Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Balkánský sýr levně a rychle? Vyrobte si ho doma!

Balkánský sýr si uděláte za pár korun doma.
26. září 2014 | 07:47

Šopský salát by bez něj byl jen pouhou zeleninou. Tenhle bílý sýr s typickou slanou chutí je ale skvělý i nakládaný, s bramborami a máslem nebo třeba zapečený. Jenže v obchodech je poměrně drahý. Naučíme vás proto, jak si ho vyrobit doma. A to za zlomek ceny.

Budete potřebovat:

  • 2 kostky tvrdého tvarohu (po 250 g)
  • 1,5 l vody
  • 65 g jemně mleté soli

Postup:
Vodu svaříme se solí a nálev necháme zcela vychladnout. Kostky tvarohu necháme okapat na sítku, pak je vložíme do větší plastové uzavíratelné nádoby a zalijeme solným roztokem. Misku uzavřeme a dáme na 4 dny odležet do lednice. Pravidelně kontrolujeme.

Balkánský sýr můžeme použít do salátu, případně ho rozkrájet na kostičky a obalit je například v čerstvých nasekaných bylinkách, mleté paprice a podobně. Kostičky sýra lze také naložit do olivového oleje s bylinkami a chilli papričkou a podávat jako chuťovku k pivu.

Balkánský sýr se ale hodí i do teplých pokrmů. Přidává se často také k masu, zejména k rybám. Vynikající je nejen se syrovou, ale také s vařenou zeleninou. Často se zapéká s brokolicí nebo používá do plněných paprik. A výtečný je i obalený v trojobalu a osmažený.

Balkánský sýr je výborný do salátů.
Autor: Shutterstock.com