Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vařte hezky (nejen) řecky s balzamikovými krémy Kalamáta

1. září 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Výrobky  řecké rodinné firmy Papadimitriou zastupují na našem trhu balzamikový ocet a čtyři balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou – bílý, tmavý, bílý s příchutí citronu a pomeranče, a tmavý s fíkovou příchutí.

Řecké balzamikové krémy jsou vhodné k přípravě čerstvých salátů, marinování masa, k dochucení omáček, k dochucení dezertů, např. zmrzliny, a k dekorativnímu zdobení talířů. Balzamikové krémy představují kvalitní balzamikovou redukci vyrobenou z prvotřídního řeckého balzamikového octa Kalamáta. Krémy mají hustou konzistenci a vyváženou chuť. V jedné lžíci balzamikového krému je obsaženo 13 kalorií a žádný tuk.

Recepty s využitím této řady výrobků připravil pro sezonu 2014 majitel a šéfkuchař řecké restaurace Kavala, Ioannis Asarlidis. Můžete se na ně podívat zde.

Jeden z Ioannisových receptů si můžete vyzkoušet ihned - Řecké biftečky z mletého masa, s cibulovými květy s bílým a černým balzamikovým krémem Kalamáta

Ingredience na 4 porce:

800 g mletého hovězího masa

1 kávová lžička soli

½ kávové lžičky pepře

1 malá cibule                                              

2 stroužky česneku

2 polévkové lžíce Bílého balzamikového krému Kalamáta

75ml olivového oleje

2 kávové lžičky oregana

1 polévková lžíce petržele

4 polévkové lžíce strouhanky

Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Přidáme vše ostatní a řádně rukou promícháme.

Z hmoty vytvoříme 4 placky a grilujeme asi 4 minuty z každé strany.

Cibulové květy

Ingredience na 4 porce:

4 velké kusy fialové cibule

100 ml olivového oleje

4 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému Kalamáta

1 polévková lžíce hořčice

1 polévková lžíce medu

100 ml vody

sůl, pepř podle chuti

Všechny ingredience promícháme a vytvoříme zálivku. Cibuli krájíme na osminy, přičemž řez zastavíme 1cm od spodu.

Cibule zalijeme zálivkou, vložíme do pekáčku, přikryjeme alobalem a pečeme 25 minut při 200°C.

Informace a další recepty a tipy pro použití řeckých balzamikových krémů a octa řady Kalamáta Papadimitriou najdete i na Facebooku nebo na http://www.papadim.com/cs/ Dobrou chuť!