Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejlepší koláče se švestkami: Hrnkový se skořicí, švestkový makovník nebo linecké tartaletky

11. srpna 2023 | 06:00

Zahrady a sady už se modrají, obchody jsou plné přepravek se švestkami, takže teď je ta pravá chvíle upéct si šťavnatý koláč nebo buchtu. Vyzkoušíte naše domácí recepty?

Recepty na vynikající švestkové koláče:
1. Makovník se švestkami
2. Drobenková buchta
3. Linecké tartaletky
4. Hrnkový švestkový koláč

Švestkový makovník

Autor: Profimedia

Budeme potřebovat (na 12 kousků):

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g máku
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 ml mléka
  • 140 g rozpuštěné Hery
  • 3 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g vypeckovaných švestek
  • tuk
  • hrubou mouku na formu

Na drobenku:

  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g hrubé mouky
  • 120 g změklého másla
  • špetku mleté skořice

Postup:
Všechny přísady na těsto smícháme v míse a nalijeme do pekáče vymazaného tukem a vysypaného moukou a pak na těsto rozložíme půlky švestek. V jiné misce smícháme moučkový cukr, hrubou mouku, změklé máslo a skořici na sypkou drobenku a posypeme jí makovník. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, až drobenka lehce zezlátne.

Drobenková buchta

Autor: shutterstock.com

Budeme potřebovat (na 15 kousků):

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g Hery  
  • 1 balíček droždí
  • 240 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 250 g švestek
  • 1 lžičku perníkového koření

Na drobenku:

  • 60 g Hery
  • 120 g moučkového cukru 
  • 130 g hrubé mouky

Postup:
V hrnku smícháme rozdrobené droždí s troškou teplého mléka, přidáme 2 lžíce cukru a 2 lžíce mouky a necháme v teple vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přilijeme kvásek, přidáme vejce, žloutky, rozpuštěný tuk a promícháme. Pak do směsi vmícháme zbývající teplé mléko s třtinovým a vanilkovým cukrem, zpracujeme a dáme do tepla vykynout. Pak těsto rozložíme do vysokého pekáče vymazaného tukem a vysypaného strouhankou, poklademe půlkami švestek a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut. Špejlí zkusíme, zda je koláč propečený.

Linecké tartaletky

Autor: shutterstock.com

Budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 150 g změklého másla
  • špetku skořice
  • 250 g rozvařených švestek s cukrem
  • hladkou mouku na vál
  • tuk na formičky
  • moučkový cukr s vanilkou na posypání

Postup:

Z mouky, moučkového cukru, vejce, prášku do pečiva, másla a skořice vypracujeme tužší těsto, které necháme 30 minut odležet v chladu. Pak od něj oddělíme jednu třetinu, zbytek vyválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím vymazané formičky tak, aby měly vyšší boční okraje. Těsto naplníme švestkami, vršek ozdobíme mřížkou ze zbytku těsta. Formičky rozložíme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Před podáváním moučník pocukrujeme. 

Hrnkový koláč se skořicí

Autor: shutterstock.com

Budeme potřebovat (na 15 kousků):

  • 3 hrnky polohrubé mouky (hrnek o objemu zhruba 180 ml)
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 Heru
  • 3 žloutky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 1 sáček mleté skořice
  • 3 lžíce hnědého třtinového cukru

Postup:

V misce vyšleháme změklý tuk a moučkový cukr do pěny, pak přidáme žloutky a rozmícháme. Do směsi postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme tužší těsto, rozválíme ho na plát a vyložíme jím středně velkou kulatou formu na pečení tak, aby zůstaly boční okraje, zbytek těsta odřízneme. Na plát rozložíme půlky švestek, posypeme třtinovým cukrem a skořicí. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 40 minut dozlatova.

NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.

VIDEO: Upečte si také skvělou bublaninu se švestkami.

Video se připravuje ...
Upečte si skvělou bublaninu, která vydrží dlouho čerstvá! • VIDEO: Videohub/recepty

 

Autor: Olga Trešlová, inf