Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

3 božské dezerty na víkend. Vyzkoušejte je!

28. června 2013 | 14:47

Léto zatím jen nesměle "vystrkuje drápky", sluníčko už ale někdy pěkně hřeje. A nám se díky příznivějšímu počasí mění chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba kynuté buchty nebo perník. Zkuste proto připravit některý z osvěžujících smetanových dezertů plných ovoce nebo kávy.

Tvarohové placičky s letním ovocem

Budete potřebovat:

500 g tvarohu
1 velké vejce
3 plné lžíce polohrubé mouky
1 lžíce rozehřátého a vychladnutého másla
sůl
máslo na smažení
kysaná smetana
drobné ovoce (maliny, jahody, borůvky, rybíz…)

Tvarohové placičky
Autor: Bílé plus
Postup:

1. Vejce ušleháme do pěny.
2. Přidáme ho k tvarohu, přimícháme mouku, sůl a vše důkladně promícháme.
3. Z těsta vytvarujeme malé placičky, které na malém množství másla opékáme.
4. Podáváme s kysanou smetanou.
5. Chceme-li mít sladkou variantu, přidáme do těsta cukr, do kysané smetany přimícháme drobné ovoce a hotové placičky pocukrujeme.

Smetanový krém s čerstvým ovocem

Budete potřebovat:

250 g ricotty
½ l mléka
1 sáček vanilkového pudinku
1 sáček vanilinového cukru
3 lžíce cukru
hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
šlehačka

Smetanový krém s lesním ovocem
Autor: Bílé plus
Postup:

1. V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr.
2. Zbytek mléka přivedeme k varu.
3. Do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty.
4. Ricottu dáme do mísy a po částech do ní zašleháváme mírně vychladnutý pudink.
5. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.
6. Naplníme do pohárů a navrch ozdobíme šlehačkou.

Náš tip:
Pro obměnu můžeme namísto šlehačky ovocný krém posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi.

Tiramisu
Autor: Bílé plus
Tiramisu

Budete potřebovat:

250 g cukrářských piškotů
200 g zakysané smetany
100 g Lučiny nebo Ricotty
hrneček vychlazeného vanilkového pudinku
3 lžíce moučkového cukru
1 vanilinový cukr
150 ml silné kávy
kakao na posypání

Postup:

1. Polovinu balení piškotů naskládáme do mělké mísy podlouhlého tvaru.
2. Důkladně je pokapeme kávou (piškoty mají být kávou nasáknuté, ale ne rozmočené).
3. Ze zakysané smetany, Lučiny (nebo Ricotty), pudinku a cukru vyšleháme hladký krém.
4. Polovinu krému rozetřeme na piškoty.
5.  Následuje vrstva piškotů, kterou opět pokapeme kávu.
6.  Navrch dáme zbytek krému a vše posypeme kakaem.
7. Necháme v lednici několik hodin rozležet.