Karbanátky jak je neznáte! Plněné, pikantní i exotické.

  • Karbanátky jak je neznáte! Plněné, pikantní i exotické.
    5. října 2014 | 06:00

    Z mletého masa vykouzlíte neuvěřitelné dobroty. Patří mezi ně i karbanátky. Nechte klasiku stranou a vyzkoušejte je s chilli papričkou nebo je připravte s lahodnou náplní. Budete se divit, jaký šmrnc může tenhle evergreen mít s trochou fantazie.

  • Pikantní s chilli papričkou

    Pikantní karbanátky
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 10 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 1 kg mletého hovězího masa
    • 1 lžičku lístků tymiánu
    • hrst nasekané petrželky
    • 2 prolisované stroužky česneku
    • 2 nakrájené šalotky
    • 1 červenou chilli papričku
    • 1/2 červené papriky nakrájené na kostičky
    • 1 vejce
    • kůru z 1 citronu
    • sůl, pepř


    Postup:

    Maso dejte do mísy a přidejte k němu všechny ostatní přísady. Vše dobře promíchejte, podle chuti osolte a opepřete a z hmoty vytvarujte karbanátky. Ty pak na pánvi z obou stran opečte.

  • Telecí karbanátky

    karbanátky rozmarýn
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 250 g mletého telecího masa
    • 50 g mletého vepřového masa
    • 1 housku
    • 1 chilli papričku
    • 1 lžíci mexické salsy
    • 1 lžíci konzervované kukuřice
    • sůl, pepř
    • housku


    Postup:

    V míse smíchejte maso, housku namočenou v mléce a vyždímanou, nasekanou chilli papričku, salsu, kukuřici, osolte a opepřete. Vytvarujte menší karbanátky a opečte je na oleji dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší.

  • Plněné vejci

    Skotská vejce
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 400 g mletého hovězího masa
    • 200 g mletého vepřového masa
    • 200 g strouhaného sýra
    • 2 vejce
    • 8 natvrdo uvařených vajec
    • sůl, pepř
    • strouhanku
    • olej na smažení


    Postup:

    Mleté maso v míse promíchejte s rozšlehanými vejci, sýrem, moukou a dochuťte solí a pepřem. Oloupaná vařená vejce obalte masovou směsí, pak je obalte ve strouhance a osmažte v hlubší pánvi.

  • Plněné karbanátky

    grilování
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 3 hrnky mletého masa
    • 2 vejce
    • 2 hrnky nakrájených čerstvých rohlíků
    • 4 lžíce smetany
    • 1 cibuli
    • 2 stroužky česneku
    • 1/2 hrnku strouhanky
    • sůl, pepř, majoránku
    • strouhanku, mouku a vejce na trojobal

    NA NÁPLŇ:

    • 1 hrnek jemně nasekaných párků
    • 1 hrnek nasekaných vařených vajec
    • 1/2 hrnku strouhaného sýra


    Postup:

    Z masa a ostatních přísad vypracujte směs jako na karbanátky. Vytvarujte koule a dovnitř vmáčkněte trochu připravené směsi. Pak je obalte v mouce, vejci, strouhance a na oleji usmažte dozlatova. Hotové karbanátky podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

  • Pikantní burgery


    pikantní karbanátky
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 3 hrnky mletého masa
    • 1 housku
    • 1 hrnek mléka
    • 1 cibuli
    • 1 stroužek česneku
    • 1 mrkev
    • 1/4 celeru
    • 4 plátky slaniny
    • 1 lžíci nasekané petrželky
    • 6 lžic oleje
    • 1 vejce
    • 5 lžic strouhanky
    • sůl, pepř, chilli
    • olej na smažení


    Postup:

    Housku namočte v mléce a pak ji vymačkejte. Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte a zeleninu nakrájejte. Kostičky slaniny osmažte na lžíci oleje. Škvarky vyjměte a na tuku orestujte zeleninu. Přidejte česnek a petrželku. Zeleninu pak smíchejte s masem, vejcem, žemlí, škvarky, solí, pepřem a chilli podle chuti. Vytvarujte malé karbanátky. Obalte je ve strouhance a pečte dozlatova.

Autor: Erika Pilátová
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile