Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

To nejlepší z cukety: Dietní chutnou zeleninu si zamilujete

Cuketa je pro letní hubnutí přímo ideální! Má totiž velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91% vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4 % sacharidů.
15. srpna 2013 | 18:00

Máte zásoby ze zahrádky a nevíte, jak je zužitkovat? Nebo máte snad pocit, že jídla z cuket chutnají stále stejně? Zkuste je upravit jako bramborák, vyčarujte lehké špízy nebo si dejte pikantní zeleninové ragú.

Pamatujte si, že pro pokrmy z cuket platí, že i na levném a zdravém jídle si můžete pochutnat. Navíc má tenhle zelený zázrak přírody velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91% vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4 % sacharidů. Pro letní hubnutí je tedy naprosto ideální!

S vepřovým masem a cuketou
Autor: isifa.com
Špíz s cuketami a bylinkovým dresinkem

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

300 g kuřecího masa
2 mladé cukety
malé brambory
1 lžíci olivového oleje
2 snítky rozmarýnu
ocet
sůl, pepř

na dresink:
125 ml zakysané smetany
nasekané bylinky
špetku cukru
polévkové koření

Postup:
Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě a oloupejte. Cukety omyjte a s pomocí škrabky podélně nakrájejte na dlouhé proužky. Osmahněte je na rozehřátém másle, zakapejte vinným octem, osolte a opepřete. Brambory obalte proužkem cukety a střídavě napichujte kousky kuřecího masa a brambor. Špízy rozložte na plech, posypejte sekanými bylinkami a pečte v troubě nebo lépe pod grilem asi 12 minut. Podávejte s dresinkem, který připravíte smícháním uvedených přísad.

359615:gallery:true:trueCuketový bramborák

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

500 g cukety
300 g polohrubé mouky 
150 g eidamu
100 g slaniny
3 vejce
1 cibuli
6 stroužků česneku (podle chuti i více)
1 lžičku prášku do pečiva
majoránku
sůl, pepř

Postup:
Cukety omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle, pokud máte větší cuketu s tuhou slupkou, nejprve ji oloupejte. Nastrouhanou cuketu dejte do mísy, osolte, promíchejte a nechte chvíli stát, aby pustila šťávu. Tu pak slijte. Slaninu nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte, cibuli nakrájejte nadrobno. K cuketě přidejte slaninu, cibuli, nastrouhaný sýr, česnek, majoránku a pepř. Důkladně promíchejte. Přidejte celá vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto ještě jednou dobře promíchejte, je-li příliš husté, můžete přidat trochu vody nebo mléka. Těsto vlijte do pekáčku vymazaného tukem a upečte dozlatova.

Zeleninové ragú
Autor: Shutterstock.com
Pikantní zeleninové ragú

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

500 g cuket
2 papriky
1 cibuli
1 konzervu sterilovaných rajčat
olivový olej
2 stroužky česneku
oregano
sůl, pepř

Postup:
Omyjte cukety, odkrojte jejich konce a nakrájejte je na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte, česnek nasekejte nadrobno. Papriky podélně rozkrojte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na kousky. Cibuli a česnek opečte v rozehřátém oleji, přidejte nakrájenou zeleninu, osolte, opepřete a duste pod pokličkou asi 8 minut. Vmíchejte nakrájená rajčata, ochuťte oreganem nebo jinými bylinkami podle chuti a fantazie a prohřejte. Podávejte s pečivem.

Autor: red