Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Skvělou italskou pizzu zvládnete i doma!

  • Nechoďte si pro pizzu do restaurace, ale zkuste si ji udělat doma.
    28. ledna 2014 | 14:00

    Chystáte se o víkendu zajít do nejbližší pizzerie na pěkně upečenou křupavou pizzu? Zůstaňte raději doma a zkuste si ji upéct sami. Vyhlášený pizzař Jan Šafránek z pražské pizzerie Rotella vám poradí, jak zadělat těsto, uvařit tomatové sugo a připravit ty nejznámější pizzy.

  • Margherita

    Pizza
    Autor: Shutterstock.com
    Suroviny:

    Na pizza těsto -
    500 g pšeničné mouky
    špetka cukru
    30 g droždí
    200 ml vody
    4 lžíce olivového oleje extra virgin
    sůl

    Na sugo -
    100 g rajčat
    12 lístků čerstvé bazalky
    trošku olivového oleje
    sůl

    Dále potřebujeme –
    150 g mozzarelly
    lístky čerstvé bazalky

    Postup:
    Droždí rozmícháme v trošce vlažné vody a přidáme špetku cukru. Vytvoříme kvásek, který necháme v teple stát půl hodiny. Potom přidáme mouku, sůl, olej a vlažnou vodu a zaděláme těsto. Pořádně propracováváme (asi 10 minut), až je těsto vláčné. Rozdělíme na čtyři díly a z každého vytvoříme pizzu: na pomoučené ploše vyválíme koláče na tloušťku půl centimetru. Na plech položíme pečicí papír a na něj dáme pizzy. Rajčata oloupeme a zbavíme jader, uvaříme ve vodě doměkka a rozmixujeme. Dochutíme solí, čerstvou bazalkou a přidáme pár kapek oleje. Vychladlé sugo rozetřeme v tenké vrstvě na vytvarované těsto a na něj položíme nakrájenou mozzarellu. Pečeme ve vyhřáté troubě při 280 ᵒC 10 až15 minut podle potřeby. Nakonec ozdobíme lístky bazalky.

  • Quattro Formaggi


    Pizza
    Autor: Shutterstock.com
    Suroviny:

    těsto na pizzu
    500 ml 35% smetany
    240g mozzarelly
    240g gorgonzoly
    240g ricotty
    120g parmazánu

    Postup:
    Rozválené těsto položíme na plech na pečicí papír, natrháme mozzarellu, gorgonzolu a přidáme několik lžiček ricotty, zakapeme smetanou a pečeme při 280 ᵒC zhruba 10 minut. Po upečení přidáme hobliny parmazánu.

  • Frutti di Mare


    Pizza
    Autor: Shutterstock.com
    Suroviny:

    těsto na pizzu
    500 ml rajčatového suga
    400 g mozzarelly
    400g mořských plodů
    1 citron
    2 stroužky česneku
    2 ml bílého vína
    olivový olej extra Virginie
    čerstvá bazalka

    Postup:
    Rozválené těsto potřeme tenkou vrstvu suga a přidáme natrhanou mozzarellu. Na pánvi orestujeme na oleji mořské plody, přidáme česnek nakrájený na plátky, zalijeme bílým vínem, necháme zredukovat a zakápneme šťávou z citronu. Vychladlou orestovanou směs rozložíme na pizzu a při 280 ᵒC pečeme 10 minut. Zdobíme citronem a snítkou bazalky.

  • Možná (ne)víte


    Pizza
    Autor: Shutterstock.com
    Pizzu znali už ve starém Římě, chudí i bohatí jedli chlebové placky potřené rajčatovou směsí a sýrem. Původní placky ale pekli zřejmě Peršané, pak se pokrm rozšířil do Arábie, Řecka a nakonec do Říma. V Itálii můžete ochutnat nespočet variant pizzy, každý z dvaceti regionů si dělá pizzu po svém. Jeden slavný italský pizzerista tvrdí, že pizza je jako moře, protože může mít tisíce podob. Základním vybavením každého, kdo se postaví k peci, musí být fantazie. Nejtypičtější pizzou je Margherita, hlavními ingrediencemi jsou červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka.

Autor: ot
Klíčová slova:  recepty, pizza, margharita, italská kuchyně
Diskuse ke článku
.