5 nejlepších receptů na vánoční perníčky

  • Upečte společně s dětmi ty nejkrásnější perníčky.
    6. listopadu 2014 | 06:00

    Jejich kořeněná vůně krásně navodí sváteční náladu. Bez perníčků se svátky snad ani neobejdou. Upečte je ale v dostatečném předstihu, aby se hezky rozležely a byly krásně měkké.

  • Medovníčky jako od babičky

    Medové perníčky

    Budete potřebovat:


    • 400 g hladké mouky
    • 2 až 3 lžičky perníkového koření (hřebíček, skořice, badyán, anýz...)
    • 145 g moučkového cukru
    • 50 g másla
    • 2 vejce
    • 2 lžíce tekutého medu

    na polevu:

    • 300 g moučkového cukru
    • 2 bílky
    • 2 lžičky citronové šťávy


    Postup:
    Hladkou mouku společně s moučkovým cukrem prosejte na vál, přidejte mleté koření, vejce, med a změklé, na kousky nakrájené máslo. Ručně vypracujte hladké těsto, zabalte ho do folie a dejte do lednice do druhého dne odležet.
    Druhý den těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm a vykrajujte různé tvary. Ukládejte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v dobře vyhřáté troubě na 175 °C asi 12 minut.

     

    Upečené perníčky nechte vychladnout a ozdobte cukrovou polevou podle vlastní fantazie. Polevu připravíte tak, že utřete bílky s prosátým cukrem a po kapkách přidáte citronovou šťávu. Míchejte, dokud nebudete mít hladkou a lesklou polevu.

  • Perníčky s ořechy

    Při přípravě perníku se používá cukr i med, někdy jenom samotný cukr a zpravidla také větší množství koření.
    Budete potřebovat:


    • 1 kg hladké mouky
    • 250 g medu
    • 250 g mletých vlašských ořechů
    • 500 g práškového cukru
    • 5 vajec
    • 6 lžic másla
    • 2 balíčky prášku do perníku
    • kůra z 1 citronu
    • vejce na potření
    • případně mandle na ozdobení


    Postup:
    Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme v chladu odležet. Z těsta vyválíme silnější placku z které vykrajujeme různé tvary. Pečeme na pečícím papíře ve vyhřáté troubě na 180°C asi tak 15-20 minut. Po vyndání z trouby perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem

  • Perníkové těsto s kávou

    Upečte společně s dětmi ty nejkrásnější perníčky.
    Budete potřebovat:


    • 800 g hladké mouky
    • 200 g medu
    • 300 g práškového cukru
    • 3 lžíce kakaa
    • 2 lžičky jedlé sody
    • 1 lžička koření do perníku
    • 100 g rostlinného tuku na pečení
    • 50 ml černé kávy
    • 3 vejce
    • vejce na potření


    Postup:
    Tuk nakrájejte na malé kousky, přidejte prosetou mouku s moučkovým cukrem a kakaem, med, kávu, sodu, koření a vejce. Všechny suroviny smíchejte, důkladně propracujte na tuhé těsto a nechte v chladu odležet nejlépe do druhého dne. Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3 mm a vykrajujte různé tvary. Můžete do nich udělat malou dírku, aby se pak daly zavěsit. Dejte je na plech a pečte při 160 °C asi 15 minut. Po upečení nechte vychladnout.

  • Domácí medové perníčky

    Přinášíme recept na nejlepší medové perníčky.
    Budete potřebovat:


    • 65 dkg hladké mouky
    • 24 dkg práškového cukru
    • 2 celá vejce
    • 1 lžička sody
    • 2 lžičky kakaa
    • 5 dkg rozpuštěného tuku
    • 2 lžičky perníkového koření (hřebíček, skořice, anýz - utlučeme najemno ve hmoždíři nebo koupíme již hotovou směs)
    • 4 lžíce medu


    Postup:
    Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme v chladu odležet. Z těsta vyválíme silnější placku z které vykrajujeme různé tvary. Pečeme na pečícím papíře ve vyhřáté troubě na 180°C asi tak 15-20 minut. Po vyndání z trouby perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem. Perníčky necháme vychladnout a zdobíme bílkovou polevou.

  • Perníčky z Cách

    Pečte s dětmi. Strávíte příjemné rodinné odpoledne a ještě si pochutnáte.
    Kořeněné sušenky z Cách se podobají našim tradičním perníčkům. Liší se ale tvarem a hlavně kořením. Rozhodně si vás získají lehounce štiplavou chutí a omamnou vůní.

     

    Budete potřebovat:


    • 300 g hladké mouky
    • 250 g medu
    • 50 g cukrkandlu
    • ½ lžičky skořice
    • ½ lžičky mletého anýzu
    • ¼ mletého koriandru
    • ¼ kardamomu
    • špetku pepř
    • 50 g cukrkandlu
    • 50 g jemně posekané kandované pomerančové kůry
    • lžičku sody


    Postup:
    Cukrkandl najemno posekejte v robotu. Mouku promíchejte s kořením a lžičkou sody. Do mouky postupně zapracovávejte med, dokud nevznikne kompaktní hladké těsto, následně přidejte cukrkandl a kandovanou kůru a ještě propracujte. Těsto nechte v lednici alespoň den odpočívat.

     

    Pokud máte dřevěné formičky, vždy je vysypte moukou, zatlačte do nich kousek těsta a následně vyklepněte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud formičky nemáte, těsto vyválejte a vykrajujte libovolné tvary, dozdobit je můžete mandlemi. Pečte cca 12 minut při 200 °C.  Perníčky jsou nejlepší po rozležení, nechte je odpočívat tedy alespoň jeden týden.

Klíčová slova: vánoce, recepty, pečení, cukroví, perníčky
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile