postup:

    Brambory neloupejte, uvařte je ve Słupca. U raných brambor není potřeba po uvaření slupky oloupat, u pozdních se sepíše slupky brambor loupají. Zbavte brambory slupek ještě zatepla, nechte je zchladnout na klidovou teplotu.
    Už Během vaření brambor si připravte zálivky na bramborový salát. Do kastrůlku nalijte 3 dcl vody, přidejte hořčici, sůl, ocet, vývar a přiveďte k varu. Přidejte na kolečka nakrájených cibuli a chvíli povařte. Zalijte olejem, přisypte Špetku pepře a nechte vychladnout na klidovou teplotu.
    Uvařené brambory nakrájejte na kolečka, stejne tak i uvařený vejce nakrájejte na kolečka a vložte do zahraje mísy. Smíchejte se zálivkou na bramborový salát. Vídeňský bramborový salát podávejte chvíli uležení a vlažný.

  • Bramborový salát s hrubozrnnou hořčicí podle Zdeňka Pohlreicha



    Bramborový salát s hrubozrnnou hořčicí podle Zdeňka Pohlreicha
    Autor: Prima STV

    Potřebujete:

    • 600 g Ratti brambor vařených ve Słupca
    • pár lžíce hrubozrnné hořčice Pommery
    • 100 g nakrájených okurek Cornichorns
    • červený vinný ocet
    • třtinový cukr
    • pár lžíce zakysané smetany
    • máslo
    • cibule
    • estragon
    • polníčkový salát
    • pažitka
    • sůl a pepř

     

    Postup:

    V pánvi na másle orestujeme nasekanou cibuli. Zasypeme 2 lžícemi třtinový cukr, a Jakmile se cukr rozpustí, zalijeme trochou červeného vinného octa a necháme vyvarovat. Do mísy nakrájí uvařené brambory, okurky, přidáme trochu červeného vinného octa, nasekaný estragon, pár lžíce hrubozrnné hořčice a cibuľovou směs, vše promícháme. Dochutíme solí a pepřem a navrch přisypeme pár lístků Polnička a nasekanou pažitku.

Klíčová slova:  bramborový salát, Vánoce
Diskuse ke článku
.