Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nechutné delikatesy – jídla, která si doma neuvaříte!

22. října 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Pokud patříte k těm, kteří o sobě prohlašují, že snědí opravdu všechno, zbystřete. Totéž platí i pro zaryté gurmány a radikální odpůrce supermarketových šmakulád. U některých světových delikates totiž výrobní salám ze separátu a éček, vypadá jako největší lahůdka babiččiny kuchyně. Nevěříte?

Jiný kraj, jiný mrav, říká se. Na webu Recepto.cz najdete celou řadu skvělých českých receptů i zahraničních pokrmů. Následující pochoutky, při kterých se Vám bude tajit dech, tam ale opravdu nenajdete. Takže nezbývá než popřát silný žaludek a dobrou chuť.

Morčata na útěku? Jenom ne do Peru

Morče je roztomilé a mírumilovné zvířátko, které se pro svou klidnou povahu hodí hlavně k dětem. V Peru se s ním nejmenší setkávají také, ale na talíři. V tamních podmínkách se jedná o poměrně levné a výživné jídlo, které si můžete koupit na každém rohu stejně jako u nás párek v rohlíku či kebab. Nejčastěji ale morčata naleznete ugrilována vcelku, tedy i s vnitřnostmi a hlavou. Maso se z nich buď rovnou objídá, nebo se tělo rozřízne na šest častí, z nichž je svalovina postupně odlupována vidličkou. O tom, že Peruánci tuto pochoutku milují, svědčí i počet zkonzumovaných hlodavců, ročně jich totiž spořádají přes 70 miliónů. Pořád byste si nedali raději pokrmy z kuřecího masa? Tak pokročme v menu dál.

Jak pejsek s kočičkou vařili… opičí mozeček

To by ale nejprve museli být v Číně, kde by podle lokálních zvyklostí pravděpodobně dávno sami plavali v kotlíku. Postup na přípravu opičího mozečku je jednoduchý. Na ulici chytíte některou z přemnožených opic a odříznete jí hlavu. Tu následně zvenčí zbavíte všech měkkých tkání, oddělíte spodní čelist a lebku s mozkem hodíte do vroucí vody. Po pár minutách ji vytáhnete a do vrchní části vydlabete otvor na lžičku. Mozek se totiž vyjídá přímo z dutiny lebeční. Vysoký obsah bílkovin však není jediným důvodem, pro který si naši evoluční předchůdci vysloužili takhle krutý osud. Opičí mozek má strávníka posílit i v oblasti duševní, konkrétně zvýšit jeho IQ. Zda to funguje, posuďte sami.

Uvedená jídla jsou opravdu finančně nenáročná a v zemích jejich původu si je v restauracích můžete objednat doslova za pár kaček, tedy pokud jste na ně po přečtení předchozích odstavců dostali chuť. Teď se podíváme na pamlsky, které kromě značně vysoké míry nechutnosti nebo nebezpečí představují i opravdovou zátěž pro vaši peněženku.

Jedno vlaštovčí hnízdo, prosím!

Hledáte recept na moučník, který bude opravdu nevšední? Pak ochutnejte tento slaný pokrm pocházející opět z asijského kontinentu. Leč byste dle názvu mohli soudit, že půjde o pochoutku z vlaštovčích vajec, pravda je trochu jinde. Ve skutečnosti se jedná o stěny hnízd rorýsů, které jsou tvořeny jejich slinami. Ty na vzduchu tvrdnou a mění se v nevábnou krustu. V procesu vaření krusta získává želatinovou konzistenci. Podává se studená a číňané ji považují za neodolatelnou pochoutku, ale dovolit si ji mohou jenom opravdu bohatí. Jestli se vám při pomyšlení na lahodnou chuť ptačích tělních tekutin sbíhají sliny, připravte si v přepočtu 2000 korun za porci.

Z restaurace rovnou na hřbitov

Maso ryb Fugu, tedy čtverzubců, je v Japonsku pokládáno za delikatesu číslo jedna. Zároveň jde také o nejnebezpečnější jídlo světa, neboť se při nesprávné přípravě z vnitřností vylučuje jed 300krát účinnější než kyanid. Nejvíce je koncentrován v jikrách, střevech a pečeni. Jejich dokonalé odstranění vyžaduje chirurgické schopnosti a léta praxe. Ohromná cena za pokrm tedy není způsobena jen náročným chovem těchto ryb, ale zejména poplatkem za riziko a zručnost šéfkuchaře. Proti jedu čtverzubců (tetrodoxinu) totiž neexistuje protilátka a zabíjí téměř okamžitě. I proto přes přísné regulace a normy v Japonsku ročně po požití Fugu zahynou desítky lidí.

Uvařte si něco lepšího s Recepto.cz!

Autor: Net Income