Nejlepší žemlovky: 4 recepty, kterým neodoláte!

  • Žemlovka se dá připravit na mnoho způsobů. Ta poctivá domácí je ale vždycky vynikající.
    15. listopadu 2014 | 06:00

    Pro někoho noční můra ze školních jídelen, pro jiného božská mana, na kterou nedá dopustit. Žemlovka se dá připravit na mnoho způsobů. Ta poctivá domácí je ale vždycky vynikající.

  • Banánová

    Žemlovka
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení. 30 – 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 8 plátků toustového chleba
    • 4 vejce
    • 5 banánů
    • 100 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • Špetku soli
    • 500 ml smetany
    • 100 g rozinek namočených v rumu

    Postup:
    Banány nakrájejte na kolečka a toustové chleby natrhejte nebo nakrájejte na čtverce. Vejce rozšlehejte ve velké míse s cukry a smetanou. Přidejte chleby, banány, rozinky a pomocí rukou vše opatrně promíchejte. Směs přemístěte do zapékací mísy vymazané máslem. Vložte ji do trouby předehřáté na 160 °C. Žemlovku pečte 30 až 40 minut. Nechte ji trochu vychladnout, posypjte moučkovým cukrem a podávejte.

    Náš tip: Chuť banánů skvěle doplní sladké jahody. V jejich sezóně je proto do téhle dobroty rozhodně nezapomeňte přidat.

  • Žemlovka z vánočky


    vánočka
    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení. 30  - 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 vánočku
    • 4 vejce
    • 2 bílky
    • 300 ml smetany
    • 100 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • máslo
    • 1 vanilkový cukr
    • čerstvé nebo kompotované jahody
    • rozinky

    Postup:
    Vánočku nakrájejte na plátky a z jedné strany potřete máslem. 4 žloutky a 2 bílky rozšlehejte s cukry a smetanou. Ze zbylých bílků připravte tuhý sníh. Obě hmoty opatrně promíchejte. Na dno zapékací formy poskládejte máslem dolů polovinu plátků vánočky. Poklaďte jahodami, rozinkami a přelijte polovinou vaječné směsi. Postup ještě jednou zopakujte. Žemlovku pečte 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C.

  • Z croissantů


    Žemlovka se dá připravit na mnoho způsobů. Ta poctivá domácí je ale vždycky vynikající.
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 30 až 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 6 croissantů
    • 1 malý broskvový kompot
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 lžíci mletého kokosu
    • 4 vejce
    • 300 ml smetany
    • 100 g moučkového cukru
    • máslo

    Postup:
    Croissanty natrhejte a dejte do velké mísy. Přidejte nakrájené broskve a zakapejte trochou kompotové šťávy. Vejce rozšlehejte s cukry, kokosem a se smetanou. Přidejte k pečivu a opatrně vše promíchejte. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Po opečení posypte moučkovým cukrem.

    Náš tip: Pokud máte rádi mandle, posypejte nakonec před zapečením žemlovku těmi na plátky nasekanými.

  • Se smetanou, jablky a brusinkami


    Božská žemlovka
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 3 jablka
    • 12 plátků veky
    • hrst brusinek
    • džem podle chuti
    • 250 ml smetany
    • 250 ml mléka
    • 4 vejce
    • 50 g másla
    • 100 g moučkového cukru

    Postup:
    Pečivo potřete tenkou vrstvou másla. Pak polovinu z nich potřete z jedné strany džemem. Poskládejte je do máslem vymazané zapékací mísy. Navrch dejte nastrouhaná jablka a nakonec vše přelijte rozšlehanými vejci s mlékem, smetanou a cukrem. Žemlovku zapékejte asi 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Po upečení posypte moučkovým cukrem.

    Náš tip: Povrch žemlovky můžete ještě posypat nasekanými sušenými meruňkami.

Klíčová slova: recept, vaření, žemlovka
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile