Recepty na Halloweenské dobroty: Nechte děti strašit v kuchyni!

  • description
    description
    description
    description
    31. října 2014 | 10:42

    Pokud se chcete v kuchyni s dětmi opravdu vyřádit, není lepší chvíle než právě teď. Při přípravě halloweenských dobrot vám budou určitě rády asistovat.

  • Muchomůrky čarodějky Amálky

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba vaření: 15 minut

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    • 6 vajec
    • 3 zralá rajčata
    • 2 sáčky černého čaje
    • sůl
    • 100 ml sójové omáčky
    • majonézu na zdobení


    Postup:
    Vejce uvařte natvrdo. Do vařící vody dejte sůl, sójovou omáčku a čajové sáčky. Vejce lžičkou rozklepejte, ale neloupejte. Dejte je zpátky do vody a opět ji přiveďte k varu. Když začne voda vařit, stáhněte hrnec z ohně a vejce nechte v nálevu louhovat 2 až 4 hodiny. Rajčata rozřízněte na poloviny a vyjměte z nich semínka. Majonézou přilepte na vejce rajčatové kloboučky.

  • Punč pro malá strašidýlka


    Doba přípravy: 10 minut

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    • 2 sáčky čaje rooibos s vanilkovou příchutí
    • 1 l vody
    • 3 lžíce medu
    • třešňový džus
    • citronovou šťávu
    • svitky skořice


    Postup:
    Sáčky čaje zalijte litrem vroucí vody a nechte je vylouhovat. Přidejte med, promíchejte a čaj nechte vychladnout. Pak ho dochuťte a dobarvěte třešňovým džusem a lžičkou citronové šťávy. Nápoj rozlijte do sklenic a dozdobte skořicí.

  • Děsivá jablka v karamelu


    Budete potřebovat (pro 5 osob):

    • 5 jablek
    • 250 ml smetany
    • 300 g cukru
    • vanilkové aroma
    • růžové nebo červené potravinářské barvivo
    • špejle
    • 1 sáček červené želatiny
    • 2 až 3 kusy kompotovaného liči
    • kuličky hroznového vína
    • 1 bonbon marshmalow


    Postup:
    Z cukru a smetany uvařte v rendlíku karamel. Pak do něj dejte pár kapek vanilkového aromatu a trochu potravinářského barviva. Do jablka u stopky zapíchněte špejli. Jablko vezměte za špejli, obalte ho v hustém karamelu a nechte vychladnout. Červenou želatinu uvařte podle návodu. Připravte si oči z liči, a to tak, že vložíte do otvoru od pecky kuličku hroznového vína. Do jablka udělejte otvor, lžičkou do něj pomalu nalijte červenou želatinu a do otvoru nalepte kuličku liči nebo vykrájené upíří zuby z marshmallow bonbonu.

  • Dýňový páj pro hodnou čarodějnici

    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 40–50 minut

    Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

    NA TĚSTO:

    • 200 g hladké mouky
    • 1 lžíci prášku do pečiva
    • 75g cukru
    • 100 g másla
    • 1žloutek
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 3 lžíce mléka
    • špetku soli

    NA NÁPLŇ:

    • 1 malou dýni hokkaidó
    • 2 vejce
    • 225g hnědého cukru
    • 1 lžíci hladké mouky
    • špetku soli
    • 1 a 1/2 lžičky skořice
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 1/2 lžičky mletého zázvoru
    • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
    • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
    • 350 ml kondenzovaného mléka


    Postup:
    Suroviny na těsto smíchejte, vypracujte těsto a nechte ho půl hodiny odpočívat v lednici. Pak ho rozválejte do dortové nebo oválné koláčové formy s vyšším okrajem. Dýni nakrájejte a poskládejte ji na alobalem vyložený plech řezem dolů. Pečte ji asi 30 minut, nechte vychladnout, stáhněte z ní slupku a dužinu rozmixujte. Přidejte ostatní suroviny na náplň, promixujte a směs navrstvěte na těsto. Koláč pečte 40 až 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Dýňový chléb lesních skřítků


    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 50 minut

    Budete potřebovat (na 1 chlebovou formu):

    • 325g dýně
    • 1lžíci másla
    • 125 ml mléka
    • 1 lžíce cukru
    • 1lžičku soli
    • 500 g celozrnné mouky
    • 1 balení suchého droždí
    • dýňová semínka


    Postup:
    Dýni loupejte, nakrájejte na kostky a uvařte ji doměkka. Pak ji tyčovým mixérem rozmixujte. Semínka opečte na suché pánvi. K rozmixované dýni přidejte máslo, mléko, cukr, sůl a mouku smíchanou s droždím. Vypracujte vláčné těsto bez hrudek. Do hotového těsta vmíchejte upražená semínka a těsto dejte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Na teplém místě ho nechte asi 30 minut kynout. Chléb pečte 50 minut v troubě předehřáté na 185 °C.

  • Mozkomorová dýňová polévka


    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    • 750–1000 g dýně
    • 3 velké brambory
    • 3 velká rajčata
    • 1250 ml vývaru
    • 1 citron
    • sůl, pepř, muškátový oříšek
    • 1lžíci hnědého cukru
    • máslo
    • 3 lžíce smetany
    • hrst mražené kukuřice
    • nasekanou petrželku


    Postup:
    Dužinu vydlabejte, zbavte ji semínek a nakrájejte na velké kostky. Nadrobno nakrájené brambory, rajčata a na kolečka nakrájený citron zalijte vývarem a spolu s dýní vařte asi 30 minut. Pak vše rozmixujte na hladký krém, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem.
    Do polévky vmíchejte máslo a smetanu, ještě ji trochu prohřejte a přidejte do ní kukuřici a nasekanou petrželku. Před podáváním dozdobte polévku semínky a dýňovým olejem.

  • Dýňový hrnec starého vodníka


    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 700 g brambor
    • 2 cibule
    • 2 stroužky česneku
    • 500 g dýně
    • 2 lžíce másla
    • 500 g mletého míchaného masa
    • 200 g sekaných rajčat z konzervy
    • 1 pórek
    • 1 plechovku bílých fazolí
    •  sůl, pepř
    • 1 lžíci majoránky


    Postup:
    Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a v osolené vodě je uvařte doměkka. Cibuli a česnek nasekejte na kostičky. Dužinu z dýně nakrájejte na kostky. Na másle orestujte maso, po chvíli přidejte cibuli, česnek, dýni a vše ještě chvíli opékejte. Do směsi dejte rajčata, podlijte je vodou a pod pokličkou duste asi 15 minut. Pórek nakrájejte na kolečka a společně s fazolkami vše poduste ještě dalších 5 minut. Nakonec osolte a opepřete podle chuti, přidejte majoránku a brambory, směs znovu prohřejte a podávejte.

  • Vykrajovaná strašidýlka


    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 12 minut

    Budete potřebovat:

    NA TĚSTO:

    • 250 g másla
    • 130 g moučkového cukru
    • 4 žloutky
    • 1vanilkový cukr
    • 400g hladké mouky

    NA POLEVU:

    • 1 bílek
    • 70 g moučkového cukru


    Postup:
    Z másla, mouky, žloutků, vanilkového a moučkového cukru vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte ho asi 30 minut v chladu. Pak vyválejte plát a pomocí vykrajovátek tvořte strašidýlka. Pečte je asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je ozdobte polevou připravenou z bílku a cukru. Podle vlastní fantazie ji můžete podle potřeby obarvit potravinářským barvivem.

    Náš tip:
    Z části těsta se dají vymodelovat prsty. Místo nehtu vložte mandli a špičkou nože vytvořte na prstech čáry (vrásky). Upečené prsty nechte vychladnout, nehty (mandle) můžete nalakovat zbylou polevou.

  • Odměna pro trpělivé matky: Krvavá Maruška (Bloody Mary)


    Doba přípravy: 10 minut

    Budete potřebovat (na 1 nápoj):

    • 100 ml rajčatové šťávy
    • 50 ml vodky
    • 1 cl citronové šťávy
    • tabasco
    • worcester
    • mletý pepř
    • sůl

     

    Postup:
    Všechny uvedené suroviny dobře promíchejte a nápoj nechte vychladit.

Autor: pil
Klíčová slova: recept, halloween, děti
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile