Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dýně, jak ji neznáte: Vyzkoušejte plněná kuřecí prsa, nebo dýňové risotto

  • Doba dýní je tu! Vyzkoušejte nové recepty!
    21. září 2014 | 06:00

    Dýňová sezóna je v plném proudu. Připravili jsme pro vás proto netradiční, ale přitom lahodné recepty, které strávníky zahřejí a vaši tabuli rozzáří typickou žlutou barvou a neopakovatelnou vůní. Které si zamilujete? Krémové těstoviny s nasládlou dýní, nebo nádherně oranžové risotto?

  • Salát s pečenou dýní, baby špenátem a kozím sýrem (4 porce)

    Salát s pečenou dýní, baby špenátem a kozím sýrem
    Autor: Shutterstock


    Doba přípravy: 5 minut
    Doba vaření: 15 minut

     

    Potřebujete:

    • ¼ dýně hokaidó, oloupaná, nakrájená na 2 cm kostičky
    • špetka hnědého cukru
    • 4 polévkové lžíce olivového oleje
    • sůl a pepř, čerstvě mleté
    • 250g baby špenátu
    • 150g kozího sýra
    • 50g piniových ořechů, pražených

     

    Příprava:

    Předehřejte troubu na 180ºC. V míse smíchejte kostičky dýně s hnědým cukrem a dvěma lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a rozložte na plech a 15 minut pečte do měkka. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

     

    Servírujte v míse s vypranými a osušenými lístky špenátu, rozdrobeným kozím sýrem a zbytkem oleje. Nakonec posypte nasekanými piniovými oříšky. Podle chuti můžete zastříknout citronovou šťávou.

  • Krémové fettuccine s dýní (4 porce)


    Dýňové těstoviny
    Autor: Shutterstock


    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření: 10 minut


    Potřebujete:

    • 375g fettuccine (neuvařených)
    • 1 polévková lžíce olivového oleje
    • 20g másla
    • 3 stroužky česneku (nasekané)
    • 1/2 šálku nahrubo nasekaných vlašských ořechů 
    • 500g máslové dýně, pokrájené na 12 cm dlouhé proužky
    • 300ml smetany
    • 2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu
    • 60g baby špenátu

     

    Příprava:

    Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Nechte okapat v cedníku.

     

    Mezitím rozpalte olej ve velké pánvi a rozpusťte v něm máslo. Snižte teplotu na střední polohu, přidejte česnek a ořechy. Opékejte za stálého míchání asi jednu minutu, až začne česnek vonět. Přidejte dýni a restujte asi dvě minuty a občas promíchejte. Až bude dýně měkká, přidejte smetanu a parmazán. Povařte ještě jednu až dvě minuty. Přidejte špenát, osolte a opepřete, dobře promíchejte a můžete servírovat.

  • Kuřecí roláda plněná dýňovým pyré a vlašskými ořechy (6 porcí)


    Kuřecí prsa plněná dýňovým pyré a ořechy
    Autor: Shutterstock
    Doba přípravy:
    45 minut
    Doba vaření: 30 minut

     

    Potřebujete:

    • 1 polévková lžíce olivového oleje
    • 1 na drobno pokrájená cibule
    • 4 utřené stroužky česneku
    • ¾ rozmixované pečené dýně (cca 200g)
    • ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
    • ½ čajové lžičky soli
    • ⅛ čajové lžičky černého pepře
    • ¼ hrnku strouhaného parmazánu
    • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
    • 6 kusů kuřecích prsou (bez kosti a kůže)
    • ¼ hrnku celozrnné mouky
    • 1 čajová lžička sladké papriky
    • ¼ hrnku strouhanky
    • ⅓ hrnku podmáslí
    • 2 polévkové lžíce másla

     

    Příprava:

    Troubu předehřejte na 180°C. Dýni pokrájejte na cca 2 cm kostičky a rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Lehce osolte a opepřete, zastříkněte olivovým olejem a pečte cca 15 minut, až je dýně měkká. Nechte zchladnout, rozmixujte tyčovým mixerem a nechte odstát.

     

    Zatím ve velkém kastrolu rozpalte olivový olej, pak teplotu ztlumte na polovic a přidejte cibuli a česnek. Restujte cca 7-9 minut, až začne cibule zlátnout a karamelizovat. Přidejte rozmixovanou dýni, ořechy, sůl, pepř a parmazán a odstavte z plotny. Nechte cca 30 minut chladnout.

