Sedm nejlepších receptů na marinády na maso

  • 1. července 2016 | 06:00

    K letním teplým večerům grilování prostě patří, ať už jde o kuřecí maso, hovězí, nebo o obyčejné špekáčky. Co má ale člověk pořád vymýšlet, aby se s chutěmi neopakoval, a také mohl překvapit hosty? Nemusíte dlouze dumat nad nejrůznějšími druhy masa, které byste mohli hodit na gril. Stačí pouze znát dostatek chutných marinád, do kterých maso naložíte. Je libo pivní, švestková, nebo sweet chilli? 

  • Brazilská marináda

    Tato marináda je vhodná hlavně na kotlety. Dodá masu chuť Jižní Ameriky a vy si tak budete moct dopřát exotickou radost z jídla. Co takhle udělat si latinsko-americké grilování a po výborné kotletě si dát lahodnou Margaritu, nebo třeba ostřejší tequillu? 

    Budete potřebovat:

    • 150 ml světlého piva
    • 3 polévkové lžíce kečupu (ideálně domácího)
    • 2 stroužky česneku
    • 1 malá cibule
    • 2 kávové lžičky červeného pepře
    • špetka drceného chilli
    • 2 kávové lžičky hnědého cukru
    • 1 polévková lžíce citronové šťávy nebo balsamikového octa
    • sůl

    Postup:

    Smícháme pivo, kečup a citrónovou šťávu. Česnek rozmačkáme, cibuli nakrájíme a oboje přimícháme do tekuté směsi. Následně přidáme zbytek ingrediencí, vše důkladně promícháme a ochucujeme naší chuti. Kotlety do směsi naložíme přes noc.

  • Bylinko-octová marináda

    Tato marináda se hodí hlavně na bílé maso a podtrhne jeho jemnou chuť. Pak už pouze stačí dát si k jídlu skleničku dobrého bílého vína a o příjemný večer plný explozí chutí je postaráno.

    Budete potřebovat: 

    • 200 ml octa
    • 150 ml oleje, nejlépe olivového
    • 1 lžíce sekaných kapary
    • 1 lžíce sekané cibulky 
    • petrželová nať
    • bazalka
    • kerblík
    • estragon
    • pažitka
    • pepř, sůl

    Postup:

    Slijte dohromady ocet a olej. Najemno nakrájejte petrželovou nať, kapary, cibulku, bazalku, kerblík, estragon a pažitku. Vše přimíchejte do oleje s octem a dochuťte dle potřeby. Maso do této marinády naložte na pár hodin.

  • Sweet chilli marináda

    Pokud máte rádi pálivá sladká jídla, tak pro vás bude kuřecí maso naložené ve sweet chilli omáčce to pravé ořechové. Jemná chuť medu mísící se s ostrým chilli zaujme nejednoho strávníka.

    Budete potřebovat: 

    • 200 ml oleje
    • 1 lžička šalvěje
    • 2 lžičky chilli
    • 1/2 lžičky pepře
    • trocha skořice
    • 2 protlaky (rajčatová pyré)
    • 2 stroužky česneku
    • 2 polévkové lžíce medu
    • 5 polévkových lžic sojové omáčky
    • 1 polévková lžíce worchestru
    • větvička tymiánu, rozmarýnu a majoránky

    Postup:

    Do oleje vmícháme šalvěj, chilli, pepř a skořici.  V druhé misce smícháme protlak, prolisovaný česnek, med, sojovou omáčku, worchestrovku a rozdrolíme bylinky. Obě směsi smícháme dohromady a maso do ní naložíme alespoň na 4 hodiny.

  • Francouzská marináda

    Hodí se ideálně na ryby nebo kuřecí maso. Marináda má jemnou chuť a hodí se na grilování během teplých letních večerů.

    Budete potřebovat:

    • 200 ml bílého vína
    • 1 chilli paprička
    • Čerstvá bazalka
    • 1/2 lžičky dijonské hořčice
    • 1 lžíce olivového oleje

    Postup:

    Chilli papričku a bazalku nakrájíme na drobné kousíčky. V misce rozmícháme olivový olej a dijonskou hořčici a přilijeme víno. Vše smícháme dohromady a maso naložíme alespoň na pár hodin.

  • Pikantní marináda

    Jestli se nebojíte ostřejších chutí, tak vám tato marináda přijde rozhodně vhod. Hodí se na pořádné steaky.

    Budete potřebovat:

    • 4 lžíce oleje
    • citronová šťáva
    • petrželová nať
    • bazalka
    • kopr
    • oregano
    • 3 chilli papričky
    • 3 stroužky česneku
    • bílý pepř
    • případně bílý jogurt

    Postup:

    Nakrájíme všechny bylinky, chilli papričky a česnek rozetřeme. Smícháme olej s citronovou šťávou, přidáme bylinky, papričky a česnek a promícháme. Maso do této marinády nakládáme alespoň na pár hodin, ale ideálně přes noc.

  • Pivní marináda

    Do pivní marinády můžete naložit v podstatě cokoliv. Pokud si chcete užít opravdu trampské grilování, zkuste špekáčky naložené v pivní marinádě. Zaručeně si pochutnáte!

    Budete potřebovat:

    • 4 lžíce světlého piva
    • 4 lžíce oleje
    • 1 lžíce sójové omáčky
    • 1 lžička chilli papriky
    • 1 lžička plnotučné hořčice
    • 1/2 lžičky cukru
    • 1/2 soli
    • 1 cibule
    • několik kapek tabasca

    Postup:

    Smícháme chilli, cukr, sůl, zalijeme pivem, olejem a sójovou omáčkou, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, hořčici a tabasco a maso nebo buřty přes noc naložíme do marinády.

  • Švestková pikantní marináda

    Švestková marináda se hodí na vepřové maso, ale i na kachní prsa. Použít můžete buď čerstvé švestky, anebo povidla. 

    Budete potřebovat:

    • 12 švestek, nebo povidla
    • 1 hrnek pomerančové šťávy
    • 1 pálivá paprička
    • 1/2 hrnku pomerančové marmelády

    Postup:

    Pokud máme čerstvé švestky, nakrájíme je najemno. Papričku rozdrtíme. Vše dáme do hrnce, přidáme pomerančovou šťávu a marmeládu a vaříme pozvolna asi půl hodiny. Marinádou maso potíráme během grilování.

Autor: maš
DesktopMobile