Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Křupavá pečená husa: Připravte se na svatomartinské hodování!

Svatomartinská husa s jablky.
8. listopadu 2022 | 06:00

Už brzy nás čekají oslavy svatého Martina, ke kterým patří dozlatova upečená husa jako k Vánocům kapr. Nakupte si suroviny a pusťte se do toho. Doba pečení se totiž rozhodně nesmí uspěchat. Poradíme vám, jak svatomartinskou husu připravit, abyste z ní vytvořili opravdovou podzimní pochoutku. A jak vlastně tato tradice vznikla?

V každém větším supermarketu dnes bez problémů seženete husu mraženou i čerstvou. Ta se ale samozřejmě nevyrovná huse z domácího chovu. Pokud vám zrovna neběhá po dvorku, koupíte ji například na farmářských trzích nebo ve farmářských prodejnách. 

TIP NA VIDEO: Podívejte se také na recept na husu pečenou 5 hodin s cibulí, česnekem a tymiánem. 

Video se připravuje ...
Svatomartinská husa pečená 5 hodin • VIDEO: Videohub/recepty

Recept na svatomartinskou husu

Budete potřebovat:

  • 1 husu
  • 4 jablka
  • sůl, kmín
  • bílé víno na podlití

Postup:

Očištěnou a omytou husu si připravte den předem. Dejte ji do pekáče, pořádně ze všech stran osolte, okmínujte a nechte přes noc v lednici. Druhý den rozkrojte dvě jablka a vložte je do husy. Maso bude díky nim pěkně šťavnaté.

Zbytek jablek rozkrojte na menší kousky a rozmístěte je kolem husy. Podlijte ji vodou, popřípadě trochou vína a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ji 25 minut a pak teplotu stáhněte na 150 °C. Husu pečte zvolna 4 hodinky a v průběhu pečení ji podlévejte výpekem. 

Znáte legendu o huse?

Jak ale vznikla tradice, podle které husa skončí na svatého Martina v troubě? Legenda praví, že to bylo za trest. Svým hlasitým kejháním totiž rušila bohoslužbu, a tak jí zakroutili krkem.

Existuje ale také druhá verze, podle které se svatý Martin schoval k husám, aby nemusel přijmout úřad biskupa. Ty ho ale svým kejháním prozradily. Svatý Martin se tak stal nejen biskupem, ale také patronem hus, které se letos na jeho počest ocitnou opět na pekáči. 

Autor: pil