Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zbyly vám bílky? Upečte z nich to nejlepší vánoční cukroví

Sněhové dobroty se jen rozplynou na jazyku. Jejich příprava je rychlá a navíc chutnají téměř každému.
9. prosince 2022 | 06:00

Také se vám pořád po tom všem pečení v ledničce hromadí bílky a řešíte, co z nich udělat? Upečte z nich další dávku lahodného cukroví. Sněhové dobroty se jen rozplynou na jazyku. Jejich příprava je rychlá, a navíc chutnají téměř každému.

Jak využijete zbylé bílky? Vyberte si z našich receptů:
chrousti
indiánci
makronky
kokosové kostky
pusinky
kuličky á la Rafaelo
laskonky

Ořechoví chrousti

Autor: iStock.com

Budete potřebovat:

  • 4 bílky
  • 200 g mletých ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 1 čokoláda na vaření

Postup:

Bílky našlehejte do husté pěny, postupně přidávejte cukr a pomalu rozpuštěnou, mírně zchladlou čokoládu. Pak ručně pomalu vmíchejte ořechy. Na plech dělejte lžičkou malé hromádky, nahoru dejte půl vlašského ořechu a sušte asi 30 až 40 minut na 100 až 120 °C.

Jahodoví indiánci

Autor: iStock.com

Budete potřebovat:

  • 6 bílků
  • 200g cukru krupice
  • 1 jahodový vitacit
  • 1 balíček piškotů
  • čokoláda na vaření

Postup:

Bílky s cukrem a vitacitem šlehejte elektrickým šlehačem ve vodní lázni asi 20 minut. Dávejte ale pozor, aby teplota vodní lázně nebyla příliš vysoká a bílky se vám neuvařily. Vzniklou hmotu naplňte do cukrářského sáčku a stříkejte na piškoty. Indiánky nechte hodinu odležet a pak namáčejte v rozehřáté čokoládě. Cukroví nechte ztuhnout.

Oříškové makronky

Autor: profimedia.cz

Budete potřebovat:

  • 400 g lískových oříšků
  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 180 g cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

Z oříšků odvažte 220 g a najemno je umelte. Zvolna rozšlehejte bílky se solí a potom z nich vyšlehejte pevný sníh. Přitom postupně přidávejte cukr a vanilkový cukr a šlehejte, až se cukr zcela rozpustí. Sníh se musí lesknout a držet špičky. Přimíchejte mleté oříšky a skořici. Sněhovou hmotu naplňte cukrářský sáček s hladkou hubičkou. Troubu předehřejte na 150 °C. Plech vyložte papírem na pečení a stříkejte na něj kopečky o průměru 2 až 3 cm. Na každý přitiskněte celý oříšek. Pečte asi 20 minut dozlatova. Opatrně sejměte z plechu a dejte vychladnout na kuchyňskou mřížku.

Kokosové kostky

Autor: iStock.com

Budete potřebovat:

  • 7 bílků
  • 160 g krupicového cukru
  • 160 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • čokoládová poleva
  • kokos na obalení

Postup:

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a k němu pak postupně přidávejte cukr, mouku a rozpuštěné máslo. Získat byste měli spíše tužší těsto. Na plech nebo menší pekáček dejte pečicí papír a zhruba na polovinu plechu naneste špachtlí těsto. Pečte při 180 °C 20 minut. Po zchladnutí nakrájejte na kostky o velikosti 2 × 2 cm. Ty potom obalte v čokoládové polevě a následně i v kokosu.

Kávové pusinky

Autor: iStock

Budete potřebovat:

  • 3 bílky z vajec
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžičky překapávané kávy z arabiky
  • 2 lžičky škrobové moučky

na polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 40 ml smetany
  • skořice

Postup:

Z bílků ušlehejte sníh nad párou, postupně přidávejte cukr, dokud není sníh zcela tuhý. Troubu předehřejte na 120 °C. Espresso smíchejte se škrobovou moučkou a opatrně vmíchejte do bílkové hmoty. Směsí naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte malá kolečka o průměru 3 cm. Na kolečka nastříkejte do prstence okraje a sušte v otevřené troubě při teplotě 90 °C po dobu 45 minut.

Pusinky vyjměte a nechte vychladnut na mřížce. Na polevu nasekejte nahrubo hořkou čokoládu a spolu se smetanou ji rozpusťte ve vodní lázni. Dochuťte skořicí a nechte částečně vychladnout. Následně ponořte dolní polovinu pusinek do čokoládové polevy, přendejte na čistý plech a nechte zaschnout.

Kokosové kuličky á la Rafaelo

Autor: iStock.com

Budete potřebovat:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru

Postup:

Z ingrediencí vypracujte hmotu, udělejte z ní dělejte kuličky ve velikosti bonbonů Rafaelo a obalte je v kokosu. Nakonec ozdobte oloupanou spařenou mandlí. Uchovávejte v lednici.

Laskonky

Autor: iStock.com

Budete potřebovat:

  • 6 bílků
  • 500 g cukru moučka
  • 200 g ořechů
  • 1 PL hrubé mouky
  • citronová kůra
  • 100 g mletých piškotů

Postup:
Nad párou ušlehejte bílky s cukrem, pak postupně přidávejte ostatní přísady. Na vymazaný a vysypaný plech stříkejte požadované tvary. Pečte v mírně vyhřáté troubě. Na vychladlé pak nastříkejte krém a polijte je čokoládou.