Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo nenakládá, není Čech aneb Okurková sezona je tu!

Okurková sezona je tu!
23. srpna 2013 | 15:00

Nedovedete si představit všední i sváteční rodinné hodování bez křupavých naložených okurčiček. Ale ty z obchodu vám tolik nechutnají. Tak si je podle našich receptů naložte po svém. Lák si dochutíte, jak se vám bude líbit.

Domácí nakládané okurky

Potřebujeme:

3,5 kg okurek nakládaček
2 l vody
500 ml octa
75 g soli
30 tabletek umělého sladidla (sacharinu)
kousek čerstvého křenu (asi 12 cm)
10 lžiček hořčičného semínka
10 stroužků česneku
10 hřebíčků
30 kuliček celého pepře
10 kuliček nového koření
3 až 4 bobkové listy
svazek kopru
3 cibule
1 velkou mrkev

Okurková sezona je tu!
Autor: Shutterstock.com
Nálev
V hrnci svaříme vodu s octem a solí a nakonec v ní rozpustíme tablety umělého sladidla. Nálev odstavíme z plotny a necháme zchladnout.

Postup
Okurky namočíme asi na 15 minut do studené vody a pak je důkladně omyjeme, nejlépe jemným kartáčkem, a opláchneme. Do čistých sklenic naskládáme omyté okurky. Do každé sklenice vložíme na dno kousek křenu, dvě kolečka oloupané mrkve, několik plátků cibule a stroužek oloupaného česneku. Dále přidáme lžičku hořčičného semínka, 1 hřebíček, 3 celé pepře, 1 kuličku nového koření a kousek bobkového listu. Okurky proložíme omytými snítkami kopru. Takto připravené sklenice zalejeme ještě teplým nálevem. Okurky by měly být ponořené (asi 1 cm pod okraj sklenice). Sklenice dobře uzavřeme víčky a sterilujeme v hrnci nebo v troubě při teplotě 80 až 85 °C 20 minut od doby, kdy teplota dosáhne 60 °C.

Doba přípravy: 80 minut
(na 8 až 10 sklenic 500ml)

Okurková sezona je tu!
Autor: Shutterstock.com
Rychlokvašky s česnekem

Potřebujeme:

1 kg okurek nakládaček
na 1l vody 1 lžička soli
snítky kopru
vinné listy
20 stroužků česneku

Postup:
Dobře vymyjeme pětilitrovou láhev a omyjeme okurky. Před vložením do lahve je propíchneme vidličkou. Prokládáme je snítky kopru a česnekem a vinnými listy. Podle chuti je možné přidat i nakrájené kroužky cibule nebo křen. Když je láhev skoro plná, zalijeme obsah slanou vodou. Na hladinu dáme kopr a zatížíme. Lahev přikryjeme kouskem látky a dáme do tepla kvasit. Za osm až deset dní ji přemístíme do chladnější místnosti a počkáme, až se na povrchu objeví bílý povlak. Pak dáme pryč zátěž a můžeme se do okurek pustit. Vykvašené okurky musíme uchovávat v chladu.

Doba přípravy: 30 minut
(na 1 lahev 5l)

Náš tip:
Při nakládání rychlokvašek můžete česnekové stroužky nahradit třeba chilli papričkami.

Zavařit okurky není žádná věda. Nebojte se toho a zpracujte svoji sklizeň.
Autor: Profimedia.cz
Znojemské okurky

Potřebujeme:

6 kg okurek
1,25 l octa
140 g soli
500 g cukru
celý pepř
nové koření
křebíček
plátky křenu
snítky kopru
bobkový list
hořčičné semínko
stroužky česneku

Nálev
Do tří litrů vody přisypeme cukr, sůl a přilijeme ocet. Dobře promícháme a uvedeme k varu. Povaříme pět minut a necháme dobře vychladnout.

Postup:
Do dobře vymytých sklenic vkládáme čisté okurky. Spolu s okurkami dáme do každé sklenice čtyři celé pepře, čtyři kuličky nového koření, dva hřebíčky, dva stroužky česneku, tři kolečka křenu, snítky kopru, bobkový list a hořčičné semínko. Až po okraj sklenic nalijeme na okurky vychladlý nálev. Dobře uzavřeme a dáme zavařovat na 20 minut při 80 °C.  

Doba přípravy: 90 minut
(na 20 lahví 500 ml)