Suroviny na 2 vánočky
- 700 g polohrubé mouky
- 330 ml mléka
- 140 g másla
- 140 g cukru krupice
- 1 kostku droždí (42 g)
- 5 žloutků
- 80 g rozinek
- 1 lžičku citronové kůry
- 2 lžičky soli
- 100 g sekaných vlašských ořechů
- 100 g sekaných mandlí
Těsto na vánočku
Vlažné mléko a droždí dejte do misky, přikryjte a počkejte asi 5 minut, dokud nevzejde kvásek. Do mísy nasypejte mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a promíchejte. Přilijte vlažné máslo, žloutky, kvásek a vypracujte hladké polotuhé těsto, přikryjte je a nechte asi půl hodiny kynout. Přimíchejte ořechy a předem namočené rozinky a nechte asi 10 minut odležet.
Jak plést vánočku jako profesionál?
1. Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny, abyste si mohli upéct dvě vánočky. Z jedné části vyválejte 4 silnější válečky a 5 slabších válečků.
2. Nejsilnější 4 válečky spleťte, aby vznikla základna vánočky, a sice tak, že si je položíte vedle sebe a začnete splétat uprostřed přehozením dvou vnitřních válečků. Potom přidáte postranní válečky a budete splétat pravidelně až do konce pramenů. Konce přitiskněte k sobě. Druhou vánočku upletete obdobně.
3. Poté vezměte další tři válečky a upleťte z nich klasický copánek, 2 nejtenčí prameny jednoduše smotejte.
4. Na vymazaný plech položte cop ze 4 dílů jako základnu, střed mírně promáčkněte hřbetem ruky, abyste dobře usadili další patro, položte na něj cop spletený ze 3 dílů, opět mírně promáčkněte jeho střed a nahoru přimáčkněte ozdobný cop svinutý ze dvou dílů. Jeho konce podložte pod vánočku, tedy až pod základnu.
5. Vánočku nechte v teple ještě půl hodiny kynout. Pak ji potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sekanými mandlemi. Pečte v mírně rozehřáté troubě při teplotě 180 °C, a to po dobu asi 40 minut. Pak s pomocí špejle propíchněte střed vánočky a vyzkoušejte, jestli už je dopečená. Pokud se těsto nelepí na špejli, můžete vánočku vyndat z trouby a nechat vychladnout.