8 netradičních zálivek do zeleninových, ovocných i těstovinových salátů

  • Salát
    1. června 2014 | 06:00

    Chcete mít dokonalý chuťový zážitek i z těch nejobyčejnějších listů salátu? Založte svůj kulinární úspěch na skvělých zálivkách.

  • Hořčično-bylinková

    Salát
    Hodí se do bramborových nebo míchaných zeleninových salátů

    Ingredience

    1 šalotka

    100 ml zeleninového vývaru

    3 lžíce vinného octa

    2 lžíce dijonské hořčice

    sůl

    pepř

    100 ml olivového oleje

    4 lžíce nasekaných bylinek

    Postup: Vývar smíchejte s octem, hořčicí, a olejem, přidejte na jemno nasekanou šalotku, osolte a opepřete. Nakonec do zálivky přidejte bylinky a nechte ji hodinku stát.

  • S jablečnou šťávou

    Salát
    Hodí se do ovocných bylinkových salátů

    Ingredience

    400 ml jablečné šťávy

    2 lžíce jablečného octa

    1 lžíci medu

    4 lžíce mandlového oleje

    1 lžíci mletých mandlí

    sůl

    pepř

    Postup: Jablečnou šťávu krátce povařte a do horké tekutiny přimíchejte ocet, med, olej a mandle. Nakonec osolte a opepřete.

  • Jogurtový s podmáslím

    Salát
    Hodí se do listových salátů nebo do salátů s obilnými klíčky.

    Ingredience

    150 g jogurtu

    100 ml podmáslí

    1 lžíci hořčice

    2 lžíce citronové šťávy

    1 lžíci nasekaného kopru

    sůl

    pepře

    Postup: V misce ušlehejte jogurt, podmáslí, hořčici a citronovou šťávu. Přidejte nasekaný kopr, cukr a podle chuti osolte a opepřete.

  • Jahodovo-mátová


    Salát
    Hodí se do listových salátů

    Ingredience

    250 g jahod

    1 lžíci medu

    1 lžíci malinového octa

    2 lžíce ořechového oleje

    2 lžíce lístků máty

    sůl

    zelený pepř

    Postup: Jahody rozmačkejte na pyré, vmíchejte do nich med, olej a ocet. Podle chuti osolte, opepřete a nakonec přidejte nasekané lístky máty.

  • Hořčičná s petrželkou


    Salát
    Hodí se do bramborových a listových salátů

    Ingredience

    2 lžíce ostré hořčice

    2 lžíce vinného octa

    2 lžíce cukru

    80 ml ořechového oleje

    1 malý svazek nasekané petrželky

    sůl

    pepř

    Postup: Hořčici ušlehejte s octem a cukrem. Vmíchejte olej, nasekanou petrželku a nakonec zálivku osolte a opepřete.

  • Citronovo-smetanová


    Salát
    Hodí se do okurkového nebo listového salátu

    Ingredience

    1 citron

    75 ml smetany

    50 g přírodního jogurtu

    2 lžíce cukru

    sůl

    Postup: Z citronu vymačkejte šťávu a smíchejte ji s jogurtem, smetanou, špetkou soli a cukrem. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.

  • Tomatová


    Salát
    Hodí se do těstovinových salátů

    Ingredience

    3 rajčata

    1 lžíci rajčatového protlaku

    3 lžíce červeného vinného octa

    4 lžíce olivového oleje

    1 lžičku nasekaného oregana

    2 lžičky cukru

    2 snítky bazalky

    sůl

    pepř

    Postup: Rajčata zbavte slupky, semínek a nakrájejte je na kousky. Pak je rozmixujte spolu s octem, cukrem, olejem a rajčatovým protlakem. Bylinky nasekejte, přidejte k zálivce a podle chuti osolte a opepřete.

  • Pesto zálivka


    Salát
    Hodí se do bramborových a těstovinových salátů

    Ingredience

    2 lžíce piniových oříšků

    1 lžičku citronové kůry

    1 lžíci citronové šťávy

    2 stroužky prolisovaného česneku

    4 lžíce nasekaných bylinek

    80 ml olivového oleje

    2 lžíce strouhaného parmazánu

    sůl

    pepř

    Postup: Piniové oříšky opečte na suché pánvi. Pak je spolu s česnekem a bylinkami rozmixujte. Přidejte olivový olej tak, aby směs získala krémovou konzistenci a vmíchejte citronovou kůru společně se šťávou. Nakonec přidejte parmazán a podle chuti osolte a opepřete.

Autor: pil
Klíčová slova: recepty, dieta, hubnutí, salát, dressing
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile