Hruškové mámení: 3 skvělé recepty, kterým neodoláte

  • hruška
    30. srpna 2014 | 06:00

    Sezóna hrušek je tu. Připravili jsme pro vás tři netradiční recepty, které toto sezónní ovoce povyšují na gurmánskou lahůdku. Zkuste hruškové dezerty bez těsta a také hrušky na slano.

  • Karamelizované hrušky s Mascarpone

     

    Karamelové hrušky s mascarpone
    Doba přípravy: 60 minut 

    Potřebujete:

     

    • 1 ½  hrnku hnědého cukru
    • 6 středně zralých velkých hrušek
    • 1 ½  hrnku jablečného cideru
    • ¾  hrnku mascarpone pokojové teploty
    • 2 polévková lžíce mléka
    • ¼  hrnku medu
    • 1 hrst pekanových ořechů, pražených a nasekaných

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180ºC.  Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrojíme na půlku. Pečící plech posypte hnědým cukrem. V něm lehce obalte hrušky a položte je rozkrojenou stranou na cukr. Hrušky by měli mít tak akorát místa, aby se nedotýkaly. Pomalu pečte, až hrušky změknou a šťáva z nich se spojí s cukrem v lehký karamelový sirup. Každých 5 až 10 minut je však v troubě kontrolujte, zda mají dost šťávy. Pokud by se vám jejich šťáva odpařila, podlijte je jablečným ciderem.  Celkem pečete cca 35 až 40 minut, pak hrušky otočte a pečte ještě dalších 10 minut.

    Nechte 10 minut odležet. Mezi tím si v míse smíchejte mascarpone, med a mléko. Pokud je sirup z hrušek moc hustý, nařeďte ho ciderem a prohřejte, naopak pokud je příliš řídký, v čisté pánvi ho zredukujte do požadovaného uskupení.

    Servírujeme nejlépe ve skleněné misce. Na dno dále lžíci sirupu, na něj dvě poloviny hrušek, k nim pořádně vrchovatou lžíci mascarpone, posypeme ořechy a dozdobíme sirupem.

  • Pošírované hrušky na červeném víně

    Pošírovaná hruška na červeném víně
    Doba přípravy: 50 minut  + 3 hodiny na odležení

     

    Potřebujete: 

    • 2 hrnky suchého červeného vína např. cabernet nebo merlot
    • ¼ hrnku cukru
    • 1 pomeranč, vymačkaný
    • 1 asi třícentimetrový proužek pomerančové kůry
    • 1 tyčinka skořice
    • 2 hřebíčky
    • 1 badyán (celá hvězdice)
    • 4 zralé hrušky, spíše pevnější


    Postup:

    Ve středně velkém hrnci smíchejte víno, šťávu z pomerančů, kůru z pomerančů, skořici, badyán a hřebíček. To vše přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 5 minut. Během té doby si oloupejte hrušky, opatrně, abyste nepomačkali dužinu a nechte stopku, kde je. Seřízněte hrušky zespoda tak, aby mohly stát, a postavte je do kastrolu. Zakryjeme je pokličkou a dusíme cca 15 až 20 minut, než budou měkké, ale zároveň stále pevné. Každých 5 minut je kontrolujte, zda se nepálí. Případně přidejte vína. Následně odeberte z ohně, odkryjte a nechte v hrnci vychladnout.  Vychladnuté je opět přikryjte pokličkou a dejte minimálně na 3 hodiny chladit do lednice.

    Před servírováním opatrně vyndejte hrušky z nálevu a odložte stranou. Svařené víno dejte opět na mírný oheň a redukujte, až bude trochu lepkavé jako sirup.  Ten pak nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Každou hrušku pak na talířku sirupem pokapejte.

  • Pečené hrušky plněné kozím sýrem

    Pečené hrušky plněné gorgonzolou
    Doba přípravy: 50 minut


    Potřebujete:

    • 4 spíše menší zralé hrušky s pevnou dužinou
    • 250 g čerstvého kozího sýra
    • Hrst čerstvých bylinek (např. bazalka, tymián, majoránka, oregano, pažitka)
    • 2 polévkové lžíce medu
    • 8 tenkých plátků pančety nebo anglické slaniny
    • 8 – 12 lístků rukoly
    • sůl a pepř


    Postup:

    Troubu předehřejeme na 180ºC.  V misce smícháme sýr, bylinky, med, případně kápneme trochu olivového oleje, aby se směs lépe spojila. Osolíme a opeříme. Hrušky opatrně rozkrojíme tak, aby v jedné z půlek zůstala zachována stopka., a odstraníme jádřinec.  Půlky hrušek naplníme sýrovou směsí a slepíme k sobě. Každou  hrušku obalíme pančetou nebo anglickou slaninou a vložíme do zapékací nádoby  vyložené pečícím papírem.  Zastříkněte trochou olivového oleje, osolte a opepřete. Pečeme cca 30 - 40 minut až je slanina křupavá a hrušky křehké.

    Při plnění můžete experimentovat s různými druhy sýrů. Hruška se totiž skvěle hodí ke všem.

Diskuse ke článku
.
DesktopMobile