     

    Naklepejte kuřecí prsa tak aby byla cca 1 cm silná. Do každého kuřecího plátku zabalte cca ⅙ dýňové směsi, konce spojte párátky.
    Na samostatném talíři smíchejte strouhanku s paprikou a moukou. Kuřecí rolku namočte do podmáslí a obalte ve směsi.

     

    V hluboké pánvi rozpusťte máslo, vložte kuře a do zlatova opečte ze všech stran. Pak vložte do pekáčku, ideálně na rošt. Pokud nemáte, vyložte pekáček pečícím papírem. Pečte na 180°C cca 30 minut, až je kuře měkké. Vyndejte párátka a můžete servírovat.

  • Bruschetta s pečenou dýní a kozím sýrem (6 porcí)

    Bruschetta s pečenou dýní a kozím sýrem
    Autor: Shutterstock


    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření:
    30 minut

     

    Potřebujete:

    • 1 máslovou dýni nebo dýni hokaidó, pokrájenou na cca 2cm kostičky
    • 2 polévkové lžíce olivového oleje
    • 1 šalotku, na drobno pokrájenou
    • 1⁄2 čajové lžičky čerstvě mleté soli a pepře
    • 1 stroužek česneku
    • 6 francouzských baget
    • 100 g kozího sýra

     

    Příprava:

    Troubu předehřejte na 200°C. Smíchejte dýni s olivovým olejem, šalotkou, solí a pepřem. Vložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte dozlatova. Cca 20 - 30 minut. Plátky bagety opečte v toustovači, či na sucho v troubě a potřete česnekem. Ozdobte pečenou dýní a kozím sýrem.

  • Dýňové risotto (4 - 6 porcí)

    Dýňové rizoto
    Autor: Shutterstock
    Doba přípravy: 15 minut
    Doba vaření: 40 minut

     

    Potřebujete:

    Dýňové pyré a dýňové kostky:

    • 1 1/ 2 kg dýně (900 g na pyré a 600 g na ozdobu)
    • 2 polévkové lžíce olivového oleje
    • 1/4 strouhaného muškátového oříšku
    • 1/4 čajové lžičky skořice
    • 1/4 čajového čerstvého rozmarýnu (jemně posekaného)
    • sůl a pepř
    • vodu
    • kousek másla

    Risotto:

    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 1 velká červená cibule (jemně posekaná)
    • 400 g rýže na rizoto
    • 1/2 hrnku bílého vína
    • 1,5 litru vývaru
    • 1/4 strouhaného muškátového oříšku
    • 1/4 čajového čerstvého rozmarýnu (jemně posekaného)
    • 1 vrchovatá polévková lžíce mascarpone
    • sůl a pepř
    • kousek másla

     

    Příprava:

    Troubu předehřejte na 200 °C. Nejprve oloupejte 900g dýně, pokrájejte na kousky, dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla dýně ponořená. Na mírném ohni uvařte dýni do měkka, až bude voda téměř vyvařená. Nechte zchladnout a rozmixujte tyčovým mixerem na jemné pyré.

     

    Zbývajících 600 g oloupejte a pokrájejte na malé kostky. Rozložte do pekáče vyloženého pečícím papírem, zastříkněte olivovým olejem, přidejte kousek másla, skořici, rozmarýn, osolte a opřete.V předehřáté troubě pečete cca 30 minut, až bude dýně měkká a lehce nazlátlá.

     

    Zatím, co se pyré vaří a zbytek dýně peče, pusťte se do risotta. Ve vetším kastrolu přiveďte k varu vývar, pak stáhněte na minimum. Ve velké pánvi rozpalte olivový olej, na kterém cca 3-4 minuty restujte cibulku. Přidejte rýži a ještě chviličku restujte. Přidejte víno a za stálého míchání, nechte absorbovat do rýže. Teď začněte po naběračkách přidávat horký vývar. Vždy počkáme, až se tekutina absorbuje, teprve pak přidáme další. Mělo by to trvat cca 30 - 40 minut.

     

    Ve chvíli, kdy je risotto hotové, tedy měkké, ale křehké na skus, přidáme dýňové pyré, zjemníme kouskem másla a dochutíme rozmarýnem. Dobře promícháme a ještě chvíli vaříme na mírném ohni, až rýže všechno pyré absorbuje. Nakonec odstavíme z plotny, přidáme mascarpone a znovu dobře promícháme. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Servírujeme teplé ozdobené kousky pečené dýně.

Diskuse ke článku
.