7 dokonalých receptů na dietní grilování
-
I grilování může být dietní! Stačí si jen vybrat kvalitní libové maso a nešetřit sezónní zeleninou a můžete hodovat. Dopřejte si proto grilované maso klidně i při dietě, jen se vyhněte omáčkám plným majonézy a cukru a také kupovaným marinádám. Tyto recepty si zamilujete!
- 1.
Kuřecí špíz s rajčatovou salsou
Autor: archiv- 600g brambor
- 600g kuřecích prsou
- 100g jarní cibulky
- 400g rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 limetku
- bazalku
- oregano
- sůl, pepř
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Kuřecí prsa omyjeme, vysušíme a nakrájíme na větší kousky. Cibulku necháme celou nebo rozpůlíme. Střídavě napichujeme na špíz a grilujeme dozlatova ze všech stran.
Mezitím si připravíme marinádu z olivového oleje, šťávy z limetky, soli, pepře, čerstvě nasekané bazalky a oregana. Ugrilovaný špíz potřeme marinádou. Rajčata omyjeme, nakrájíme na kostičky, přidáme do misky, smícháme se zbytkem marinády a podáváme k masu s bramborami.
- 2.
Hamburger s letním salátem
Autor: iStock.comNa 4 porce budete potřebovat (1 porce = 1345kJ/325 kcal):
- 400g mletého hovězího masa
- 2 žloutky
- lžíci hořčice
- 200g ředkviček
- 200g hrášku
- 4 jarní cibulky
- lžíci olivového oleje
- šťávu z citronu
- kadeřavou petřželku
- sůl, pepř
Postup:
Mleté hovězí maso smícháme se žloutky, hořčicí, solí a pepřem, necháme chvilku odstát a poté vytvarujeme hamburgery. Grilujeme z obou stran dozlatova. Mezitím omyjeme ředkvičky a nakrájíme je na kolečka, přisypeme hrášek a nasekanou jarní cibulku. Zakapeme olivovým olejem, šťávou z citronu, dochutíme solí, pepřem a čerstvou petrželkou.
- 3.
Grilovaná zelenina
Autor: iStock.com- 120g sýra feta
- 200g cukety
- 200g lilku
- 400g rajčat
- 150g červené papriky
- 150g žluté papriky
- 2 červené cibule
- lžíce olivového oleje
- šťáva z citronu
- čerstvý koriandr
- sůl, pepř
Postup:
Cuketu a lilek omyjeme a nakrájíme i se slupkou na větší kousky. Papriky očistíme a nakrájíme společně s rajčaty a cibulí na větší kousky. Zakapeme olivovým olejem a šťávou z citronu, osolíme, opepříme a promícháme. Grilujeme na tácku přibližně 10 - 15 minut. Ke konci přidáme nasekaný koriandr a sýr feta. Podáváme s plátkem celozrnného nebo žitného chleba.
- 4.
Pstruh na grilu
Autor: iStock.com- 600g pstruha
- 4 citrony
- lžíce oleje
- špetka chilli
- čerstvý koriandr
- sůl, pepř
- 200g rýže basmati (suchý stav)
Postup:
Omytého a vykuchaného pstruha osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu a olejem.Dovnitř vložíme měsíčky omytého citronu a nakonec rybu posypeme nasekaným koriandrem a špetkou chilli. Grilujeme v alobalu či na tácku přibližně 20 minut. Hotového pstruha podáváme s rýží.
- 5.
Plněné paprikové lusky
Autor: iStock.com- 4 žluté papriky
- 4 červené papriky
- 200g celozrnného kuskusu (suchý stav)
- 80g balkánského sýry
- 120g sušených rajčat v oleji
- čerstvé oregano
- bazalka
- sůl
Postup:
Odkrojíme vrchní část paprik a odstraníme zrníčka. Kuskus necháme nabobtnat a smícháme jej s nastrouhaným balkánským sýrem a vmícháme na kousky nakrájená sušená rajčata. Dochutíme solí a čerstvým oreganem a bazalkou. Promícháme a směsí vyplníme papriky. Přiklopíme, svážeme provázkem a grilujeme dozlatova. Průběžně obracéíme, aby se papriky prohřály ze všech stran.
- 6.
Grilované krevety s hlávkovým salátem
Autor: iStock.com- 800g krevet
- 2 lžíce oleje z avokáda
- 4 stroužky česneku
- špetku chilli
- čerstvou petrželku
- 2 citrony
- 800g hlávkového salátu
- sůl
Postup:
V misce utřeme česnek se solí, chilli, kůrou a šťávou z citronů, nasekanou petrželkou a olejem z avokáda. Oloupané krevety naložíme do marinády. Zakryjeme a necháme alespoň 30 minut uležet v chladu. Poté je grilujeme z každé strany přibližně 5 minut. Hotové krevety podáváme s opečeným toastem z celozrnného chleba a s hlávkovým salátem pokapaným olejem, šťávou z citronu a dochuceným špetkou soli.
- 7.
Jablka s jogurtem a ořechy
Autor: iStock.com- 4 menší jablka
- 200g bílého jogurtu (3,5% tuku)
- 40g vlašských ořechů
- 40g medu
Postup:
Jablka rozpůlíme, zbavíme jádřinců a dáme řezem dolů na gril. Necháme zezlatovět, dáme stranou, naplníme bílým jogurtem, nasekanými vlašskými ořechy a dochutíme medem.