Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Listové těsto doma a snadno

Listové těsto můžete připravovat na slano i sladko. A domácí je prostě famózní!
12. října 2014 | 06:00

Koupíte ho v každém obchodě a naplnit ho můžete čímkoli. Listové těsto je prostě fenomén. Připravit si ho můžete i doma. Je to sice pracnější, ale když si rovnou uděláte pořádnou dávku, nepoužité těsto můžete klidně zamrazit.

Základní těsto:

  • 500 g másla
  • 150 g hladké mouky

k tomu ještě:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce octa
  • 250 ml vody

Trojhránky z listového těsta s jahodami
Autor: ISIFA
Postup:

Na první část těsta nakrájejte 500 g másla a zpracujte ho se 150 g hladké mouky. Z těsta vypracujte čtverec o velikosti 10 x 10 cm. Okraje seřízněte a těsto dejte na hodinku do chladu.

Mezitím prosejte hrubou a hladkou mouku. Přidejte odřezky z tukového čtverce, žloutky, sůl a ocet. Postupně přidávejte do těsta vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho navlhčeným plátnem a nechte ho půl hodinky odpočinout.

Pak ho rozválejte do tvaru kříže tak, aby zůstal střed silnější. Na střed položte ztuhlý tukový čtverec a cípy přeložte tak, aby bylo těsto dokonale zabalené. Těsto pak vyválejte na plát o velikosti 30 x 60 cm a z obou stran ho přeložte na třetiny. Zabalte ho do folie a nechte chvíli odpočinout.

Pak těsto opět vyválejte do stejných rozměrů, kraje přeložte směrem dovnitř a přehněte na poloviny. Vzniknou vám tak 4 vrstvy. Opět zabalte do folie a nechte odpočívat.

Pak ho opět rozválejte na velikost 30 x 60 cm a přeložte na třetiny. Složené těsto pak rozdělte na poloviny a zabalte je samostatně do folie. Uložte je do ledničky do druhého dne a můžete se pustit do pečení.

Rady a tipy:

  • Pro přípravu listového těsta vybírejte vždy kvalitní mouku s vysokým obsahem lepku.
  • Ocet, který se do těsta přidává, napomáhá k aktivaci lepku a zaručuje pružnost těsta.
  • Před pečením vypláchněte plech studenou vodou. Ta se během pečení promění v páru, která napomáchá k lepšímu "lístkování" těsta.
  • Troubu před pečením pořádně předehřejte, jinak by se tuk v těstě pomalu rozpouštěl a vytékal.
  • Moučníky s větším množstvím náplně propíchněte na povrchu vidličkou, aby z nich mohla uniknout pára. 
Autor: Erika Pilátová